(NE)OČEKIVANI POKLON

Nemir u Moskvi: Ukrajina dobila nove specijalne projektile koji bi mogli promijeniti tijek rata!

Proturadarski projektili su moćno oružje koje može promijeniti odnose snaga na terenu

Projektil AGM-88 HARM

 Dave Pastoriza/Afp

Colin Kahl, tajnik za politiku Ministarstva obrane SAD-a, potvrdio je da su ukrajinskim oružanim snagama isporučili takozvane proturadarske projektile koji mogu biti lansirani s određenih borbenih aviona.

Prema pisanju specijaliziranog portala Warzone, Kahl nije kazao o kojem se tipu projektila radi, no njegova objava poklapa se s fotografijama ostataka projektila AGM-88 HARM (High-speen Anti-Radiation Missile) ispaljenih na ruske položaje, koje su se pojavile na društvenim mrežama.

Proturadarski projektili detektiraju radijske frekvencije koje odašilju radari neprijateljske protuzračne obrane te gađaju i uništavaju protuzračne radarske sustave.

Colin Kahl je objavio informacije o isporuci takvih projektila na brifingu za novinare na kojem je najavljen novi paket američke vojne pomoći ukrajinskim oružanim snagama vrijedan milijardu američkih dolara. Paket također uključuje dodatne navođene projektile za mobilne raketne sustave HIMARS, streljivo za raketne sustave zemlja-zrak NASAMS, projektile za raketne bacače Javelin i drugo oružje.

Novi američki paket vojne pomoći Ukrajini ne uključuje borbene avione, što je tema koja se u medijima provlači već mjesecima. Ako su proturadarski projektili isporučeni Ukrajini doista AGM-88, koji nisu kompatibilni s borbenim avionima iz sovjetske ere, pretpostavlja se da su za njihovo lansiranje napravljene modifikacije na avionima MIG 29, kojima raspolažu ukrajinske oružane snage.

Druga je mogućnost, pak, da se radi o proturadarskim projektilima Kh-31 ili Kh-58 iz sovjetske ere koja američke oružane snage imaju u svojem inventaru još iz programa FME (Foreign Material Exploitation). Riječ je o programu u sklopu kojeg američka vojska ima u posjedu čitav niz oružja i vojne opreme iz vremena Sovjetskog saveza i Varšavskog pakta te su obučeni njihovom rukovanju.

U svakom slučaju, proturadarski projektili su moćno oružje koje može promijeniti odnose snaga na terenu, a njihovo korištenje daje veliki doprinos ukrajinskoj protuofenzivi koja je trenutno u tijeku, budući da s velikom preciznošću mogu uništiti ili onesposobiti ruske radarske sustave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 06:41