SMIRIO TENZIJE

Nazvao ga je imbecilom, idiotom i kurvinim sinom. Kad ga je vidio, ovako mu se sjurio u zagrljaj...

Nakon što je prošle godine u kampanji optužio Svetog oca za miješanje u politiku, Milei je ublažio svoj ton i zagovara Papin posjet Argentini

Papa Franjo i Milei u zagrljaju

 Vatican Media/Zuma Press/Profimedia/Vatican Media/zuma Press/profimedia

Argentinski predsjednik Javier Milei u ponedjeljak će prvi puta biti primljen u audijenciju kod pape Franje, njegovog sunarodnjaka iz Buenos Airesa, kako bi izgladili odnose u trenutku kada njihova rodna Argentina prolazi kroz tešku gospodarsku krizu.

Taj 53-godišnji ultraliberalni ekonomist se nalazi u svom prvom službenom posjetu Rimu, dva mjeseca nakon stupanja na čelo države.

Očekuje se da će na audijenciji dvojica čelnika razgovarati o mogućem posjetu pape Franje Argentini u kojoj nije bio od izbora za papu i stupanja na čelo Katoličke Crkve 2013.

image
Handout/Afp

Nakon što je prošle godine u kampanji optužio Svetog oca za miješanje u politiku, Milei je ublažio svoj ton i zagovara Papin posjet Argentini.

Milei je tijekom svoje predsjedničke kampanje nazvao Franju, bivšeg nadbiskupa Buenos Airesa, "imbecilom" te ga je optužio za promicanje komunizma. Nazivao ga je i idiotom i kurvinim sinom.

No, potom se ispričao, kazavši da ga "poštuje kao poglavara Katoličke Crkve, kao poglavara države i kao duhovnog vođu velike većine Argentinaca".

image
Handout/Afp

Papa je, međutim, rekao da nije pridao previše pažnje njegovim uvredama te da je važno što političar radi kada je na položaju, a ne ono što govori u kampanji.

U studenome ga je Franjo nazvao i čestitao mu na izbornoj pobjedi, a u nedjelju su se dvojica smješkala i zagrlila na misi u bazilici sv. Petra tijekom kanonizacije prve argentinske svetice, časne i misionarke iz 18. stoljeća poznate kao Mama Antula, koja se odrekla obiteljskog bogatstva te se posvetila karitativnom radu i jezuitskim duhovnim vježbama, u vrijeme kada su jezuiti bili prognani iz Argentine.

Otac joj je bio bogati veleposjednik i robovlasnik, a papa Franjo, i sam jezuit, opisao ju je kao "dar argentinskom narodu i cijeloj Crkvi".

image
Handout/Afp

Milei, samozvani "anarho-kapitalist", također će se u ponedjeljak sastati s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni i predsjednikom Sergiom Mattarellom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:58