BROJNE PROMJENE

Naplata kazni, vožnja pod utjecajem alkohola, probni rok: Stižu nova pravila, vrijedit će u cijeloj EU

Europa je pred sebe stavila velik zadatak, do 2025. godine želi smanjiti broj poginulih na cestama

Ilustrativna fotografija

 Luka Gerlanc/Cropix/Cropix

Europska komisija je u okviru zakonodavnog paketa o cestovnoj sigurnosti, predložila niz novih pravila koja će olakšati naplatu prometnih kazni počinjenih u nekoj drugoj zemlji članici, kao i oduzimanje vozačkih dozvola, mogao bi se uvesti probni rok nakon položenog vozačkog ispita te pravilo nulte tolerancije na alkohol. Uz sve to, siže i digitalna vozačka.

Novi vozači trebali bi proći probni rok nakon položenog vozačkog ispita. U Europi vozači mlađi od 30 godina još sudjeluju u dva od pet smrtonosnih sudara, tako da bi se moglo uvesti pravilo nulte tolerancije na alkohol.

- Ja mislim da se ništa posebno neće promijeniti. Izgledat će kao i do sada, samo šta neće smjeti voziti pod utjecajem alkohola i morat će se pridržavati brzine kao i do sada mislim da neće biti velikih promjena što se tiče mladih vozača, rekao je za HRT Krunoslav Antonić, instruktor vožnje A i B kategorije.

Oduzimanje vozačke u svim članicama

Do sada su policije u Europskoj uniji mogle vidjeti ako je vozač kažnjen zbog prebrze vožnje ili vožnje pod utjecajem alkohola, no planira se uvesti baza podataka kojoj će moći pristupiti svaka članica. Na taj će način u svim državama biti vidljivi prekršaji za neodržavanje dovoljnog razmaka između vozila, opasno pretjecanje, opasno parkiranje, prelazak preko jedne ili više punih crta,vožnja u pogrešnom smjeru, nepoštovanje pravila o oslobađanju koridora. Vozačku dozvolu će tako biti moguće oduzeti u svim državama članicama nakon teškog prometnog prekršaja.

- Primjerice, kada Njemačka policija utvrdi određeni prekršaj i počinitelja, a ta osoba nije dostupna, koristit će određene podatke putem suradnje sa policijom naše države i na takav način uz naravno ovlasti koristiti podatke i poduzeti određene mjere odnosno izvršiti sankciju i čak, ako je potrebno, oduzeti vozačku, rekao je Sinan Alispahić, pomoćnik glavnog tajnika HAK-a.

Zbog procesa digitalizacije, ali i jedinstvene baze podataka Europa bi mogla prva na svijetu imati digitalne vozačke dozvole.

- Vaše vozačke dozvole bile bi na vašim telefonima ili na drugim digitalnim uređajima, iako ćete i dalje moći zatažiti i fizičku vozačku dozvolu ako je tako više preferirate, rekla je Adina Valean, povjerenica za promet Europske komisije za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:19