KALIFORNIJA

Najmanje šestero mrtvih, desetero ozlijeđenih u pucnjavi u Sacramentu

Videosnimke na društvenim mrežama prikazuju ljude kako trče i bježe na ulici

Arhivska fotografija

 Andri Tambunan/AFP

Šest osoba je ubijeno, a deset ozlijeđeno u jutrošnjoj pucnjavi u kalifornijskome gradu Sacramentu, a policija je priopćila da još traga za osumnjičenima.

"Molimo za pomoć javnosti. Tražimo da nam pomogne identificirati osumnjičene za ovaj zločin i da nam pružite sve informacije koje nam mogu pomoći u rješavanju ovog slučaja", rekla je novinarima šefica policije Sacramenta, Kathy Lester.

Pucnjava se dogodila oko 2 sata ujutro po lokalnom vremenu, u blizini Golden 1 centra, arene u kojoj košarkaška momčad Sacramento Kings održava utakmice i trenira i u kojoj se održavaju koncerti.

Policija je ogradila nekoliko blokova, no nije objavila pojedinosti o dobi ili identitetu žrtava.

Članovi obitelji čekaju vijesti o nestalima.

Pucnjava se dogodila samo nekoliko blokova od zgrade koja je nedavno pretvorena u zabavni centar.

"Broj mrtvih i ranjenih teško je shvatiti. Čekamo više informacija o tome što se točno dogodilo u ovom tragičnom incidentu", napisao je gradonačelnik Darrell Steinberg na Twitteru. “Sve češće oružano nasilje pošast je u našem gradu, državi i zemlji. Podupirem sve akcije kojih je cilj smanjiti ga."

Pucnjava se dogodila samo nešto više od mjesec dana nakon što je u istome gradu muškarac ubio svoje troje djece, još jednu osobu, pa potom i sebe.

Pucnjave s brojnim žrtvama i dalje su vrlo česte u Sjedinjenim Državama, osobito u školama, supermarketima ili na radnome mjestu.

Pravo na posjedovanje oružja zajamčeno je ustavom, a pokušaje reguliranja njegove prodaje često blokira američki Kongres, u kojemu moćni lobi za oružje NRA ima snažan utjecaj.

Posljednjih je godina u SAD-u porasla je prodaja vatrenog oružja, osobito tijekom pandemije covida-19.

Od početka 2022. godine, stranica Gun Violence Archive evidentirala je više od 10.700 smrtnih slučajeva od posljedica pucnjave u Sjedinjenim Državama, uključujući i samoubojstva.

Tijekom 2021. zabilježeno je 45.000 mrtvih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:39