PRIVREMENA ZAUSTAVA

NE Krško: Za točno lociranje mjesta puštanja potrebna je hladna zaustava elektrane

U NE Krško je u četvrtak otkriveno povećano ispuštanje primarnog sustava unutar zaštitne zgrade

Nuklearna elektrana Krško

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Nuklearna elektrana Krško (NEK) zaustavljena je u petak ujutro i uspostavljeno je stanje tzv. vruće pripravnosti, no bit će potrebna tzv. hladna zaustava elektrane kako bi se utvrdila točna lokacija mjesta puštanja i potrebne aktivnosti za sanaciju, izvjestili su iz nuklearke na svojim internet stranicama.

U NE Krško je u četvrtak otkriveno povećano ispuštanje primarnog sustava unutar zaštitne zgrade, koje je bilo ispod vrijednosti koje su postavljene kao granična tehničkim specifikacijama, a kako bi se utvrdio i sanirao izvor puštanja elektrana je privremeno zaustavljena.

Iz NEK-a su danas najprije objavili da je elektrana zaustavljena u petak ujutro, u 5,30 sati, te da se nalazi u sigurnom stanju tzv. vruće pripravnosti.

Nakon zaustave, timovi su započeli aktivnosti na lociranju mjesta puštanja unutar zaštitne zgrade, naveli su iz NE Krško, dodajući kako će se vrijeme potrebno za sanaciju i puštanje elektrane u pogon moći procijeniti nakon što se otkrije izvor.

Poslijepodne su iz NEK-a na svojim stranicama objavili da su, nakon zaustave elektarne i uspostavljanja stabilnog stanja tzv. vruće pripravnosti, ekipe ušle u zaštitnu zgradu i započele aktivnosti na lociranju mjesta puštanja koje je indicirano jučer.

"Nakon obavljenog očevida utvrđeno je da će za točno lociranje uz osiguravanje sigurnih uvjeta rada biti potrebna tzv. hladna zaustava elektrane. Operativna ekipa će tako započeti postupke hlađenja elektrane", istaknuli su iz nuklearke Krško.

Kako najavljuju, "nakon hlađenja sustava elektrane, početkom sljedećeg tjedna uslijedit će točno lociranje mjesta puštanja te će se izraditi plan potrebnih aktivnosti za njegovo otklanjanje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:07