XI U AMERICI

‘Nema mjesta pogreškama, ovo nam je povijesna šansa. Odvajanje bi imalo katastrofalne posljedice‘

Ministrica financija Yellen, koju Kinezi doživljavaju kao ozbiljnu osobu, dočekala je Xija u zračnoj luci

Janet Yellen, Xi Jinping

 Frederic J. Brown/Afp

Niti jedan sastanak američkog i kineskog predsjednika nije toliko iščekivan kao ovaj koji se upravo treba dogoditi u San Franciscu, iako nije bilo hrabrih, dalekosežnih i pompoznih najava. Dojam je, naime, da je taj susret toliko bitan da su obje strane ekstremno suzdržane oko ključnih poruka iako su dale sve od sebe da pažljivo pripreme svaku od niza osjetljivih tema o kojima će raspravljati.

Svijet je s ratovima u Ukrajini i Gazi u geopolitičkom metežu, a Sjedinjene Države i NR Kina percipiraju se kao polovi globalnog konflikta. Kineski predsjednik Xi stići će u svoj deveti posjet Sjedinjenim Državama od 1985. godine, kada je prvi put putovao izvan Kine kao predstavnik sjeverne kineske provincije Hebei te se za uspomenu fotografirao ispred Golden Gate mosta u San Franciscu. Danas Xi stiže u San Francisco na poslovni skup Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje, na čijim marginama se pokušava otopliti odnose SAD-Kina na polju trgovinske razmjene, vojnih pitanja i diplomatskih odnosa. Biden i Xi bi se trebali sastati na marginama širokog poslovnog skupa, a očekuje se da bi, između ostalog, teme razgovora dvaju timova trebale biti obnova direktnih linija vojne komunikacije kako bi se izbjegla eskalacija incidenata u širi sukob na Pacifiku, kao i kineski napori da uništi proizvodnju te distribuciju opasne droge fentanyl. Navodno će lideri dvaju najvećih svjetskih ekonomija odnosno njihovi timovi razgovarati i o umjetnoj inteligenciji, statusu Tajvana, kao i konfliktima u Ukrajini i na Srednjem Istoku. Američka strana očekuje da će Kina potegnuti pitanje kontrole izvoza, tarifa, kao i restrikcija za kineske investicije u Sjedinjenim Državama.

- Očekuje se da će sastanak slijediti otprilike isti format kao i njihovo prethodno okupljanje na Baliju, u Indoneziji, u studenom 2022. Nakon pozdrava rukovanjem, Biden i Xi će sjesti na sastanak s bliskim savjetnicima. Nakon pauze okupit će se veća grupa za dodatne razgovore, a očekuje se da će se ukupno vrijeme sastanka protegnuti satima. Nakon što završe, očekuje se da će Biden održati konferenciju za novinare, dok se Xi vraća u San Francisco na večeru s najvišim američkim poslovnim liderima. Američki i kineski dužnosnici proveli su tjedne raspravljajući o dnevnom redu i strukturi događaja, rekao je u utorak glasnogovornik Bijele kuće John Kirby.

‘Stol je ponovno postavljen tijekom mnogih tjedana za, nadamo se, vrlo produktivan, iskren i konstruktivan razgovor ovdje‘, rekao je Kirby,“ piše Bloomberg.

Neslužbeno, američki dužnosnici brifirali su američke novinare kako je ovaj sastanak na vrhu u San Franciscu jedna od rijetkih prilika da se dogovore neke promjene u odnosima s Kinom nakon što je Xi konsolidirao svoju vlast. Baš svaki detalj posjeta je pomno analiziran i planiran. Ključni zajednički cilj, može se pojednostavljeno reći, jest smirivanje napete globalne situacije.

„Ministrica financija Janet Yellen, koja je posjetila Xija u Kini ranije ove godine, dočekala ga je u zračnoj luci po dolasku, što je znak naklona njihovoj prethodnoj vezi i njezinoj reputaciji u Pekingu kao ozbiljnog mešetara moći. A odabir Filolija, smještenog uz planine Santa Cruz, evocira neformalne sastanke održane između Xija i bivšeg predsjednika Baracka Obame u Sunnylandsu izvan Palm Springsa, gdje je par doslovno i metaforički zasukao rukave za dane razgovora“, opisuje atmosferu Bloomberg te ističu očekivanja predstavnika poslovne zajednice:

„Osnivač Citadela Ken Griffin rekao je da bi ključni cilj trebao biti snižavanje ‘zajedničke temperature‘.

‘Nema mjesta da se ovdje dogodi nesreća‘, rekao je Griffin u utorak u intervjuu za Bloomberg News na inauguralnoj globalnoj makro konferenciji svoje tvrtke u Miamiju.

‘Naša su gospodarstva nevjerojatno povezana, a naglo odvajanje imalo bi katastrofalne cijene za ljude‘“.

Izgleda da je američki predsjednik Biden shvatio da treba zaustaviti daljnju eroziju međunarodnih odnosa pa kaže:

„Ako je prosječni građanin u Kini mogao imati pristojno plaćen posao, to će koristiti i njima i svima nama. Ali neću nastaviti podržavati pozicije u kojima, ako želimo ulagati u Kinu, moramo predati sve svoje poslovne tajne."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 02:56