KAOS ZBOG POPLAVA

Nabujale rijeke u BiH uništavaju sve pred sobom: Iz poplavljene kuće spašeno dijete (5)

Poplavom su pogođena naselja Otes, Ilidža, Reljevo, Rajlovac, Trnovo, Kijevo, Pale, Istočno Sarajevo, te gradovi Jablanica i Konjic

Sarajevsko naselje Otes

 Elvis Barukcic/AFP

Mnoge stanovnike Bosne i Hercegovine očekuje besana noć zbog obilnih padalina koje su uzrokovale poplave i klizišta u dijelu zemlje, a posebno je dramatično u Kantonu Sarajevo, gdje se izlila rijeka Željeznice, te Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Poplavom su pogođena naselja Otes, Ilidža, Reljevo, Rajlovac, Trnovo, Kijevo, Pale, Istočno Sarajevo, te gradovi Jablanica i Konjic. Mnogi stanovnici su evakuirani, a iza njih ostale su potopljene kuće, poslovni objekti, razrušene ceste i zarobljeni automobili.

Mještani sarajevskog naselja Kijevo si međusobno pomažu, a nekoliko njih je spasilo i petogodišnje dijete od utapanja iz potpuno poplavljene kuće.

Fahro Kolar ispričao je kako je sve izgledalo te istaknuo kako je to za njega bilo posebno emotivno.

image

Sarajevsko naselje Otes

Elvis Barukcic/AFP
image

Otes

Elvis Barukcic/AFP
image

Rijeka Bosna

Elvis Barukcic/AFP

- Dječak se zove Harun, gledao sam ga kako promatra što se oko njega događa, sigurno nije bio svjestan svega, otac mu je pritrčao, iznio ga iz kuće, tu je bila i grupa momaka koji su ga čamcem prevezli i spasili ga, kazao je.

U kući su osim Haruna i njegovog oca bili njegov djed i baka. Svi su evakuirani čamcem, prenosi N1.

- Bez čamca nije bilo moguće prići kući jer je sve poplavljeno. Tu sam bio i ja, pomogao sam, dijete je na trenutke bilo izbezumljeno, ali je opet s obzirom na situaciju bio poprilično sabran. Razveselio se kada smo ga iznijeli na suho i sigurno. Samo da se više ne ponovi ovakva situacija, poručio je Kolar.

Snimke iz zraka pokazuju da je cijelo Kijevo pretvoreno u jezero, te da je voda prouzrokovala veliku štetu. Promet za mala vozila prema Trnovu je u večernjim satima bio u prekidu.

U industrijskoj zoni u Rajlovcu je posebno ugrožena firma Messer. Evakuirani su radnici i medicinska oprema na drugu lokaciju, pišu bosanskohercegovački mediji.

Na području Istočne Ilidže oštećeno je 150 kuća i imanja, a šteta na imovini u vlasništvu grada procjenjuje se na pola milijuna eura, izjavio je načelnik općine Marinko Božović.

image

Izlijevanje rijeke Željeznice

Elvis Barukcic/AFP
image

Naselje Osjek u Sarajevu

Elvis Barukcic/AFP
image

Otes

Elvis Barukcic/AFP
image

Otes

Elvis Barukcic/AFP

Načelnik općine Konjic Osman Ćatić izjavio je da je uslijed nabujale Neretve odsječena trećina općine. Neretva se izlila na više mjesta.

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite evakuiralu su ljude, ali i životinje čija su skloništa poplavljena.

Na Facebook profilu objavili su fotografije spašavanja psa i jareta uz opis 'Nekad oči govore više od riječi'. Životinje su spašene u općini Ilidža.

image

Otes

Elvis Barukcic/AFP
image

Otes

Elvis Barukcic/AFP

I Zenici prijete poplave jer je porastao vodostaj Bosne i prijeti izlijevanjem iz korita. Rijeka Bosna izlila se večeras u Kaknju, poplavljeno je nekoliko naselja. Najkritičnije je u Doboju gdje se voda probila do kuća.

Kiša pada gotovo bez prestanka od 4. studenoga, a vremenska prognoza nije obećavajuća.

U Blagaju pokraj Mostara izlila se rijeka Buna i poplavila ugostiteljske objekte i ulice. Iz mostarskog Vodovoda uputili su apel građanima da prokuhavaju vodu.

image

Blagaj

Zeljko Milicevic
image

Blagaj

Zeljko Milicevic
image

Blagaj

Zeljko Milicevic
image

Blagaj

Zeljko Milicevic
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:43