NOVO OTKRIĆE

‘Nakon što je Navaljni pao u komu, Rusi su ga pokušali dokrajčiti novom dozom novičoka!‘

Njemački izvori tvrde kako je ruski oporbenjak napadnut i drugi put dok je bio u stanju medicinski inducirane kome
Transport Aleksandra Navaljnog u bolnicu u Berlinu
 Odd Andersen/AFP

Iz njemačkih izvora stigla je informacija kako je Rusija ne jednom, već dva puta pokušala ubiti lidera tamošnje opozicije Aleksandra Navaljnija. Drugi se napad nervnim otrovom novičokom dogodio nakon što je Navaljni preživio prvi pokušaj ubojstva, javlja Daily Mail koji se poziva na izvješće britanskog Sunday Timesa. Druga doza smrtonosnog otrova 44-godišnjem Navaljniju je navodno ubrizgana dok je bio u komi nakon prvog napada u Sibiru, odakle je kasnije prebačen u bolnicu u Berlin.

Podsjećaju da je kritičar režima ruskog predsjednika Vladimira Putina obolio tijekom leta u Moskvu u kolovozu. Njemački liječnici u njegovom su organizmu pronašli tragove novičoka, smrtonosnog nervnog agensa. Nove spoznaje indiciraju da je Navaljni još jednom bio otrovan, u nadi da će umrijeti usred pravne bitke kojom je njegova obitelj, dok je ležao u komi, tražila da ga se hitno transportira iz Rusije.

Kako je točno izgledao prvi napad nikome još nje poznato. Prve teorije govorile su da je otrov ubrizgan u njegov čaj u aerodromskom kafiću, dok su neki tvrdili da mu je smrtonosnom kemikalijom kontaminirana odjeća. Kako bilo, kada je zrakoplov poletio, Navaljniju je pozlilo te je letjelica morala izvanredno sletjeti u Omsk. Vozilom hitne pomoći prebačen je u bolnicu gdje mu je odmah ubrizgan atropin, lijek koji se često koristi kod nervnih agenata i trovanja pesticidima.

U tom razdoblju, sve dok nije 22. kolovoza zrakoplovom prebačen u Berlin, Navaljni je još jednom otrovan dok je bio u stanju inducirane kome.

Toksikolog Alastair Hay sa Sveučilišta u Leedsu smatra kako je djelovanje otrova možda bilo umanjeno ubrizganim atropinom. Liječnici bolnice Charite u Berlinu Navaljnija su u medicinski induciranoj komi držali 18 dana. Drugog rujna Njemačka je objavila kako je njihov vojni laboratorij pronašao tragove bojnog otrova novičoka u Navaljnijevom organizmu, ustvrdivši kako su dokazi "neoborivi", a iste su tvrdnje iznijeli i neovisni laboratoriji u Švedskoj i Francuskoj. Navaljnijevi suradnici prst sumnje uprli su u Putina, tvrdeći kako bi samo ruska vlada mogla koristiti takav bojni otrov. Moskva je sve demantirala.

Navaljnijeva glasnogovornica Kira Jarmiš u rujnu je poručila kako se on namjerava vratiti u Rusiju čim se oporavi.

Navaljni je već dulji niz godina trn u oku Putinova režima. Više je puta ukazivao na korupciju na najvišim razinama te organizirao prosvjede, zbog čega je u nekoliko navrata završavao iza rešetaka, podsjeća Daily Mail. Europski sud za ljudska prava iznio je ocjenu kako je njegovo pritvaranje 2012. i 2014. bilo politički motivirano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 17:08