DEEPFAKE PREDSJEDNIK

Na Twitteru se povela bizarna rasprava je li Joe Biden uopće živ, sve je počelo objavom jednog pjevača

"Ovo je 100% ‘deepfake‘. Zalijepili su Bidenovo lice na glumca. Kladim se u svoju karijeru", rekao je autor političkih crteža George Alexopoulos

Joe Biden

 OLIVIER DOULIERY/AFP

Video snimka objavljena na društvenoj mreži Twitter u kojoj se tvrdi da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden ili mrtav ili zamijenjen dvojnicima - bilo onima od krvi i mesa ili digitalnima, pogledana je više od milijun puta te postala viralna senzacija, piše Motherboard.

Snimka je prvotno objavljena na Twitter profilu 38-godišnjeg američkog kantautora Bradleyja Jamesa Skistimasa koji nastupa pod umjetničkim imenom Five Times August. Skistimas je na svom profilu objavio dva različita screenshota iz dva različita videa u kojima Biden govori o cijenama goriva i jurišu na Kongres SAD-a koji se dogodio 6. siječnja 2021. godine.

"Dva videa koji su objavljeni unutar nekoliko sati. Mislim... vi meni recite što se ovdje događa", ustvrdio je Skistimas te potom objavio snimku u kojoj se izmjenjuju kadrovi iz jednog i drugog videa. "Obratite pozornost na njegov izgled i glas. Opet, oba su videa nastala danas, i to unutar nekoliko sati. Što se ovdje događa?"

Motherboard tvrdi da Bidenove oči u tim videima djeluju različito te da, ako ste "pripremljeni" da u to vjerujete, naoko pokazuju dvije različite verzije iste osobe.

Taj su video razne osobe koristile kako bi "dokazale" različite tvrdnje. Neki kažu da Bidena igraju razni glumci, drugi tvrde da je "deepfake", a ostali da tu nešto jednostavno ne valja. Primjerice, desničarski autor političkih crteža George Alexopoulos tvrdi da njegovo oko odmah može detektirati "lažnjak". "Ovo je 100% ‘deepfake‘. Zalijepili su Bidenovo lice na glumca. Kladim se u svoju karijeru", ustvrdio je Alexopoulos.

Motherboard ukazuje na to da Skistmas nije dokazao da su spomenuti videi, kako je ustvrdio, snimljeni istog dana. Video u kojem Bidenova put nešto bljeđa te u kojem naoko ne trepće Bijela je kuća objavio 25. srpnja, a dio je predsjednikovog obraćanja sudionicima konferencije koju je organizirala Nacionalna organizacija crnaca na rukovodećim pozicijama u organizacijama za provedbu zakona.

Drugi je video Biden 26. srpnja objavio na svom Twitter profilu.

Činjenica da Biden u svakom od video nosi drukčije odijelo nije dokaz da se radi o uroti. Naime, moguće je da se Biden preobukao, ali i da videi nisu snimljeni istoga dana.

Uz to, Motherboard navodi da je rasvjeta u videima različita jer su snimljeni u različitim okolnostima. Biden je u prvom videu snimljen u polublizom planu dok je u drugom snimljen u blizom planu. Jedan je snimljen i osvijetljen tako jer će se emitirati na televiziji dok je drugi tako snimljen jer ga se distribuiralo putem društvenih mreža.

Stručnjak za forenziku slika i profesor na Sveučilištu u Kaliforniji Hany Farid rekao je da su videi različiti zbog različite rasvjete te da su tvrdnje o tome da Biden ne trepće neosnovane. Giancarlo Fiorella, istražitelj koji radi za novinski portal Bellingcat, rekao je da se kvaliteta videa narušava softverskim zumiranjem.

Motherboard dodaje da je Biden u videu koji je objavljen na YouTube kanalu Bijele kuće trepće kao i svaka druga osoba.

Skistimas je 28. srpnja ove godine objavio video Bidena za koji kaže da pokazuje da američki predsjednik govori nerazumljivo. "Ako je ovo stvarno Biden, u puno smo većim problemima nego što smo mislili. Imam toliko mnogo pitanja o ovom videu", ustvrdio je kantautor.

Biden je već bio na meti urotnika koji su ga htjeli okarakterizirati kao "deepfake" predsjednika. Naime, netko je 2020. godine objavio video u kojem on naoko plazi jezik. Vrlo je brzo utvrđeno da je video lažan te da nije stvoren pomoću umjetne inteligencije, odnosno da nije "deepfake".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 14:37