LUKAŠENKOVA ČIZMA

Najvjerniji Putinov saveznik dopustio vojsci da puca na građane: Ako nekog ubiju, ne odgovaraju

Bjeloruske sigurnosne snage mogu upotrijebiti fizičku silu i oružje protiv građana, a u slučaju njihove ozljede ili smrti ne odgovaraju

Aleksandar Lukašenko

 Maxim Guchek/Afp/Profimedia

Bjeloruski autoritarni šef Aleksandar Lukašenko, čiji izborni legitimitet ne priznaje EU, dopustio je vojsci da, bez odgovornosti, puca na građane.

Naime, prema novoj verziji Zakona o oružanim snagama, bjeloruske sigurnosne snage mogu upotrijebiti fizičku silu i oružje protiv građana, a u slučaju njihove ozljede ili smrti ne odgovaraju, navodi bjeloruska nevladina organizacija Bjeloruski Gajun, a prenosi Deutsche Welle.

Neki bjeloruski neovisni mediji napominju da Lukašenkove snage imaju pravo otvoriti vatru po prosvjednicima bez upozorenja.

Podsjetimo, u Bjelorusiji su česti prosvjedi protiv autoritarnog režima Lukašenka ili protiv rata u Ukrajini te se vlast pribojava "bjeloruskog Majdana".

Aleksandar Lukašenko najvjerniji je Putinov saveznik, Moskva ima potpunu kontrolu nad Bjelorusijom, a njezini časnici uključeni su u rad bjeloruske vojske, ruski obavještajci FSB-a i GRU vode tamošnji KGB i vojnu obavještajnu službu, pa čak i ruski novinari rade na bjeloruskim televizijama.

Aktivisti Gajuna navode da je Putinov vazal Lukašenko naredio promjene Zakona o oružanim snagama, prema kojima vojne osobe imaju pravo koristiti tjelesnu silu i oružje protiv prosvjednika.

U slučaju ranjavanja ili smrti građanina odmah se obavještavaju tužitelj i istražni organ, ali pripadnik vojske ne odgovara za eventualnu smrt ili ranjavanje ako se dogodilo, kako kažu, "u skladu sa zahtjevima vojnih propisa" i "ponašanja u ekstremnim situacijama".

Deutsche Welle navodi kako je vojska i policija već koristila oružje na prosvjedima te je ubijeno i ranjeno nekoliko ljudi. Veći su odjek, ističe DW, imala ubojstva Romana Bondarenka, koji je umro nakon dugotrajnog premlaćivanja snaga sigurnosti, te Aleksandra Tarajkovskog i Genadija Šutova koji su ustrijeljeni tijekom mirnih prosvjeda u Minsku i Brestu.

Bizarno je da su vlasti podigle kaznenu prijavu protiv pokojnog Šutova jer je "ugrozio život pripadnika policije", a Šutovljev prijatelj Aleksandar Kordjukov osuđen je na deset godina zatvora jer je, tvrde, "pomagao Šutovu".

Prema navodima nevladine udruge Vjasna (Vesna), trenutačno je u bjeloruskim zatvorima 1413 političkih uznika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:02