KVALIFIKACIJA ZLOČINA

Nakon Bidena i kanadski premijer govori o ‘genocidu‘ u Ukrajini; Macron i Scholz suzdržani

Macron se upitao koja je korist "eskalacije riječima" za okončanje rata, smatrajući da je potrebno "ostati oprezan"

Ruski vojnici u Mariupolju

 Alexander Nemenov/AFP

Kanadski premijer Justin Trudeau prvi put je spomenuo termin "genocid" u Ukrajini, nakon što je to učinio američki predsjednik Joe Biden, dok francuski i njemački čelnici zasad nisu skloni takvoj kvalifikaciji.

„Sve više i više možemo govoriti o genocidu“, rekao je Trudeau u srijedu u Quebecu, upitan da komentira izjave američkog predsjednika.

Kanadski čelnik koji je dosad odbijao na taj način okarakterizirati rusku agresiju u Ukrajini, rekao je kako je viđena „želja da se napadaju civili i da se seksualno nasilje koristi kao oružje“.

„To je potpuno neprihvatljivo“, naglasio je.

Trudeau je podsjetio da su u Ukrajinu poslani kanadski istražitelji te da je Kanada „jedna od prvih država“ koja je pokrenula proces na Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) kako bi „osigurala da (ruski predsjednik Vladimir) Putin odgovara za svoja djela, svoje ratne zločine“.

Biden je u utorak optužio ruskog predsjednika da provodi „genocid“ u Ukrajini. Tu riječ je dosad koristio samo ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je pozdravio „istinske riječi istinskog čelnika“, jer je „nazivanje stvari pravim imenom ključno za suprotstavljanje zlu“.

Kremlj je u srijedu rekao da je „neprihvatljivo“ da američki predsjednik koristi takve riječi za ruskog predsjednika.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz u srijedu nisu upotrijebili izraz "genocid".

Macron se upitao koja je korist "eskalacije riječima" za okončanje rata, smatrajući da je potrebno "ostati oprezan" u pogledu njihove upotrebe.

"Rekao bih da je Rusija jednostrano pokrenula brutalni rat, da je utvrđeno da je ratne zločine počinila ruska vojska te da sada moramo pronaći odgovorne", rekao je francuski čelnik za France 2.

"Ovo što se događa je ludilo, to je nevjerojatno brutalno", rekao je, dodajući da istovremeno pokušava zaustaviti rat i obnoviti mir tako da "nisam siguran da eskalacija riječi ide prema tom cilju“.

Sličnog stava je i njemački kancelar Olaf Scholz koji se zadovoljio terminom „ratnih zločina“.

Zelenskij je rekao da je odbijanje predsjednika Macrona da osudi „genocid“ u Ukrajini „bolno".

"Ako su točne, takve su primjedbe su za nas vrlo bolne", rekao je ukrajinski predsjednik tijekom zajedničke tiskovne konferencije s poljskim, litavskim, estonskim i latvijskim kolegama koji su posjetili Kijev.

"Dat ću sve od sebe da danas razgovaram o tome s Macronom. Ako ne, onda sutra, kada nađe vremena", rekao je Zelenskij.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2022 16:45