PROPAGANDNI RAT

Nema dokaza da je snimka kojom se smrzavanjem prijeti Europi Gazpromova, javio se i sam autor

Film prikazuje snijegom prekrivenu Europu s pogledom na plinovod Sjeverni tok i znakovitim kadrom zatvaranja ventila

Smrznuti Pariz iz Gazpromovog videa

 Youtube

U prvoj verziji teksta objavljenog na portalu Jutarnjeg lista 7. srpnja navedeno je da je snimka koja se pojavila - Gazpromova. Ipak, provjerom utvrđivača činjenica, Raskrinkavanje.ba, utvrđeno je da je za tu informaciju nema dokaza.

Podatak je naknadno, 26. rujna, dodan u članak, čime mu je dan potpuni kontekst.


Početkom rujna na društvenim mrežama pojavio se navodni Gazpromov video koji prikazuje kako bi se Europa ove zime mogla smrzavati bez plina uvezenog iz Rusije, a vijest su objavili i brojni portali poput Evening Standarda.

Navodilo se kako je energetski div, koji je oduvijek imao veliko tržište na kontinentu, objavio propagandni film tri dana nakon što je najavio zatvaranje plinovoda Sjeverni tok 1 na neodređeno vrijeme.

No ne postoji dokaz da je uradak koji je prikazuje snijegom prekrivenu Europu s pogledom na plinovod Sjeverni tok i znakovitim kadrom zatvaranja ventila, stigao od Gazproma.

Naime, video nije objavljen na službenim kanalima kompanije, a na samoj se snimci, osim na radničkom odijelu na početku videa, ne vidi Gazpromov logo.

ZDF navodi da je snimka prvi put objavljena 5. rujna 2022. na Telegram kanalu Besposhchadnyy piarshchik (Nemilosrdni PR), a u samoj objavi se kao "autori ideje" navodi grupa "Arthur Khodyrev and Co".

Dan kasnije, 6.9.2022., na istom Telegram kanalu objavljena je poruka u kojoj se navodi da je autor Kodirev administratorima ovog Telegram kanala poslao snimku te da iza njega ne stoji Gazprom.

"Ideja se pojavila nakon nekih vijesti oko Sjevernog toka. Moja jedina veza s Gazpromom je to što povremeno snimam specijalne reportaže emisija Energetika, koji se emitira na kanalu Rusija 24", ističe Kodirev i dodaje kako nije bilo scenarija i kako je sve napravljeno za tri sata, a da je uz njega autor i Ivan Kirev.

"Da, nitko nam nije platio, nitko ništa nije naručio. To je naše stvaralaštvo i naš građanski stav. Petersburg drugačije gleda na svijet. U ovom slučaju, s humorom. To što se svi pozivaju na autorstvo Gazproma - to je priča za fact-checkere", kazao je Kodirev.

Na propagandnoj snimci koja je pogrešno pripisana Gazpromu može se vidjeti i logo britanske kompanije The B1M, a jedan od kadrova u kojem Gazprom navodno prijeti Europi uopće ne prikazuje europski grad, već Krasnojarsk u Sibiru.

Inače, Gazprom koji je trebao nastaviti isporuku Njemačkoj, izvijestio je tada da je do prekida protoka došlo zbog curenja, a ne zbog osvetničkih pobuda.

"Transport plina do plinovoda Sjeverni tok potpuno je obustavljen dok se ne otklone kvarovi na opremi", priopćila je kompanija.

Ova snimka pojavila se nakon što su zemlje G7 pristale nametnuti ograničenje na cijenu ruske nafte.

Pogledajte video:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:11