PROMJENA TAKTIKE

NATO mijenja strategiju, vrlo je intrigantno i tko nakon godina uspavanosti želi preuzeti lidersku ulogu!

Nakon godina rezanja troškova i "uspavanosti", razbuđeni NATO povećat će broj trajno stacioniranih vojnika i opreme na granici s Rusijom

Njemački general pukovnik Martin Schelleis, general pukovnik Njemačkog ratnog zrakoplovstva Ingo Gerhartz, predsjednica Odbora za oružane snage Bundestaga Eva Hoegl i premijer Donje Saske Stephan Weil

 Ronny Hartmann/AFP

Poručnik Mark Jenkins nikad nije letio s toliko zrakoplova. Na vrhu formacije u obliku kriške, u svojem teretnom Airbusu 400-M Atlas, časnik Britanskih kraljevskih zračnih snaga letio je ispred američkih i njemačkih borbenih aviona i jednog američkog bombardera.

"Mantra nam je: treniraj teško, bori se lako", rekao je pripadnicima sedme sile Jenkins nakon što je u ponedjeljak sudjelovao na vježbi Air Defender 2023. na nebu iznad Njemačke. Letjelo se u trolinijskoj formaciji s teretnim, borbenim i bombarderskim avionima. Koordinacija na 10.000 stopa bila je izazovna čak i iskusnim pilotima. Kako je sažeo britanski pilot: "Bio je to trening za mozak".

Air Defender 2023. planiran je puno prije početka ruske invazije na Ukrajinu. Međutim, jasno je da je održavanje te velike zračne vojne vježbe također i poruka Vladimiru Putinu. Uoči sastanka obrambenog saveza NATO-a u Vilniusu, zemlje članice vježbaju ovog tjedna u Njemačkoj, otkrivajući pritom promjenu strategije Sjevernoatlantskog vojnog saveza.

U svojoj analizi New York Times podsjeća kako je dosad strategija Saveza bila odvraćanje putem odmazde. Sada je to odvraćanje putem odbijanja, a cilj je spriječiti okupaciju, a ne kao dosad reagirati u slučaju da dođe do napada. Nakon godina rezanja troškova i "uspavanosti", razbuđeni NATO povećat će broj trajno stacioniranih vojnika i opreme na granici s Rusijom te integraciju ratnih planova i trošenje.

Za razliku od Air Defendera, za raspoređivanje brodova treba i nekoliko tjedana, a za mobilizaciju kopnenih snaga nekoliko dana. Borbeni avioni zato mogu biti spremni u samo nekoliko minuta.

U ponedjeljak su Jenkins i ekipa imali slijetanje u Litvi, napetoj zbog ruske agresije na Ukrajinu, kako bi pokazali koliko brzo avioni iz Njemačke mogu doći u pomoć u slučaju potrebe. Kratki posjeti planiraju se i u Češkoj i Poljskoj te Rumunjskoj. "Ne želimo biti previše agresivni, ali želimo pokazati svoju snagu", izjavio je njemački general Ingo Gerhartz.

image

Dva Airbus A400M zrakoplova na pisti vojne baze Wunstorf

Ronny Hartmann/AFP

U posljednja dva tjedna u Njemačku je stiglo 110 aviona i nekoliko tisuća američkih vojnika, podsjeća NYT pišući o vježbama. "To je bez presedana, koliko smo zrakoplova i ljudi prebacili u tako kratkom vremenu", komentirao je brojku pukovnik Will Dyke, pilot zračnih snaga Nacionalne garde Kentuckyja.

Vježba se u ponedjeljak odvijala u zračnoj bazi Wunstorf u kojoj su stacionirane većinom transportne jedinice. Većinu flote čine teretni avioni i nosači goriva. "U slučaju pravog rata, ovo bi bilo mjesto s kojeg bi kretali njemački transportni avioni", rekao je Peter Pöhlmann, njemački pukovnik.

Douglas Barrie, vojni ekspert s londonskog Međunarodnog instituta za strateške studije, komentirao je da vježbe moraju testirati mogu li zrakoplovi tolikog broja zemalja izravno međusobno komunicirati.

Prema riječima generala Gerhartza, to je i dalje "izazov". Međutim, već je bilo nekoliko demonstracija takve suradnje. U proteklih tjedan dana borbeni su se avioni 15 puta dizali kako bi presreli ruske avione koji su se zalijetali u baltički zračni prostor. Prošlog vikenda došlo je do situacije da su njemačke zračne snage, koje su pratile ruski avion iz Kalinjingrada, predale zapovjedništvo tom misijom zapovjednicima NATO-a, koji su podigli dva borbena zrakoplova.

Nekoliko sati kasnije komercijalni avion iznad Njemačke izgubio je radio kontakt s kontrolom leta pa su nadležne ponovno postale snage pod zapovjedništvom generala Gerhartza.

Ispod radara ne prolazi detalj da se vježba odvija u Njemačkoj, koja je godinama odbijala ulagati dva posto BDP-a u vojsku, kako to nalaže saveznički dogovor. Berlin se nije žurio niti s vojnom pomoći Ukrajini. Sada Njemačka ima priliku pokazati da je voljna preuzeti lidersku ulogu u NATO-u, komentirao je Thomas Wiegold, njemački vojni bloger.

NYT napominje da će se tijekom vojne vježbe testirati vještine koje su zapadni piloti i pomoćno osoblje imali priliku vježbati u misijama u Iraku i Afganistanu proteklih 20 godina. Riječ je o ambicioznom planu vježbe, ali najvažnija je poruka Vladimiru Putinu o tome što može očekivati padne li mu na pamet ponoviti svoju avanturu u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:59