ZLOČINAC S ARUBE

Nakon gotovo dva desetljeća pronađen ubojica djevojke (18): Obratio se njezinoj majci i napravio kobnu grešku

Ubojica je majci ubijene informacije o lokaciji posmrtnih ostataka njezine kćeri pokušao prodati za 250 tisuća dolara

Joran Van der Sloot (fotografiran na sudu 2012. godine)

 AFP PHOTO/STR

Gotovo 20 godina nakon što Natalee Holloway nestala na otoku Arubi u Karipskom moru, muškarac za koga se sumnjalo da ju je ubio, 36-godišnji Joran van der Sloot, priznao je da je to zaista i učinio, piše CNN.

Van der Slootovo priznanje objavljeno je ubrzo nakon što je u srijedu na federalnom sudu u Sjedinjenim Američkim Državama rekao da je kriv za reketarenje i iznuđivanje obitelji Holloway. Van der Sloot je Nataleejinoj majci Beth Holloway informacije o mjestu gdje se nalaze posmrtni ostaci njezine kćeri pokušao prodati za 250 tisuća dolara.

"Gotovo je. Joran van der Sloot više nije osumnjičenik. On je ubojica. Nakon 18 godina, Nataleejin je slučaj riješen. Dao je ponudu u kojoj napokon priznao da je ubio Natalee", rekla je Beth Holloway.

image

Beth Holloway, majka Natalee Holloway

David A. Smith/ANP MAG/ANP via AFP

Van der Sloot rekao je da je Natalee Holloway ubio betonskim blokom. Prema prijepisu intervjua koji je Van der Sloot dao svome odvjetniku, djevojku je ubio nakon što je ona odbila njegovu ponudu za intimnim druženjem.

Van der Sloot je rekao da ga je tada 18-godišnja Holloway udarila koljenom u prepone nakon što ju je pokušao dodirnuti. On ju je zatim udario nogom u lice i premlatio betonskim blokom. Zatim je odlučio "gurnuti" u ocean. Njezino tijelo nikad nije pronađeno, a jedan ju je sud u američkoj saveznoj državi Alabami 2012. godine proglasio mrtvom.

image

Joran Van der Sloot (fotografiran na sudu 2012. godine)

AFP PHOTO/STR

Smrti Beth Holloway 2005. godine i Peruanke Stephany Flores 2010. godine nagnale su sutkinju Annu Manasco da Van der Sloota osudi na zatvorsku kaznu od 20 godina: "Uzela sam u obzir vaše priznanje brutalnog ubojstva Natalee Holloway. Brutalno ste ubili dvije lijepe žene kojima ste se bezuspješno udvarali", rekla je sutkinja.

Nakon što je pročitala ponudu koju je Van der Sloot poslao Beth Holloway, sutkinja je ustvrdila da tijelo Natalee Holloway nikad neće biti pronađeno. Van der Sloot je zbog potencijalne povezanosti sa smrću Natalee Holloway više puta uhićivan. Arubska ga je policija pustila na slobodu jer nije mogla pronaći dovoljno dokaza da ga zadrži u pritvoru.

image

Natalee Holloway i njezina majka Beth (fotografirani 2005. godine)

Courtesy Beth Twitty/Zuma Press/Profimedia

Van der Sloot trenutno u Peruu služi kaznu zatvora u trajanju od 28 godina na koju je osuđen zbog ubojstva Stephany Flores, a 2021. godine osuđen je na dodatnih 18 godina zatvora zbog unošenja kokaina u zatvor u kojem je služio kaznu.

"Zbog činjenice da peruanski zakoni ne dopuštaju da se nekoga kazni kaznama zatvora koje kad se zbroje prelaze 35 godina, osim ako je osoba osuđena na kaznu doživotnog zatvora, Joran van der Sloot trebao bi iz zatvora u Peruu biti pušten 10. lipnja 2045. godine, 35 godina nakon što je prvi put uhićen u Peruu", stoji u rješenju suda u saveznoj državi Alabami.

Međutim, peruanski su dužnosnici Van der Slootu dopustili da u lipnju otputuje u Sjedinjene Američke Države kako bi se očitovao o optužbama za iznuđivanje i financijske prevare. Očekivalo se da će se Van der Sloot vratiti u Peru kako bi odslužio ostatak svoje kazne za ubojstvo Stephany Flores te da će se nakon toga vratiti u Ameriku, gdje će odslužiti kaznu od 20 godina zatvora.

Međutim, nagodba koju je Van der Sloot postigao u srijedu kaže da će kaznu zatvora na koju je osuđen u Americi služiti paralelno s kaznom koju služi u Peruu. Drugim riječima, nije izgledno da će se Van der Sloot vratiti u SAD kako bi tamo odslužio kaznu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 02:51