UDARAC IZ OBITELJI

Nećakinja iranskog vrhovnog vođe poziva svijet da prekine sve veze s Teheranom: ‘To je režim koji ubija djecu‘

Snimka se dijeli na društvenim mrežama od njezina uhićenja 23. studenoga

Faride Moradhani

 Screenshot/

Nećakinja iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, poznata borkinja za ljudska prava, pozvala je strane vlade da prekinu sve veze s Teheranom zbog gušenja narodne pobune izazvane smrću mlade žene u pritvoru.

Snimka koju je objavila Faride Moradhani, inženjerka i kći pokojnog oporbenog aktivista koji je bio u braku s Hamneijevom sestrom, dijeli se na društvenim mrežama od njezina uhićenja 23. studenoga, navodi aktivistička novinska agencija HRANA.

"Slobodni ljudi, budite uz nas i recite vašim vladama da prestanu podržavati smrtonosni režim koji ubija djecu", kaže Moradhani u videosnimci.

"Taj režim nije lojalan nijednom od svojih vjerskih načela i ne zna za druge zakone osim za silu i ostanak na vlasti", poručuje.

Ured ajatolaha Hamneija nije bio dostupan za komentar na zahtjev agencije Reuters.

HRANA navodi da je 450 prosvjednika ubijeno u više od dva mjeseca nacionalnih prosvjeda do 26. studenoga, a među njima 63 maloljetnika. Dodaje da je ubijeno 60 pripadnika sigurnosnih snaga i uhićeno 18.170 ljudi.

Prosvjedi izazvani smrću 22-godišnje Kurdinje privedene zbog "neprimjerenog nošenja" hidžaba, najveći je izazov za vjersku vladu Irana od Islamske revolucije 1979. godine, napominje Reuters.

Videosnimku uhićene Faride Moradhani objavio je njezin brat koji živi u Francuskoj.

Njezin otac Ali Moradhani Arangeh, šijitski klerik koji se protivio režimu šaha Šahlavija, a zatim i vjerskom režimu, nedavno je umro u Teheranu nakon godina izolacije na koju je bio osuđen zbog stajališta prema Islamskoj Republici, stoji na njegovoj mrežnoj stranici.

Ovo nije prva kritika vjerske vlasti u Iranu potekla od nekog član obitelji najviših dužnosnika. Godine 2012. Faezeh Hašemi Rafsandžani, kći pokojnog predsjednika Akbara Hašemija Rafsandžanija osuđena je na zatvorsku kaznu zbog "širenja protudržavne propagande".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:11