"POHLEPA UBIJA"

Neobičan ‘pogreb‘ u centru Londona: ‘Ovo što vidite su žrtve pohlepe farmaceutskih kompanija!‘

Lažne lijesove nosili su volonteri organizacije "Global Justice Now"
'Pogreb' u Londonu
 Justin Tallis/Afp/Profimedia

U prikladnoj crnini, uz zvukove violine s cvjetnim aranžmanima i lažnim lijesovima na ramenima u središtu Londona održan je lažni sprovod. Orgaizirali su ga volonteri organizacije Global Justice Now koja se zalaže za interese stanovnika zemalja u razvoju.

Povod neobičnog prosvjeda je nemogućnost građana "zemalja trećeg svijeta" da slobodno pristupe cjepivima protiv korona virusa. Lažni lijesovi predstavljaju sve one koji su umrli zbog toga što im cjepivo nije bilo dostupno, a za što organizacija krivi farmaceutsku industriju.

Iz organizacije smatraju da je svakog stanovnika Zemlje, koji nije imao pristup cjepivu, osim covida-19 ubila i "pohlepa farmaceutskih kompanija".

Upravo "Pohlepa farmaceutske industrije ubija" jedan je od slogana na lijesovima koje su volonteri nosili od Buckinghamske palače sve do ulice Downing. Upravo su ih u toj ulici, u kojoj su sjedišta premijera i nekih od ministara u vladi, i odložili.

Na lijesovima su istaknuli i molbu da se farmaceutske tvrtke "odreknu patenata na cjepivo", kako bi ih bez troškova licenci mogli proizvoditi na više mjesta na svijetu, bliže zemljama koje sad ovise o donacijama gospodarski razvijenijih zemalja.

Kroz inicijativu COVAX Svjetske zdravstvene organizacije donirano je do sredine rujna oko 230 milijuna doza cjepiva, što je daleko ispod cilja od dvije milijarde doza. U donacijama je sudjelovala i Hrvatska, koja je u rujnu obećala dodatnih dvjesto tisuća doza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:38