NA UDARU OLUJE

Nakon Hrvatske, apokaliptični prizori i u Srbiji: Padale dizalice i stabla, letjeli krovovi, snimljena i pijavica

Na udaru oluje prvo su se našli Vojvodina i Beograd, a nevrijeme se potom počelo premještati prema središnjoj i istočnoj Srbiji

Snimke nevremena diljem Srbije

 Screenshot/Twitter

Nakon što je poharala Sloveniju pa Zagreb i okolicu, karlovačko područje i Slavoniju, olujna se atmosferska fronta premjestila u Srbiju s podjednako razornim efektom. Iz Srbije također stižu snimke na kojima olujni vjetar nosi krovove i ruši stabla.

Nevrijeme je u Novi Sad stiglo oko 19:30, kako javlja Nova.rs. Tamo je stablo palo na 12-godišnju djevojčicu, koja je zbrinuta na licu mjesta, a nakon ukazane pomoći prevezena je u bolnicu.

Pripadnici Sektora za izvanredne situacije MUP-a Srbije iz olujnog nevremena spasili su 15 osoba. Deset osoba, među kojima je bilo petero djece, vatrogasci su spasili iz šume u Beočinu, a jedna žena je spašena u Begeču iz automobila.

Iz čamca na koji je palo drvo na Ribarskom otoku u Novom Sadu vatrogasci su spasili jednog muškarca, dok su kragujevački vatrogasci-spasioci spasili tri osobe.

U Sremskoj Mitrovici olujni vjetar je odnio dio krova bolnice, a u Novom Sadu srušio sportsku dvoranu Osnovne škole "Jozef Atila".

Na udaru se našao i glavni grad. Nakon što se u samo nekoliko minuta smračilo nego, krenulo je nevrijeme, ulice u Beogradu prekrivene su polomljenim granama, zbog čega je, kako piše Nova.rs, vožnja pojedinim ulicama bila nemoguća. U Novom Beogradu, gdje je vjetar također rušio stabla i uništavao krovove te raznosio po ulicama razne predmete, pale su dvije dizalice na gradilištima, kako prenosi N1. Prema prvim informacijama, kako se navodi, nema ozlijeđenih osoba.

Snimka navodnog tornada

Hitna pomoć u samo dva sata imala je oko 40 intervencija na području Beograda. Neko je vrijeme bila zatvorena beogradska zračna luka "Nikola Tesla", no ona je kasnije ponovno otvorena. Nevrijeme je prouzročilo probleme i u željezničkom prometu obarajući stabla na elektronaponsku mrežu.

Olujno nevrijeme zahvatilo je i Kragujevac. Pod naletima vjetra oborena su stabla, oštećeni krovovi, a u pojedinim dijelovima grada nema struje. Bez struje dijelovi Vojvodine i Beograda, građani u Obrenovcu i na Žarkovu ostali su bez električne energije.

Uznemirujuća scena snimljena je u beogradskom prigradskom naselju Ripanj, na kojoj je zabilježena neobična pojava na nebu, za koju autor snimke misli da je tornado, iako više liči na pijavicu u nastajanju.

Olujno nevrijeme potom se počelo premještati prema središnjoj Srbiji, kako piše Blic. Nakon kaosa koji je izazvalo u Vojvodini i Beogradu, na udaru su se našli Kruševac, Pomoravlje, a zatim i istočna i jugoistočna Srbija.

Nekoliko ulica u Kruševcu je pod vodom zbog čega je prekinut promet, a vjetar je i tamo rušio stabla, lomio grane i nosio krovove.

Nevrijeme i na sjeveru Bosne, jedna osoba poginula

Olujno nevrijeme poharalo je u srijedu navečer sjeverne dijelove Bosne pri čemu je najmanje jedna osoba smrtno stradala a više ih je ozlijeđeno, izvijestili su policija i službe civilne zaštite.

Prema dostupnim informacijama 54-godišnja žena smrtno je stradala u Brčkom i to od strujnog udara. Kako piše "Dnevni avaz" ona je pronađena u dvorištu kuće u kojoj je boravila. Policija je o tome dobila informaciju od djelatnika hitne pomoći a pretpostavlja se kako je ta tragedija povezana s nevremenom.

Još najmanje osam osoba ozlijeđeno je na području Bijeljine, a jak vjetar i kiša nanijeli su štetu i na području Bosanskog Šamca, Doboja, Brčkog i Bosanskog Broda.

Vatrogasci su morali intervenirati zbog obilne kiše, te zbog brojnih stabala koje je na prometnice oborio jaki vjetar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:16