MILLEY O INVAZIJI

Najviši američki general: ‘U 42 godine svoje karijere nisam vidio ovakvu prijetnju za svijet‘

Mislim da nije moguće zaustaviti Putina bez angažmana američkih vojnih snaga u Ukrajini, a to nije poželjan scenarij, kaže Mark Milley

Mark Milley

 EyePress News/EyePress via AFP

Američki načelnik Združenog stožera Mark Milley i ministar obrane Lloyd Austin u utorak su pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma pred Kongresom govorili o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Dvojica lidera Pentagona rekli su kako su ruske i kineske prijetnje globalnoj sigurnosti i dalje značajne te su i ovom prilikom poduprli američki pristup ratu u Ukrajini i protok oružja koje SAD šalje Kijevu.

- Svijet postaje sve nestabilniji. Potencijal za značajan međunarodni sukob se ne smanjuje, nego povećava. Ruska invazija na Ukrajinu najveća je prijetnja miru i sigurnosti Europe, a možda i svijetu u 42 godine koliko služim u američkoj vojsci, ali ohrabrujuće je vidjeti kako se cijeli svijet okuplja oko Ukrajine.

Ruska invazija na Ukrajinu prijeti potkopati ne samo europski mir i stabilnost, već i globalni mir za koji su se moji roditelji i generacije Amerikanaca tako teško borili. Sad se suočavamo s dvije globalne sile: Kinom i Rusijom - svaka od njih ima značajne vojne sposobnosti, a obje namjeravaju iz temelja promijeniti trenutačni globalni poredak - izjavio je Mark Milley.

Kako učiniti više?

Američki demokrati i republikanci trenutačno su fokusirani na raspravu o oružju koje se isporučuje Ukrajini, a obje strane pitaju se može li se učiniti više s obzirom da napadnuta Ukrajina nastavlja tražiti dodatnu pomoć.

- Jedno od najvećih pitanja jest: 'Kako možemo učiniti više, kako možemo biti sigurni da činimo apsolutno sve što je u našoj moći da im pomognemo' - rekao je Adam Smith, demokrat iz savezne države Washington, prenosi CNN.

Republikanski zastupnik Mike Rogers iz Alabame izjavio je kako će podržati američki plan uspostavljanja stalnih baza u istočnim europskim zemljama, članicama NATO-a (kao što su Poljska i baltičke države), kako bi se zaustavila Rusija. General Milley slaže se s time prijedlogom, ali misli da bi se američke snage trebale rotirati u njima kako bi se izbjegli troškovi preseljenja obitelji, osnivanja škola i drugih mjera potrebnih za uspostavljanje stalnih američkih baza u inozemstvu.

- Vjerujem da su mnogi naši europski saveznici, posebno oni na Baltiku ili u Poljskoj i Rumunjskoj i drugdje, itekako spremni uspostaviti stalne baze. Oni će ih izgraditi i platiti kako bi ondje mogli biti naši vojnici. Tako će naše snage biti trajno prisutne, ali naši vojnici, mornari, zrakoplovci ili marinci neće ondje morati biti stalno stacionirani na dvije ili tri godine - objasnio je Milley.

Je li SAD podbacio?

Ministar obrane Lloyd Austin dodao je kako NATO još uvijek raspravlja o tome na koji način bi trebao pojačati svoju stalnu prisutnost u istočnoj Europi, a SAD će ih, kaže, podržati i na tom putu.

Nekoliko republikanaca pitalo je Milleyja i Austina jesu li SAD podbacile u pokušaju da odvrate ruskog predsjednika Vladimira Putina od napada na Ukrajinu.

- Iskreno, mislim da to nije moguće napraviti bez angažmana američkih vojnih snaga u samoj Ukrajini, a to nije poželjan scenarij. Ovo je bio njegov dugoročni plan koji je stvaran godinama. Ideja odvraćanja Putina od invazije na Ukrajinu zahtijevala bi angažiranje američkih vojnih snaga, a time bismo riskirali oružani sukob s Rusijom, što svakako ne bih savjetovao. Sankcije su dosad dale vrlo slabe rezultate, ali uspjele su nametnuti značajne troškove Rusiji. A upravo ti značajni troškovi, sankcije u kombinaciji s kontrolom izvoza, lome kičmu ruskom gospodarstvu - smatra general Milley.

Ministar Austin dodaje kako bi situacija bila potpuno drugačija da su SAD uključile svoje snage u borbu protiv Putina u Ukrajini.

- Ali donijeli smo odluku da to nećemo učiniti i napravili smo to iz pravih razloga, a ja podržavam takvu odluku - rekao je Austin pa istaknuo kako ne želi spekulirati o mogućim koracima kineskih čelnika prema Tajvanu s obzirom na sve što se trenutačno događa u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:25