REPORT GOJKA DRLJAČE

Nadrealni debakl u SAD-u: Pogledajte što će na kraju odrediti predsjedničke izbore najjače svjetske sile!

Zajedno s Trumpom optužnica spominje još šest drugih urotnika zbog različitih pokušaja preokreta rezultata izbora, ali im se ne navode imena

Joe Biden i Donald Trump

 Afp/

Politička situacija u Sjedinjenim Državama postaje usijana; sve veći su izgledi da će sljedeće izbore u vodećoj ekonomskoj i vojnoj sili svijeta predodrediti sudski proces protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Američki tužitelji upravo su podnijeli po četiri različite osnove kaznenu prijavu protiv Trumpa zbog urotničkog pokušaja prevare, opstrukcije službenih procedura, kao i kršenja individualnih prava u pokušajima da nelegalno preokrene rezultate izbora koje je izgubio u utrci sa sadašnjim predsjednikom Joeom Bidenom. Istodobno, američki kongresnici vode istragu protiv Bidenovog sina, Huntera, u kojoj su dokazali da je Joe Biden lagao kad je tvrdio da se nije sastajao s poslovnim partnerima sina Huntera, što republikanski zastupnici procjenjuju kao dovoljni razlog za proceduru opoziva tj. impeachmenta.

New York Times pojašnjava:

„Optužnica, koju je podigao posebni tužitelj Jack Smith na Federalnom okružnom sudu u Washingtonu, optužuje gospodina Trumpa za tri urote: jednu za prijevaru Sjedinjenih Država; drugi za opstruiranje službenog vladinog postupka, potvrđivanje glasova izbornog kolegija; i treći otuđenje ljudima građanskog prava, prava da im se glasovi prebroje. G. Trump je također optužen po četvrtoj točki za ometanje ili pokušaj ometanja službenog postupka. Svaka od ovih zavjera — koje su se gradile na široko rasprostranjenom nepovjerenju koje je optuženik stvarao sveprisutnim i destabilizirajućim lažima o izbornoj prijevari — ciljala je na temeljnu funkciju federalne vlade Sjedinjenih Država: nacionalni proces prikupljanja, prebrojavanja i potvrđivanja rezultata predsjedničkih izbora. izbora, navodi se u optužnici.“

Zajedno s Trumpom optužnica spominje još šest drugih urotnika zbog različitih pokušaja preokreta rezultata izbora, ali im se ne navode imena.

NYT je rekonstruirao kako su među urotnicima Rudolph W. Giuliani (osobni odvjetnik Trumpa) i John Eastman (profesor prava). Zanimljivo je da je Giuliani u optužnici dobio status „co-conspirator 1“. Oni još nisu optuženi, ali mogu biti u svakom trenutku.

„Glavni odvjetnik gospodina Trumpa u slučaju, John Lauro, iznio je ono što se činilo kao početak njegove obrane, rekavši za Fox News, ‘Želio bih da pokušaju dokazati izvan razumne sumnje da je Donald Trump vjerovao da su te optužbe‘ o prijevare glasača ‘bile lažne‘. Optužbe u ovom slučaju došle su više od dvije i pol godine nakon što je pro-Trumpova rulja — potaknuta zapaljivim govorima gospodina Trumpa i njegovih saveznika — upala na Kapitol 6. siječnja u najgorem napadu na sjedište Kongresa od rata 1812.“, piše NYT.

Ovdje možete pročitati optužnicu protiv Trumpa i šest urotnika.

Fox News pak skreće pažnju na to da je bivši američki potpredsjednik Mike Pence praktično utopio svog nekadašnjeg šefa, Trumpa: "Današnja optužnica služi kao važan podsjetnik: svatko tko se stavlja iznad Ustava nikada ne bi trebao biti predsjednik Sjedinjenih Država… Imat ću više za reći o vladinom slučaju nakon što pregledam optužnicu“, poručio je Pence uz istodobni napad na Bidena: "Bivši predsjednik ima pravo na presumpciju nevinosti, ali s ovom optužnicom, njegova kandidatura znači više razgovora o 6. siječnju i više smetnji. Kao Amerikancima, njegova kandidatura znači manje pažnje koja se pridaje katastrofalnoj ekonomskoj politici Joea Bidena koja pogađa milijune diljem Sjedinjenih Država i uzorku korupcije s Hunterom", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:37