‘IZOPAČENO SVETO PISMO‘

Na Novom Zelandu pronađen rijedak primjerak Biblije koja ‘dopušta preljub‘: ‘To je pravo čudo!‘

Istražuje se kako je jedan od 20 poznatih primjeraka s ovom pogreškom završio na Novom Zelandu

Ilustracija/Biblija

 Bozolt/Alamy/Alamy/Profimedia

Božja zapovijed jasno kaže - ne učini preljuba! Ili?

Na Novom Zelandu pronađen je raritetni primjerak Biblije koji očito ima gramatičku pogrešku pa svojim čitateljima jasno kaže da "moraju počiniti preljub".

Biblija iz 1631. ispustila je, čini se, riječ "nemoj" te vjernike savjetuje da ga trebaju počiniti, što je izazvalo velik interes, a oko tisuću primjeraka teksta, koji je naknadno nazvan "Preljubništvo grešnika", tiskano je s greškom koja je tek naknadno otkrivena.

Kako piše britanski Guardian, tiskari Robert Barker i Martin Lucas zbog toga su, naredbom kralja Charlesa I., izvedeni pred sud, ukinuta im je dozvola za rad te je većina njihovih tekstova uništena. Procjenjuje se da se danas na svijetu nalazi samo oko 20 primjeraka ove "izopačene" Biblije.

'Protupovao pola svijeta'

List ističe kako se ovi rijetki primjerci Biblije povremeno pojavljuju na britanskim aukcijama, no ovo je prvi puta da je jedna od ovakvih pronađena na južnoj hemisferi. Sveučilište u Christchurchu prvu je informaciju dobilo 2018., no otkriće se držalo tajnom sve dok konzervatori nisu obavili svoj posao, a istraživači proučili knjigu.

- To je pravo čudo. Fascinantno je kako je ovaj primjerak tog izdanja proputovao pola svijeta - rekao je profesor srednjovjekovnih studija Chris Jones. Njemu je ovaj primjerak donio bivši student rekavši kako je njegova obitelj u posjed rariteta došla dvije godine ranije. Navodno je prethodni vlasnik bio knjigoveža Don Hampshire. On se u Christchurch preselio 2009., ali nikad nije govorio o svom blagu.

Očekuje se da bi knjiga mogla na aukciji doseći i cijenu od oko 20.000 britanskih funti, odnosno gotovo 180 tisuća kuna.

- To su stvari na koje ne očekujete naići. Kada sam ju vidio znao sam da je to "Izopačena Biblija". Bio sam šokiran - ispričao je profesor Jones.

Po njegovim saznanjima, neki od primjeraka nalaze se u Kanadi, SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu te u Irskoj. Australci tvrde da posjeduju jedan komad, no Jones smatra da se ne radi o originalu. Stoga ga je zapanjila činjenica da je jedan originalni primjerak pronađen baš na Novom Zelandu. Mahnito je krenuo izučavati biblijsku povijest, kao i povijest sudskih slučajeva koji su se vodili na ovu temu.

Naime, najveća se debata vodila kako je do svega uopće došlo. Prema jednoj teoriji radilo se o industrijskoj saboraži, konkurentska tiskara htjela je uništiti poslovanje svojih kolega. No, vjerojatnije je da se radilo o glupoj pogrešci uzrokovanoj štednjom, jer su tiskari otpuštali i štedjeli na urednicima.

Bila je u lošem stanju

Nepoznanicom i dalje ostaje kako je knjiga stigla u zemlju. Kada je pronađena, bila je u vrlo lošem stanju. Nedostajala joj je naslovnica, bila su primjetna oštećenja uzrokovana vodom te je nekoliko stranica nepovratno uništeno, ali se vidjelo da se radi o rijetkom primjerku. Neke od stranica ukrašene su crvenom, umjesto uobičajenom crnom bojom.

Knjižna restauratorica Sarah Askey bacila se na delikatan posao kako bi sačuvala primjerak za nove generija. Udahnula mu je novi život, napravila naslovnicu i spriječila daljnje propadanje.

- Bio je to pomalo neobično i bilo je mnogo problema, ali uživala sam - kazala je.

Knjiga je potpuno digitalizirana te će uskoro biti dostupna javnosti putem interneta. Vjeruje se da bi to moglo pomoći u istrazi kako se stvorila na Novom Zelandu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:02