METE SVE REDOM

Nastavlja se Putinova čistka po Moskvi: Iznenada smijenjen general-trovač!

Eduard Černovolcev nije bio nekakav birokrat nego špijunski šef zadužen za proizvodnju modernih otrova

Vladimir Putin, Eduard Černovolcev, sjedište FSB-a u Moskvi

 /Profimedia/ Afp

Niti jedna smjena u tajnim službama nije obična, a posebno to nije kada se radi o iznenadnoj smjeni general pukovnika Eduarda Černovolceva, dosadašnjeg načelnika Znanstveno-tehničke službe (NTS) FSB-a, ruske tajne službe nasljednice legendarnog KGB-a. Černovolcev nije bio nekakav birokrat nego špijunski šef koji je upravljao Institutom za forenzičke znanosti FSB-a (NII-2 FSB), koji razvija otrove i čiji su zaposlenici povezani s trovanjem glavnog Putinovog protivnika, oporbenog političara Alekseja Navaljnog, ali i pisca Dmitrija Bikova te novinara i političara Vladimira Kara-Murze, kao i drugih kritičara Kremlja.

Službeni razlog generalove ostavke je dob za odlazak u mirovinu, što je prilično neuvjerljivo jer, prema dostupnim podacima, riječ je o 52-godišnjaku.

Međutim, istraživački portal Insider, pozivajući se na svoje izvore u ruskoj specijalnoj službi, tvrdi da je Černovolcev mogao biti smijenjen jer su u Kremlju bili nezadovoljni zbog curenja informacija iz odjela koji su bili pod njegovom kontrolom.

"Prije dvije godine Eduard Vladimirovič zakleo se rukovodstvu zemlje da će blokirati sve kanale curenja podataka. Ali u našem propusnom sustavu to je praktički nemoguće ", ispričao je jedan od Insiderovih sugovornika. Istodobno, drugi izvor je rekao da je general pukovnik "jako žalio zbog izbijanja rata u Ukrajini i u društvu svojih prijatelja više puta je rekao da je sve otišlo predaleko". Insider piše da je Černovolcevu, osim FSB-a NII-2, bio podređen 8. centar FSB-a (zaštita informacija), Centar za specijalnu opremu FSB-a i Uprava za specijalne komunikacije FSB-a.

Proizvođač modernih otrova

I Telegram portal RBC je izvijestio o Černovolcevovoj ostavci pozivajući se na izvore u ruskoj obavještajnoj zajednici.

Publikacija je napisala da je on vodio službu koja se bavila "znanstvenim istraživanjem i tehničkim testiranjem", što je eufemizam za proizvodnju modernih otrova. Najpoznatia afera u koju je umiješan Eduard Černovolcev bilo je trovanje političara Alekseja Navaljnog koje se dogodilo u kolovozu 2020. godine.

Prema istraživačkim novinarima, grupa operativaca FSB-a, uključujući zaposlenike Instituta za forenzičku medicinu FSB-a Alekseja Aleksandrova, Ivana Osipova, Vladimira Panyaeva i Konstantina Kudryavtseva, mogla bi stajati iza trovanja.

Navaljni nije prva osoba za koju se vjeruje da su joj ruske vlasti pokušale nauditi. Tu su i Boris Njemcov, Sergej Srkipalj, Aleksandar Litvinjenko, Jemeljan Gebrev, Vladimir Kara-Murza Mlađi, Petar Verzilov, Zelimkan Hangošvili, a to je tek djelić popisa onih na koje je, uspješno ili ne, izvršen atentat u posljednja dva desetljeća.

O Černovolcevu ima jako malo podataka. Tako je objavljeno da su ga inspektori prometne policije dva puta uhvatili dok je vozio u pijanom stanju. Prvi put 2002. godine, kada je pripojen vojnoj jedinici 31568 u Reutovu kraj Moskve, a drugi put kad je već general FSB-a.

Odbio je proći liječnički pregled i protiv njega je pokrenut upravni postupak, koji je ispitao Moskovski garnizonski sud. U pravilu, u takvim slučajevima suci odlučuju u korist inspektora prometne policije, ali vojni sudac Dmitrij Kortovenkov prekinuo je upravni slučaj "zbog nepostojanja upravnog prekršaja".

Černovolcev je vjerojatno pokušao likvidirati Navaljnog po nalogu Vladimira Putina. Aleksej Navalni je 20. kolovoza 2020. kolabirao na jednom letu između sibirskog Tomska i Moskve. Dva dana kasnije, dok se u tom trenutku nalazio još uvijek u komi, prebačen na liječenje u Sveučilišnu kliniku Charité u Berlinu.

Po navodima tri europska laboratorija, čije je rezultate analize potvrdila i Organizacija za zabranu korištenja kemijskog oružja (OPCW), Navalni je bio otrovan nervnim bojnim otrovom iz novičok-skupine koji je bio razvijen u Sovjetskom Savezu.

U prosincu 2020., američka mreža CNN, objavila je veliki istraživački članak u suradnji s investigativnim novinarima Bellingcata, u kojem su detaljno otkriveni načini na koje ruske tajne službe truju svoje političke protivnike, a u čemu sudjeluju pripadnici elitnog odjela zaduženog za elimiranje protivnika bojnim otrovima.

Istraga Bellingcata i CNN-a pronašla je dokaze da su FSB-ovi agenti specijalizirani za otrove, njih najmanje deset, pratili Navaljnog više od tri godine. Navaljni se kasnije frajerski vratio u Rusiju, pa ga je Putinovo sudstvo strpalo na devetogodišnju robiju, koju uglavnom izdržava u samici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:42