NOVA ODIJELA

NASA za par godina želi poslati astronaute na Mjesec. Nosit će - Pradu

Luksuzna modna marka pozvana je na suradnju zbog iskustva u radu s izdržljivim specijalnim materijalima poput opreme za jahtaše

Svemirsko odijelo Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU)

 Handout/Afp

Astronauti u idućoj misiji američke svemirske agencije NASA-e poletjet će do Mjeseca u Pradinim specijalno dizajniranim svemirskim odijelima. U suradnji s teksaškom tvrtkom Axiom Space, luksuzna modna kuća Prada radi na odijelima za astronaute koji bi trebali sudjelovati u prvom slijetanju na Mjesec s ljudskom posadom nakon Apolla 17 koji je sletio na Zemljin satelit 1972. godine.

Tijekom misije Artemis III, zakazane za prosinac 2025., astronauti će nositi odijelo Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEmu). Za konstruiranje svemirskog odijela NASA je s teksaškim Axiomom sklopila ugovor vrijedan 228,5 milijuna dolara, piše londonski Times.

Čemu Prada u čitavoj priči? Luksuzna modna marka pozvana je da sudjeluje u oblikovanju svemirskog odijela zbog iskustva u radu s izdržljivim specijalnim materijalima, poput onih koje koriste posade na jahtaškim utrkama u America‘s Cupu. Posao je podijeljen tako da će Prada dizajnirati vanjski sloj odijela, koji će štititi unutarnje slojeve od pritiska svemirskog okruženja, među ostalim i od lunarne prašine.

Prada je stekla iskustvo s tehnološki najsuvremenijim dizajnom koristeći inovativne materijale za jedriličarski tim Luna Rossa koji se 90-tih natjecao u jahtaškom America‘s Cupu. Iz tvrtke poručuju da će Pradino svemirsko odijelo biti fascinantno i jedinstveno u usporedbi s onim kako su ta odijela izgledala ranije.

U ožujku je Axiom predstavio prototip svemirskog odijela AxEmu s otvorom na leđima i velikom prozirnom kacigom s integriranim svjetlima i kamerom. Prethodne verzije Nasinih odijela bile su dizajnirane za muško tijelo i sastojale su se od glomaznih materijala, manje zglobova i teže opreme. Nova odijela bit će lakša za kretanje i pristajat će većini muškaraca i žena, tvrde iz Axioma. Dodali su da će stručnjaci iz Prade unaprijediti vanjski sloj naprednim materijalima i stilskim elementima, kojima će poboljšati cjelokupni dizajn svemirskog odijela. Prema dogovoru, taj bi se dizajn mogao koristiti u idućim misijama barem do 2034.

Misija Artemis III trebala bi na Mjesec dovesti prvu ženu i osobu koja nije bijele rase, u novom vozilu nazvanom Starship Human Landing System, koji je proizveo SpaceX Elona Muska. Astronauti bi trebali provesti oko tjedan dana na površini Mjeseca, u blizini lunarnog južnog pola. Četiri puta bi trebali izaći u svemirsku šetnju u Pradinom odijelu, obavljajući znanstvena promatranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:18