MIRNO U AFGANISTANU

Nakon masakra u Kabulu talibani objavili trodnevno primirje u povodu Ramazanskog bajrama

Talibani su prekid vatre objavili dva dana nakon što je u bombaškom napadu pred školom u Kabulu ubijeno najmanje 68 osoba
 Wakil Kohsar/AFP

Afganistanski talibani u ponedjeljak su, nakon tjedana u kojima se nasilje u zemlji pojačavalo, objavili prekid vatre na tri dana za islamski blagdan Ramazanski bajram koji počinje ovoga tjedna.

"Kako bi mudžahedini ponovno osigurali mirno i sigurno ozračje našim sunarodnjacima tijekom ramazanskog bajrama da proslave ovu radosnu prigodu, svim mudžahedinima je rečeno da obustave sve napadačke operacije", poručio je na Twitteru glasnogovornik talibana Mohammad Naeem.

Ramazanski bajram u Afganistanu počet će u srijedu ili četvrtak, ovisno o viđenju Mjeseca.

Talibani su prekid vatre objavili dva dana nakon što je u bombaškom napadu pred školom u Kabulu ubijeno najmanje 68 osoba, većinom učenika, a ranjeno više od 165.

Odgovornost za napad nije preuzela niti jedna skupina.

Talibanski pobunjenici, koji se bore protiv afganistanske vlade otkako su ih 2001. s vlasti svrgnule snage predvođene SAD-om, niječu upletenost u bombaške napade i osuđuju ih, no vlasti u Kabulu tvrde da iza napada stoje talibani.

Naeem je objavio da je talibanskim borcima rečeno da obustave sve vojne operacije protiv afganistanske vlade ali je dodao da su spremni uzvratiti ako ih napadnu vladine snage.

Fraidoon Khwazoon, glasnogovornik Abdullaha Abdullaha, predsjedatelj afganistanskog Visokog vijeća za nacionalnu pomirbu koje vodi mirovni proces, rekao je da to tijelo pozdravlja talibansku objavu primirja.

Glasnogovornik predsjednika Ašrafa Ghanija nije bio dostupan za komentar hoće li vlasti poštivati primirje.

U mirovnim razgovorima dviju strana u prijestolnici Katara Dohi, koji su počeli prošle godine, nije postignut napredak a nasilje u zemlji se pojačalo.

Preostale američke i NATO snage počele su napuštati Afganistan, a povlačenje će završiti 11. rujna, što će označiti kraj najdužeg američkog rata.

No, povlačenje stranih snaga dovelo je do jačanja borbi između afganistanskih sigurnosnih snaga i talibanskih pobunjenika koji pokušavaju zadržati kontrolu nad strateškim centrima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:32