EKSPLOZIJA U MOSKVI

Napad dronom na Kremlj izveli su - Rusi!?: Sve su jasniji razlozi zbog čega su to napravili...

Neobično je kako su brzo objavili detaljno priopćenje u kojem opisuju kako su napadnuti. Prije to nije bio slučaj
 Twitter/Screenshot

Rusija je vjerojatno inscenirala napad bespilotnim letjelicama na Kremlj kako bi stvorila uvjete u kojima bi mogla reći da je sveobuhvatna mobilizacija opravdana.

Nekoliko je razloga koji ukazuju na to, a dva su najvažnija sustavi za protuzračnu obranu Pancir, koji su u siječnju raspoređeni oko Moskve i koji su trebali zaustaviti napad dviju besposadnih letjelica, te začuđujuće koherentan i brz odgovor ruskih službi na napad, koji izgleda kao da je unaprijed pripremljen.

Nova odmazda

Kako podsjeća Institut za ratne studije (ISW), ruske su vlasti nedavno povećale protuzračne obrambene sposobnosti, uključujući i unutar Moskve, te je stoga malo vjerojatno da su dvije bespilotne letjelice mogle probiti višestruke slojeve protuzračne obrane. Geolocirane fotografije iz siječnja ove godine pokazuju da su ruske vlasti postavile sustave protuzračne obrane Pancir u blizini Moskve kako bi stvorile krugove protuzračne obrane oko grada.

Neovisni ruski portal Meduza piše kako je prvi dron došao iz smjera Zamoskovorečja, južno od Kremlja, i eksplodirao iznad kupole Senatske palače oko pola tri ujutro. Drugi je dron eksplodirao na gotovo istome mjestu 16 minuta poslije. Ta druga bespilotna letjelica je doletjela do Kremlja s istoka, proletjela pokraj kupole Senatske palače i, poput prvog drona, eksplodirala točno iznad jarbola.

Neobično je kako su brzo Rusi objavili detaljno priopćenje u kojem opisuju kako su napadnuti dronom. Prije to nije bio slučaj. Koherentni i koordinirani odgovor Kremlja na incident sugerira da je napad bio unaprijed pripremljen i sastavljen tako da bi se minimizirala sramota za rusku vojsku zbog probijanja obrane. Kremlj je odmah optužio Ukrajinu za izvođenje terorističkog napada, ali dan kasnije su ipak promijenili narativ i sada tvrde da iza pokušaja izvođenja atentata na Vladimira Putina stoji Washington.

"Bogohulne su i lažne teze da je ovaj teroristički napad izrežirala Rusija. Provokaciju protiv srca naše državnosti da je pripremila Moskva! Svijet pamti kako je ruski predsjednik 2001. godine prvi poslao poruku američkom narodu nakon terorističkih napada 11. rujna. Sve je zaboravljeno. Danas SAD brani kriminalce u Kijevu", poručio je ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov.

Sada je pitanje hoće li Rusija iskoristiti incident da opravda nove i još smrtonosnije napade na Ukrajinu. Rusija je pojačala udare na ukrajinsku infrastrukturu nakon prošlogodišnje eksplozije na Kerčkom mostu, a ruski vojni blogeri u srijedu su odmah pozvali na novu odmazdu. Međutim, činjenica je da Rusiji trenutačno nedostaju vojne sposobnosti za takvu masovnu odmazdu. Drugi ruski vojni blogeri, uključujući one blisko povezane s Kremljem, protiv osvetničke su vojne eskalacije te upozoravaju kako napad dronom na Kremlj ne mijenja ruske strateške ciljeve.

Brz i koherentan službeni odgovor na napad dronovima također sugerira da je Rusija inscenirala ovaj incident nekoliko dana prije proslave praznika Dana pobjede kako bi svojim građanima prikazala rat kao egzistencijalan i pripremila ih za širu mobilizaciju, ističe ISW. Kremlj bi mogao iskoristiti napad dronovima kako bi opravdao otkazivanje ili ograničavanje proslave 9. svibnja te time stvorio narativ kako je rat u Ukrajini izravna prijetnja obilježavanju povijesnih događaja koji su iznimno bitni za Rusiju.

Više od 20 napada

Iako je malo vjerojatno da je Kijev napao Kremlj bespilotnim letjelicama, Ukrajina redovito izvodi zračne udare na ruski teritorij. Prema analizi medijskih izvješća, BBC je izbrojao da je od početka ove godine Ukrajina izvela više od 20 napada dronovima unutar Ruske Federacije i na ukrajinskom teritoriju koji kontrolira Moskva.

Ukrajina navodno uglavnom gađa naftna postrojenja, zračne luke i željezničke pruge u regijama Brjansk i Belgorod u Rusiji te na anektiranom Krimu. Posljednji napad dogodio se u noći sa srijede na četvrtak kad je bespilotna letjelica udarila u rafineriju nafte Ilski u blizini crnomorske luke Novorosijsk, što je izazvalo požar, izvijestio je TASS.

Postrojenje su napala četiri drona, a napad je trajao gotovo sat vremena. Iste je noći bespilotna letjelica pogodila rafineriju nafte Novošahtinsk u ruskoj regiji Rostov.

Također, guverner ruske regije Voronjež, Aleksander Gusev, rekao je da je u četvrtak ujutro sustav protuzračne obrane oborio dron na nebu iznad regije. Prethodni dan su bespilotne letjelice oružanih snaga Ukrajine napale vojni aerodrom u regiji Brjansk, javlja Telegram kanal Baza. Navodno je u napadu sudjelovalo pet bespilotnih letjelica, a kao posljedica napada jedan je transportni zrakoplov pretrpio manju štetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 11:31