GDJE JE MAŠA?

Nepoznata sudbina mlade Ruskinje (12) koja je nacrtala antiratni crtež: ‘Nitko ju nije vidio od 1. ožujka‘

Njezin otac Aleksej sada je u kućnom pritvoru u Jefremovu, a prijeti mu i zatvorska kazna. S kćeri ne smije kontaktirati

Maša Moskaleva i njezin crtež

 Twitter

U središtu ruskoga grada Jefremova nalazi se veliki zid prekriven slikama rata. Radi se o ogromnim fotografijama maskiranih ruskih vojnika s puškama i istaknutim slovima ‘Z‘ i ‘V‘ - simbolima ‘specijalne vojne operacije‘, kako Rusija naziva rat u susjednoj Ukrajini.

Tu su i stihovi:

‘Dobri bi trebali imati šake.

Dobri trebaju čeličnu ruku

da odere kožu s onih

koji im prijete.‘

To je službena, domoljubna slika ruske invazije na Ukrajinu.

No u ovom gradu, nekih 320 km udaljenom od Moskve, pronaći ćete još jednu sliku rata u Ukrajini. Posve drugačiju, piše BBC.

Gradska vijećnica Olga Podolskaja pokazuje novinaru BBC-a sliku na svom mobitelu. Riječ je o dječjem crtežu. Lijevo je ukrajinska zastava s ispisanim riječima ‘Slava Ukrajini‘. S desne strane je ruska trobojnica i natpis ‘Ne ratu!‘ Granate lete iz smjera Rusije, a majka i dijete prkosno im stoje na putu.

Sliku je u travnju 2022. nacrtala tada 12-godišnja Maša Moskaljeva. Njezin otac Aleksej, samohrani roditelj, kontaktirao je gradsku vijećnicu da upita za savjet. Kaže da su iz škole, nakon što su vidjeli Mašin crtež, zvali policiju.

‘Policija je počela istraživati Aleksejeve profile na društvenim mrežama‘, kaže Olga. ‘Rekli su mu da svoju kćer odgaja na pogrešan način.‘

Uslijedile su optužbe. Zbog antiratnog prosvjeda na društvenim mrežama, Aleksej je kažnjen s 32.000 rubalja (u to vrijeme oko 350 eura) jer je diskreditirao ruske oružane snage. Nekoliko tjedana ranije, protiv njega je pokrenut kazneni postupak. I ponovno su antiratne objave bile temelj za optužbu.

Sada Alekseju prijeti zatvorska kazna. Trenutno je u kućnom pritvoru u Jefremovu. Njegova kći Maša je poslana u dom za djecu. Alekseju ne dopuštaju da s njom razgovara čak ni preko telefona.

‘Mašu nitko nije vidio od 1. ožujka, unatoč našim pokušajima da dođemo do dječjeg doma i doznamo kako je‘, kaže Olga Podolskaja.

‘Ruske vlasti žele da se svi drže pravila. Nikome nije dopušteno imati mišljenje. Ako se ne slažete s nečijim mišljenjem, onda ne čitajte njegove objave na društvenim mrežama. Ali ne možete zato tu osobu staviti u kućni pritvor, a dijete poslati u dom.‘

Kad su novinari stigli do stambenog bloka u Jefremovu gdje živi obitelj Moskaljev, jedan je muškarac provirio kroz prozor. Bio je to Aleksej. No s njime se ne smije komunicirati. Prema pravilima kućnog pritvora, Aleksej jedino smije razgovarati sa svojim odvjetnikom, istražiteljima i kazneno-popravnom službom.

Upravo je došao njegov odvjetnik Vladimir Bilijenko. Donio mu je hranu i piće koje su za Alekseja kupili lokalni aktivisti.

‘Jako je uplašen jer njegova kći nije s njim‘, ispričao je Vladimir nakon posjete Alekseju. ‘Sve ga u stanu podsjeća na nju. Brine ga što se događa s njom‘, kaže odvjetnik.

‘Ako su imali pitanja za njezina oca, trebali su ga pozvati da dâ izjavu. Trebali su pozvati i Mašu i razgovarati s njom. No ništa od toga nisu napravili. Samo su odlučili poslati je u dom. Prema mojem mišljenju, to se ne bi dogodilo da nije administrativne i kaznene tužbe protiv Alekseja. Socijalna služba je, čini se, opsjednuta tom obitelji. Mislim da je to čisto iz političkih razloga. Problemi ove obitelji počeli su nakon što je djevojčica nacrtala onu sliku‘.

Novinari na ulici pitaju Aleksejeve susjede što misle o čitavoj situaciji.

‘Ona je jako dobra curica, a ni s njezinim ocem nikad nije bilo problema‘, kaže umirovljenica Angelina Ivanovna. ‘No sada se bojim bilo što reći. Prestrašena sam.‘

‘Možda bismo mogli pokrenuti peticiju za Alekseja‘, predlaže jedna mlađa žena. No na pitanje koje je njezino mišljenje o čitavoj situaciji, ona odgovara: ‘Oprostite, ne mogu vam reći. Bojim se mogućih posljedica.‘

Od Aleksejeve zgrade do Škole broj devet, u koju je Maša išla i koja je zvala policiju zbog crteža, tek je kratka šetnja. Škola nije odgovorila na upit novinara, a novinare nisu puštali niti u zgradu škole, niti odgovarali na njihove pozive.

Internetska stranica škole nalikuje na onaj domoljubni zid s ruskim vojnicima u središtu grada.

Na naslovnoj stranici su predstavljeni junaci Specijalne vojne operacije - oko 20 portreta ruskih vojnika koji se bore u Ukrajini.

Ima i domoljubnih slogana: ‘Sve za pobjedu! Podržimo naše momke na prvoj crti bojišnice!‘

Vojnici koji su se vratili iz Ukrajine, posjetili su Školu broj 9 u rujnu. U govoru je ravnateljica škole, Larisa Trofimova, objavila: ‘Vjerujemo u nas i u našu Domovinu koja nikad ne griješi.‘

Grad Jefremov:

Na drugom kraju grada obitelj Alekseja i Maše Moskaljev i novinari okupljaju se ispred lokalnog suda. Vijeće za mlade grada Jefremova poduzima pravne korake kako bi se Alekseju oduzela roditeljska prava.

Na redu je prvo saslušanje, poznato kao ‘razgovor‘ sa sucem. Odvjetnik Vladimir Bilijenko kaže kako je Aleksej želio ovdje biti osobno. No nije mu dopušteno prekršiti odredbe kućnog pritvora kako bi došao na sud, čak ni kad je u pitanju njegovo dijete.

U hodniku suda aktivisti razvijaju veliki transparent na kojem piše: ‘Vratite Mašu njezinom ocu!‘ Policajac ih upozorava da maknu plakat.

Vijeće za mlade nije odgovorilo na novinarski upit BBC-a.

Natalija Filatova, koja podržava Alekseja, kaže kako je ovo pravi primjer kako država Rusija suzbija svako neslaganje.

‘Naš ustav omogućuje nam slobodu govora, slobodu savjesti, potpunu slobodu svim građanima da izraze svoje mišljenje‘, kaže Natalija. ‘No sada nam je sve to zabranjeno.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:09