NARUŠENI ODNOSI

Nakon šefa diplomacije Blinkena, u Peking je stigla i američka šefica financija: Mora uvjeriti Xija u nemoguće

Iako se ne očekuju značajni pomaci u odnosu između dviju zemalja, posjet Janet Yellen Kini i dalje se smatra ključnim za poboljšanje komunikacije

Janet Yellen u Pekingu

 Pedro Pardo/Afp

Američka ministrica financija Janet Yellen stigla je jučer u četverodnevni posjet Kini s ciljem popravljanja narušenih odnosa dviju država. Yellen je u Peking doputovala službenim zrakoplovom američke vlade, a na pisti su je dočekali američki veleposlanik u Kini Nicholas Burns i glavni direktor kineskog Ministarstva financija Yang Yingming. Yellen bi se trebala sastati s premijerom Li Qiangom u Velikoj dvorani naroda, razgovarati s bivšim zamjenikom premijera Li Heom, kojeg mnogi smatraju bliskim čovjekom od povjerenja predsjednika Xi Jinpinga, i prisustvovati večeri čiji je domaćin bivši guverner kineske središnje banke Zhou Xiaochuan. Ministrica financija također će sudjelovati u raspravi za okruglim stolom s članovima Američke gospodarske komore u Kini kako bi čula s kojim se izazovima američke tvrtke suočavaju u toj zemlji. Ne očekuje se da će se ministrica sastati s kineskim predsjednikom Xijem.

Janet Yellen u Kinu dolazi kao glas razuma koji vjerojatno neće donijeti posebno bitan pomak u odnosima. Za Yellen će najveći izazov biti uvjeriti kineske kolege da mnogo američkih mjera koje blokiraju pristup tehnologiji kao što su poluvodiči u ime nacionalne sigurnosti nemaju namjeru nanijeti štetu kineskom gospodarstvu. To neće biti lako jer obje zemlje nastavljaju postavljati nove prepreke trgovini i ulaganjima.

Peking je u ponedjeljak najavio ograničenja na izvoz dvaju rijetkih metala, bitnih za proizvodnju poluvodiča. Bidenova administracija priprema nekoliko novih ograničenja za Kinu, uključujući ograničenja za trgovinu čipovima i pristup američkim uslugama računalstva u oblaku.

Yellen će također pozvati Kinu na veću transparentnost u pogledu njezina novog zakona o špijunaži te na napredak u rješavanju međunarodnog duga.

Kina i dalje drži američki dug od gotovo bilijun dolara i treći je najveći trgovinski partner Amerike, zbog čega bi nagli prekid veza mogao biti poguban za obje zemlje, ali i za globalno gospodarstvo.

Prije posjeta Janet Yellen kineski su analitičari priznali državnim medijima da im njezin govor u travnju, u kojem je osiguranje interesa nacionalne sigurnosti SAD-a i njegovih saveznika navela kao ključni element ekonomske politike s Kinom, nije ulijevao optimizam. Peking će se vjerojatno požaliti Yellen i na carine koje su uvedene kao dio trgovinskog rata koji je pokrenuo bivši američki predsjednik Donald Trump. No, malo je vjerojatno da će Washington pristati na njihovo smanjenje.

Cilj je ovog diplomatskog posjeta u konačnici uspostavljanje tona suradnje i jasno isticanje da je SAD i dalje zainteresiran za suradnju s Kinom u trgovini i ulaganjima.

Iako se ne očekuju značajni pomaci u odnosu između dviju zemalja, posjet Janet Yellen Kini i dalje se smatra ključnim za poboljšanje komunikacije nakon što je američka vojska oborila kineski balon iznad SAD-a, a Biden nedavno prozvao Xija "diktatorom".

U lipnju se tijekom posjeta Kini državni tajnik Antony Blinken sastao sa Xijem te su se obojica složili da međusobno rivalstvo ne bi trebalo prerasti u sukob, usred eskalirajućih tenzija oko Tajvana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:16