AGRESORSKA LINIJA

Najnovije satelitske snimke šokirale Ukrajince: ‘To je carski vlak, praktički ga je nemoguće probiti!‘

‘Jako je teško oštetiti, pomaknuti ili raznijeti 30 km dugu nakupinu željeza‘

Ilustracija

 Sergei Gapon/Afp/Profimedia

Ruske snage u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donjeck grade ‘obrambeni vlak‘ koristeći tisuće teretnih vagona kako bi otežale proboj ukrajinskih trupa na prvoj crti bojišnice, pokazuje novo izvješće.

Dugački nizovi teretnih vagona protežu se između gradova Olenivka i Volnevaha u regiji Donjeck pod kontrolom Rusije. To je blizu prve crte bojišnice u istočnoj Ukrajini, prema ukrajinskoj obavještajnoj tražilici DeepState, piše Newsweek.

Strukturu dugu oko 30 kilometara, koja se sastoji od oko 2100 teretnih vagona, DeepState naziva ‘carski vlak‘.: ‘To je vrlo specifično projektirana struktura čiju je učinkovitost teško procijeniti‘, kaže DeepState. ‘No, njena osnovna zamisao je otežati napredovanje ukrajinskih snaga.‘

Moguće je da je ‘carski vlak‘ izgrađen kako bi poslužio kao ‘obrambena linija kod budućih ukrajinskih napada‘, rekao je Institut za proučavanje rata (ISW), think tank sa sjedištem u SAD-u. Međutim, možda će služiti još nekoj, zasad neutvrđenoj namjeni, dodao je ISW.

Satelitske slike nastale između svibnja 2023. i veljače 2024. pokazuju dugi niz vagona koji povezuje dva grada, rekao je ISW. Rusija je ‘vlak‘ počela graditi u lipnju 2023.

‘To se može smatrati još jednom obrambenom linijom jer je jako teško oštetiti, pomaknuti ili raznijeti 30 kilometara dugu nakupinu željeza, a prebacivanje opreme preko te zapreke bilo bi skoro nemoguće‘, kazao je DeepState.

Gradovi Olenivka i Volnovaha leže tek nekoliko kilometara od prve linije fronte koja vijuga kroz ukrajinsku regiju Donjeck gdje se vode neke od najtežih borbi. Olenivka se nalazi istočno od Novomihailivke, grada južno od Marinke koju su Rusi zauzeli u prosincu 2023. Volnovaha je jugoistočno od Vuhledara, u kojem se početkom 2023. odvila jedna od najkrvavijih bitaka u dvije godine rata.

Željeznička pruga koja spaja Olenivku i Volnovahu nalazi se oko pet kilometara od prve crte bojišnice, kazao je ISW. To je područje ostalo relativno netaknuto u trenutku kad su Rusi započeli izgradnju ‘carskog vlaka‘.

Nakon što su Rusi zauzeli Marinku, Serhij Hrabski, vojni analitičar i bivši pukovnik u ukrajinskoj vojsci, rekao je da će ukrajinska kontrola nad Novomihailivkom značajno oslabjeti. Ruske snage su očajnički pokušavale zauzeti Vuhledar, kaže Hrabski, no Ukrajina će morati po svaku cijenu zadržati kontrolu nad naseljem zbog njegove strateške važnosti.

U ponedjeljak je ukrajinska vojska izvijestila da je Rusija izvela 32 napada na Novomihailivku i obližnja naselja Krasnohorivka i Pobjeda. Rusko Ministarstvo obrane je također u nedjelju potvrdilo da je došlo do borbi kod Novomihailivke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:03