DRAMA NA BOJIŠNICI

Neočekivani obrat u protuofenzivi: Moskva kriva za tragikomičnu taktiku, procurilo frapantno izvješće...

Ruska sklonost zanemarivanja dobrobiti vlastitih snaga postala je sve izraženija kako je protuofenziva eskalirala

Ruski vojnik u Ukrajini

 Viktor Antonyuk/Sputnik/Profimedia/Viktor Antonyuk/sputnik/profimedia

Nedavno izvješće New York Timesa razotkrilo je neobičan obrat u tekućoj drami protuofenzive između ruskih snaga i ukrajinskih manevara.

U strateškom očaju ruske snage koriste gotovo tragikomičnu taktiku pucanja na vlastite suborce. Fenomen korištenja "prijateljske vatre" u ruskim redovima nije posve nov, a kako invazija ulazi u 18. mjesec, on se intenzivirao.

Međutim, ono što privlači pozornost je što ruske snage pokazuju sve manje brige za vlastite trupe.

Tijekom bitke u lipnju Rusi su neselektivno ispaljivali rakete ubijajući vlastite trupe, otkrio je The Timesu zamjenik zapovjednika bataljuna 129. teritorijalne obrane pod imenom Kherson. U borbi za selo Neskučne u oblasti Doneck zamjenik je izjavio: "Rusi su pokušali izvesti protunapad, istisnuti nas i opkoliti, ali sve se dogodilo kako smo zamislili". No, kada su shvatili da su trebali ustupiti teritorij, počeli su neselektivno pucati.

"Pokopali su dosta svojih momaka", rekao je Kherson za The Times. Očito je da ruski vojnici masovno umiru pod teretom krivo vođenih strategija u ratu.

Izvješće naglašava da je ruska sklonost zanemarivanja dobrobiti vlastitih snaga postajala sve izraženija kako je protuofenziva eskalirala.

Jedan je ruski padobranac prošle godine napisao detaljne memore o ratu u Ukrajini tvrdeći da su čitavi bataljuni stradali u "prijateljskoj vatri".

U lipnju, kada su plaćeničke trupe Wagner predvođene Jevgenijem Prigožinom marširale nadomak Moskve, pripadnici unajmljenih trupa i ruske službene vojske otvorili su vatru jedni na druge.

Ruska novinarska agencija Tass također je izvijestila o jednom incidentu prijateljske vatre u kojoj su sudjelovale ukrajinske trupe u prosincu.

Kao i kod ruskih trupa, postoji nekoliko dodatnih izvješća da su ukrajinski vojnici pucali u vlastite trupe. Business Insider prethodno je objavio da, unatoč potpori SAD-a i zapadnih saveznika, ukrajinske trupe trpe veliku štetu od staromodnih ratnih taktika, uključujući mine i zamke, kao i od napada dronovima visoke tehnologije i naprednim sustavima oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 02:58