NAŠ SIGURNOSNI STRUČNJAK

‘Nečuveno! Mossad i Shin Bet napravili su nezamislivi propust, ovo im se nije dogodilo ni ‘72!‘

Mossad je obavještajna služba zadužena za obavještajna djelovanja u inozemstvu dok je Shin Bet zadužen za zaštitu domovinske sigurnosti

Izraelski vojnici

 Oren Ziv/Afp

" Ovo je nezabilježeni propust u povijesti Mossada i Shin Beta, izraelskih sigurnosnih službi koje su dosad smatrane jednim od najboljih na svijetu", ističe Ante Letica, bivši voditelj operacija u Sigurnosno obavještajnoj agenciji. Prema njegovim riječima do danas je bilo nezamislivo da izraelske službe nemaju pojma da Hamas ili neka druga militantna organizacija priprema artiljerijski i kopneni napad na Izrael.

"Siguran sam da su oni imali neke informacije da se nešto priprema, ali ih nisu shvatili ozbiljno ili su ih krivo protumačili. To vam je tako kada profesionalci uđu u rutinu, a ona je za profesionalce najopasnija. I Mossad i Shin Bet dosad su se vrlo uspješno nosili s Hamasom kojeg su sada, prema svemu sudeći podcijenili. U prošlim vremenima uspješno su prikupljali informacije, radili na razjedinjavanju Hamasa i Fataha i očito su se uspavali na lovorikama.

Mossad je izraelska obavještajna služba zadužena za obavještajna djelovanja u inozemstvu dok je Shin Bet, koji nosi i naziv Shabak zadužen za zaštitu domovinske sigurnosti Izraela.

Ove tvrdnje potvrđuju i izraelski mediji. Prema njihovim napisima pojas Gaze, odakle su krenuli jučerašnji napadi već duže vrijeme nije u fokusu izraelskih vojnih i sigurnosnih službi, a ni politike. Daleko više su se bavili Hezbollahom i njihovim pokroviteljima Iranom. "Hamas u Gazi izgledao je izoliran, nesposoban dobiti više sredstava iz uobičajenih izvora, kao što je Katar. Uz rastuće izraelske sporazume o normalizaciji u regiji, činilo se da Hamas predstavlja zastarjelu ideologiju koja živi u prošlosti", piše Jerusalem Post. No, sada je očito da su se prevarili.

Letica smatra kako je u ovom slučaju daleko veća odgovornost Shin Beta iako ni Mossad nije bez krivnje. "Nikada se do sada nije dogodilo da su Hamas ili Hezbollah pokrenuli koordinirani raketni i kopneni napad na Izrael. Za to je sigurno bila potrebna dugotrajna priprema i ljudstva i logistike, a obavještajne izraelske službe o tome nisu ništa znale ili su zanemarile informacije o tome. Osim toga Hamas to sigurno nije mogao pripremiti bez pomoći Irana, a možda još nekoga, a Mossad o tome ništa nije znao. Tako da se može kazati da su svi podbacili.

Meni je, primjerice, znakovito da se o ovim događajima još uvijek nije oglasila ni Rusija ni Turska".

Letica posebno ističe najveći izraelski problem."Za vojne i civilne sigurnosne službe Izraela najporaznije je da nisu uspjeli spriječiti ulazak Hamasa na teritorij Izraela gdje otimaju civile i vojnike. Očito je da je Hamas kroz svoj obavještajni rad učinio propuste i greške u radu izraelskih službi i to iskoristio". Hamas već ima iskustva u otimanju izraleskih vojnika što se smatra najvećim "trofejem" militantnih skupina. U lipnju 2006. otet je vojnik Gilad Shalit i bio je prisilno u Gazi pet godina.

Izraelski predsjednik sada je naredio protjerivanje hamasovaca s izraelskog teritorija, no to je lakše reći nego učiniti. Tu sad već govorimo o urbanom ratovanju gdje izraelske snage moraju paziti da ne stradaju civili, a to je jako teško izbjeći. Bez sumnje je da su za Izraelce prizori pripadnika Hamasa koji u velikim grupama ulaze u kibuce, snimaju se pored uništenih vozila te otimaju ljude prizori iz noćne more. Nešto što su mislili da nikada neće doživjeti.

Letica smatra da će ovaj ogroman propust izraelskih sigurnosnih službi izazvati veliko nezadovoljstvo građana Izraela koji su do sada vjerovali svojim službama te upozorava kako bi se Izrael mogao naći u još težoj situaciji ako se Hamasu u napadima pridruži i Hezbollah. Izrael je u prošlosti imao velikih problema u ratovima s tom organizacijom i sigurno da bi to bio dodatni udar za njih.

Izrael se više desetljeća bori protiv Hamasa. Tijekom Druge intifade Hamas se dodatno naoružao te su počeli s ispaljivanjem raketa i minobacačkih mina uz granicu s Gazom. Nakon 2006. i otmice izraelskog vojnika nastavili su raketirati južni Izrael, ciljajući Sderot i zajednice u blizini granice. Dvije godine kasnije proširili su djelovanje te su po prvi puta raketirali mjesto Ashkelon. Izrael je na te napade odgovorio s nekoliko vojnih operacija, ali to nije uspio zaustaviti Hamas. Ova grupa iskoristila je ratni kaos u Libiji i Siriji te se dodatno naoružala.

Uslijedili su raketni napadi na Tel Aviv i Jeruzalem. Oko 2012. godine Hamas je krenuo s gradnjom tunela koji su vodili iz Gaze u Izrael, a koji su korišteni za ubacivanje Hamasovih boraca na teritorij Izraela. Tijekom 2014. Izrael je uništio najmanje 34 tunela i pogodio na tisuće ciljeva u Gazi. Tadašnje procjene govorile su da Hamas ima oko 10.000 raketa. Osim toga, Hamas je koristio pomorske komandose za proboj na izraelske plaže. Sve to dovelo je do promjene izraelske strategije u borbi protiv Hamasa.

U sve većem broju korištene su zračne snage za napade na Hamasovu infrastrukturu, a odustalo se od kopnenih napada na Gazu. Osim toga Izrael je prema Gazi izgradio novu ogradu za koju se smatralo da može onemogućiti napade i ulazak Hamasa. S vremenom sukobi su oslabili, a Izrael se više koncentrirao na Hezbollah, a Hamas je stavljen u drugi plan. Sve do danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 21:00