SVAĐA U NIZOZEMSKOJ

Neobičan prijedlog ministrice izazvao gnjev: ‘Imamo milijun nezaposlenih, a vi biste uvozili te balavce?‘

Ministrica je objasnila kako je zapravo reagirala na plan Europske komisije o uvozu radne snage iz zemalja izvan EU-a

Karien van Gennip

 Remko De Waal/Anp Via Afp

Nizozemska ministrica za socijalna pitanja Karien van Gennip našla se na udaru kritika svih političkih opcija jer je izjavila da bi se nezaposlena mladež iz sumornih predgrađa velikih francuskih gradova mogla zaposliti u Nizozemskoj.

Komentirajući rješavanje problema nestašice radne snage na tržištu rada u Nizozemskoj rekla je da posao također 'pomaže ljudima da pronađu pravi put'.

Istaknuti političari reagirali su promtpno podsjetivši ministricu kako je milijun Nizozemaca bez posla. Ministrica je odgovorila kako je riječ samo o ideji zapošljavanja francuske mladeži, ali ne i konkretnom planu, piše BBC.

Van Gennip je objasnila kako je zapravo reagirala na plan Europske komisije o uvozu radne snage iz zemalja izvan EU-a, jer smatra da preskače nekoliko koraka obzirom na veliki broj mladih nezaposlenih Europljana.

- U Francuskoj je doista visoka nezaposlenost među mladima, osobito u predgrađima velikih gradova, puno veća nego u Nizozemskoj. Mogu si zamisliti situaciju u kojoj francuska mladež ili mladi Španjolci nakon školovanja dolaze raditi u Nizozemsku u ugostiteljskom ili vrtlarskom sektoru, rekla je za list Algemeen Dagblad.

U travnju je Europska komisija predložila osnivanje 'bazena talenata' u EU kako bi poslodavcima olakšala pronalaženje radne snage i legalnu migraciju u Uniju.

- Ako želimo funkcionirati kao jedinstvena Europa, onda bismo trebali biti zabrinuti i za nezaposlenost mladih u drugim europskim zemljama, komentirala je nizozemska ministrica rekavši da osjeća veliku odgovornost zbog milijun nezaposlenih Nizozemaca koji unatoč manjku radne snage nisu zaposleni.

Nezaposlenost u Nizozemskoj u travnju je iznosila 3,2%, ali je u Francuskoj puno veća - čak 7,2 posto. Istraživanje iz 2021. godine pokazalo je da 13,5% od 15 29-godišnjaka u urbanim sredinama Francuske nisu zaposleni, niti su u sustavu obrazovanja.

Nezaposlenost je osobito izražena u četvrtima u kojima uglavnom živi migrantska populacija - općina Saint-Denis u Parizu te u sjevernim dijelovima Marseillea.

Ministrica koja ideološki pripada desnom centru našla se na udaru kritika i ljevice i desnice.

- Nizozemsko tržište rada ne može biti program prekvalifikacije za problematičnu mladež iz inozemstva, rekao je liberalni zastupnik Zohair El Yassini.

Vođa krajnje desnice Geert Wilders žalio se da će bez posla ostati nizozemski seljaci ako vlada dovede nezaposlene migrante iz Francuske, a porijeklom sa sjevera Afrike.

Sindikalni čelnik Piet Fortuin rekao je da dvije trećine starijih od 55 teško pronalazi posao, te da je milijun ljudi marginalizirano.

Ministrica Karien van Gennip istaknula je kako je prioritet pomoći nezaposlenim Nizozemcima, kao i onima koji rade na pola radnog vremena, te da je u Nizozemskoj trenutačno 800.000 radnika migranata 'prema kojima se ne odnosimo primjereno'.

Istaknula je da ne postoji plan zapošljavanje francuske mladeži u Nizozemskoj, ali je svojim prijedlogom htjela istaknuti da postoje alternativna rješenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 09:15