LOCKDOWN PARTY

Nekad najbliži savjetnik teško optužio Johnsona, ministri ga vade: ‘Kaže da je Boris lagao? Besmislica!‘

Upitan treba li Johnson podnijeti ostavku ako je lagao, Raab je kazao da ne želi spekulirati o hipotetskoj situaciji

Dominic Raab i Boris Johnson

 JESSICA TAYLOR/various sources/AFP

Besmislena je tvrdnja bivšeg savjetnika britanskog premijera Borisa Johnsona da je on lagao parlamentu kada je kazao da nije znao za zabavu u vrijeme lockdowna u Downing Streetu, kazao je Johnsonov zamjenik Dominic Raab u utorak.

"Gledajte, ideja da je lagao je besmislena", odgovorio je Raab na pitanje bi li premijer bio prisiljen dati ostavku kada bi se dokazalo da je lagao parlamentu.

"Vrlo je jasno dao do znanja Donjem domu, odgovarajući na pitanja o ovome, kako je mislio da je to bio radni događaj", kazao je Raab za Times Radio.

Johnson se prošloga tjedna parlamentu ispričao jer je bio na zabavi u vrtu svoje rezidencije u Downing Streetu 20. svibnja 2020., u vrijeme lockdowna. Johnson je kazao kako je mislio da je riječ o radnom događaju.

Dominic Cummings, voditelj britanske kampanje za brexit i bivši visoki savjetnik premijera Johnsona, koji je nevoljko napustio vladu u studenome 2020., rekao je kako se Johnson složio da se zabava treba održati.

"Ne samo ja, već i drugi prisutni koji su tada raspravljali o tome, pod prisegom bi svjedočili da se upravo to dogodilo", napisao je Cummings na svom blogu.

Upitan treba li Johnson podnijeti ostavku ako je lagao, Raab je kazao da ne želi spekulirati o hipotetskoj situaciji.

Johnsonova isprika stigla je nakon što je ITV News objavio e-mail poziv Johnsonovog glavnog privatnog tajnika Martina Reynoldsa na događaj 20. svibnja 2020., u kojemu od sudionika traži da "donesu svoju cugu".

Cummings tvrdi da je Reynolds, nakon što su mu najmanje dvije osobe rekle da bi trebao otkazati događaj, tražio odobrenje od Johnsona.

"Johnson se složio da se (zabava) treba održati", napisao je Cummings na blogu.

Zbog skandala je jako pala Johnsonova popularnost, kao i podrška vladajućoj Konzervativnoj stranci. Sve veći broj konzervativnih zastupnika zalaže se za Johnsonovu ostavku.

"Pozvat ću na djelovanje protiv svakoga tko je dokazano prekršio pravila", kazala je državna tajnica u ministarstvu zdravstva Maria Caulfield.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:11