‘SLOŽEN ODNOS‘

Napeti susret Zelenskog i Orbana: ‘Pitao sam ga samo jednu stvar, ništa nije odgovorio‘

Ukrajinski predsjednik i mađarski premijer susreli su se nedavno u Buenos Airesu

Zelenski i Orban

 Twitter

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uvjeren je da će europska financijska injekcija od 50 milijardi eura, na koju je stavio veto mađarski čelnik Viktor Orban, ipak uskoro stići, zajedno s većom potporom drugih saveznika.

"Radimo na tome", rekao je ukrajinski čelnik u utorak u Kijevu na svojoj godišnjoj tiskovnoj konferenciji, prenosi izdanje španjolskog lista El Pais na engleskom jeziku. Zelenski je također okarakterizirao odluku Europske unije o otvaranju pristupnih pregovora kao "veliku pobjedu" za Ukrajinu, nakon što je Mađarska odustala od svog protivljenja tome.

Priznao je, međutim, da je njegov odnos s mađarskim nacionalističko-populističkim premijerom, s kojim se nedavno susreo u Buenos Airesu na inauguraciji argentinskog predsjednika Javiera Mileija, složen. "U Argentini sam pitao Orban zašto ne podržava da uđemo u EU. Nije mi znao reći", rekao je ukrajinski čelnik. "Možda njegova politika nije baš prijateljska prema Ukrajini, iako smo susjedi i imamo zajedničke izazove", primijetio je.

Otvaranje pristupnih pregovora s EU-om podiglo je moral u Kijevu, osobito u trenutku kada se suočava s drugom zimom ruske invazije punog opsega. No, ta se zemlja također suočava s teškom gospodarskom situacijom dok još uvijek računa i čeka na više od 100 milijardi eura financijske potpore iz Washingtona i Bruxellesa. Ukrajini je potrebna ova pomoć kako bi opstala tijekom rata kojemu se ne nazire kraj. "Nitko ne zna kada će završiti", priznao je Zelenski u utorak.

‘Rusija nije postigla nijedan cilj za ovu godinu‘

Ukrajina i predsjednik prolaze kroz neke od najtežih trenutaka od početka rata. Rusija je ojačala svoju obranu i učvrstila svoj položaj na prvim linijama okupiranih teritorija na istoku i jugoistoku, dok je u isto vrijeme ušla u fazu ratne ekonomije te pojačava proizvodnju oružja. U međuvremenu, Ukrajina bilježi tek neznatna napredovanja u protuofenzivi u koju su se polagale velike nade i Ukrajinaca i zemalja saveznica.

Neki se analitičari čak počinju pitati je li Kijev počeo gubiti rat. Zelenski, odjeven u svoju sada već tradicionalnu vojnu odoru u nastupu na televiziji, odlučno je to zanijekao. "Što se tiče bojnog polja, Rusija nije postigla nijedan od svojih ciljeva za ovu godinu", rekao je. "Pa ipak, nije promijenio poruku o svojom ciljevima". Ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog je tjedna ustvrdio da je cilj Rusije i dalje "demilitarizacija" Ukrajine.

S obzirom na ograničeni napredak protuofenzive, Zelenski je izbjegao govoriti o novim ciljevima, ukoliko ih ima. "(Prije nekoliko mjeseci) svi su govorili o ciljevima i raspravljali o pojedinostima kako ih postići", rekao je. "Ne bi trebalo tako jer Rusija ima još oružja", rekao je. EU i drugi partneri imaju poteškoća s opskrbom Ukrajine streljivom i najsuvremenijim oružjem, a Kijevu također treba i više vojnika. No, za razliku od velikog vala dragovoljaca koji su se prijavili u vojsku u ranim fazama invazije, sada malo ljudi želi ići na front.

Zelenski je otkrio da vojska - koja je nedavno intenzivirala svoju kampanju regrutacije - nastoji mobilizirati između 450.000 i 500.000 novih regruta. No, to je pitanje, kako je istaknuo, "vrlo osjetljivo" i zahtijeva daljnju raspravu i razmatranje. Ako se mobilizacija odobri - a morat će je usvojiti parlament - također će biti potrebno dodatno financiranje, dodao je Zelenski.

Ukrajina je pod sve većim pritiskom kako zapadna potpora financijskoj pomoći zemlji slabi. U Sjedinjenim Državama, zbog unutarnjih političkih borbi, odnosno protivljenja republikanskih tvrdolinijaša, Bijela kuća nije uspjela odobriti paket od 60 milijardi dolara za Ukrajinu. Potez Mađarske da blokira pomoć EU-a toj zemlji još je jedan korak nazad. Europski 27-člani blok neće ponovno rješavati to pitanje do veljače. No, Zelenski je i dalje samouvjeren. "Siguran sam da Sjedinjene Države neće dopustiti da izgubio", rekao je on u utorak.

‘Povratak Trumpa jako bi utjecao‘

Ipak, tijekom nedavnog posjeta SAD-u ukrajinski predsjednik nije uspio pridobiti potporu za paket pomoći. Štoviše, moguća pobjeda Donalda Trumpa - koji je doveo u pitanje politiku demokratskog predsjednika Joea Bidena prema Ukrajini - na predsjedničkim izborima iduće godine, mogla bi dovesti Ukrajinu u još teži položaj. Zelenski je priznao da bi povratak Trumpa u Bijelu kuću imao veliki utjecaj na rat.

Nestrpljivo iščekivanje zapadne pomoći, situacija na prvoj crti bojišnice i umor stanovništva koje se gotovo 700 dana odupire ruskoj agresiji, također se pretočilo u političke napetosti. Posljednjih je tjedana Zelenski navodno imao određene nesuglasice s ukrajinskim vojnim zapovjednikom, generalom Valerijem Zalužnim. Predsjednik je opomenuo svog vrhovnog generala nakon što je on izjavio da je rat zašao u slijepu ulicu.

"Imamo dobar radni odnos", rekao je, pak, Zelenski, koji je implicirao da su rezultati Ukrajine na bojnom polju odgovornost vojnog vodstva, a samim tim i Zalužnog. Istovremeno, popularnost vojnog načelnika porasla je posljednjih mjeseci, dok je predsjednikova blago opala. "Koju god poziciju zauzeli, radi se o preuzimanju odgovornosti za svakodnevne rezultate", zaključio je ukrajinski predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:55