PRIJEDLOG ZAKONA

Nakon Švedske i Norveške, još jedna europska zemlja uvodi vojni rok za žene: ‘Želimo potpunu ravnopravnost spolova‘

Ne naoružavamo se u Danskoj jer želimo rat, nego zato što ga želimo izbjeći, rekli su u vladi

Danska vojska (arhiva)

 Henning Bagger/Afp

Danska planira uvesti vojnu obvezu i za žene, otkrila je u srijedu vlada premijerke Mette Frederiksen. Tako bi postala jedna od rijetkih zemalja u svijetu u kojima su žene u sastavu oružanih snaga.

- Robusniji vojni rok, koji uključuje potpunu ravnopravnost spolova, mora pridonijeti rješavanju obrambenih izazova, nacionalnoj mobilizaciji i popunjavanju naših oružanih snaga, rekao je ministar obrane Troels Lund Poulsen na konferenciji za novinare, prenosi Politico.

Ženama u Danskoj trenutačno je omogućeno dobrovoljno služenje vojnog roka. Danska je treća zemlja u Europi koja planira uvesti vojni rok za žene. Norveška i Švedska su to učinile 2015., odnosno 2017. godine.

Danska vojska ima između 7000 i 9000 profesionalnih vojnika, među kojima nisu ročnici koji prolaze osnovnu vojnu obuku, govore službeni podaci.

Na pressici je danas govorila i premijerka Mette Frederiksen koja je rekla da će Danska produljiti razdoblje služenja vojnog roka i za muškarce i za žene s četiri na 11 mjeseci u sklopu reforme danske vojske. Najavljeno je ulaganje u kopnene sustave protuzračne obrane i pješadijsku brigadu od 6000 vojnika do 2028. godine.

- Ne naoružavamo se u Danskoj jer želimo rat, uništenje ili patnju. Nabavljamo novo oružje kako bismo izbjegli rat u svijetu u kojemu je međunarodni poredak doveden u pitanje, rekla je.

Danska je jedna od nekoliko zemalja koje ovoga ljeta šalju borbene zrakoplove F-16 u Kijev.

Prošle godine potrošila je 1,4% BDP-a na obranu, ali proračun za obranu planira povećati za 5,4 milijardi eura u idućih pet godina kako bi ispunila NATO-ov cilj od 2 posto.

image

Mette Frederiksen

Liselotte Sabroe/Afp

Obvezni vojni rok u Danskoj sada se odnosi na muškarce starije od 18 godina. No, obzirom da ima dosta dobrovoljaca, ne idu svi mladići u ročnike. Umjesto toga, biraju se na lutriji.

Na ‘Dan obrane‘ moraju se odazvati svi danski mladići koji su napunili 18 godina. Prolaze niz testova kako bi se utvrdilo jesu li sposobni za vojnu službu. Oni koje proglase sposobnima za služenje vojske izvlače brojeve koji određuju hoće li dobiti mjesto služenja jer su potrebe oružanih snaga Danske ili Agencije za upravljanje hitnim situacijama manje od stvarnog broja potencijalnih ročnika.

Žene u Danskoj mogu iskoristiti pravo na regrutaciju, ali ih se poziva pod drugačijim uvjetima od muškaraca jer mogu odustati tijekom procesa ako žele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 15:35