NOVI RAD TVRDI

NASA-ini znanstvenici imaju teoriju o tome zašto još nismo susreli izvanzemaljce. Ne zvuči dobro

Za ljude još uvijek postoji nada, pod uvjetom da odmah poduzmemo uvjete koji će spriječiti vlastito izumiranje

Ilustracija

 Gorodenkoff Productions/Sciencephoto/Profimedia/Gorodenkoff Productions/sciencephoto/profimedia

NASA-ini znanstvenici objasnili su u novom radu zašto vjeruju da se nismo nikad susreli s drugim inteligentnim vanzemaljskim životom. Sav inteligentni život, tvrde, vjerojatno se uništio prije nego što je dosegao dovoljno visoku točku u evoluciji da podrži takav susret. Vjeruju da ista sudbina čeka i ljude ako nešto ne poduzmu, prenosi Huffpost.

Teorija Velikog filtra, koja se odnosi na filtriranje drugih oblika života, tvrdi da su druge civilizacije postojale tijekom života svemira. Prije nego su uspjele uspostaviti kontakt sa Zemljom, uništene su, navodi se u radu naziva "Izbjegavanje Velikog filtra: vanzemaljski život i budućnost čovječanstva u svemiru".

Za ljude još uvijek postoji nada, pod uvjetom da odmah poduzmemo uvjete koji će spriječiti vlastito izumiranje, naveli su istraživači NASA-inog laboratorija u južnoj Kaliforniji.

- Ključ za uspješno prolaženje čovječanstva kroz takav univerzalni filter je identifikacija destruktivnih stvari u nama samima i njihovo neutraliziranje prije nego dođe do akcije, napisali su astrofizičar Jonathan Jiang i koautori u radu koji se 23. listopada pojavio na internetu. Rad još uvijek nije recenziran.

Autori tvrde da što god se čini vjerojatnim da bi moglo uništiti ljude, moglo bi ugrožavati i inteligentni život na drugim planetima. Vjerojatni krivci uključuju nuklearni rat, pandemiju, klimatske promjene i nekontroliranu umjetnu inteligenciju. Kako bi preživjeli, ljudi će morati raditi zajedno, rekli su znanstvenici.

- Povijest je pokazala da nas je natjecanje unutar vrste i, što je još važnije, suradnja dovela do vrhunaca civilizacije. Ipak, pojavljuju se i pojmovi koji se čine antitezom dugoročnog održivog razvoja kao što su rasizam, genocid, nejednakost i sabotaža, upozorili su istraživači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:33