JAČANJE VOJSKE

Na istoku Europe rađa se supersila: Imat će više tenkova nego najveće vojske EU zajedno

Poljski program je vrijedan više milijardi dolara, a krajnji je cilj biti sposoban zaustaviti eventualni ruski napad

Američki tenk M1A2 Abrams

 Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia/Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia

Poljska će postati tenkovska supersila, za desetak godina imat će više tenkova nego Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Francuska, Nizozemska, Belgija i Italija zajedno, piše (i) za vojna pitanja specijalizirani magazin Popular Mechanics. Nakon ruske invazije na Ukrajinu, poljska vlada pokrenula je vrlo ambiciozan program jačanja kopnene vojske, vrijedan više milijardi dolara, a krajnji je cilj da poljske snage budu sposobne same zaustaviti eventualni ruski napad, piše spomenuti magazin.

Prije sedam dana američka kompanija General Dynamics Land Systems objavila je kako je s poljskom vladom potpisala ugovor o prodaji 250 tenkova M1A2 Abrams. Ugovor je vrijedan 1,15 milijardi dolara, odnosno 4,6 milijuna dolara po tenku. To je dio još većeg posla vrijednog ukupno šest milijardi dolara koji uključuje i nabavku 26 Herculesa (oklopnih vozila za spašavanje), 776 tenkovskih mitraljeza, golemu količinu tenkovskog streljiva, simulatore, petogodišnju obuku i tehničku podršku...

Vijest o potpisivanju ugovora o nabavi američkih tenkova dolazi nakon što je Poljska s Južnom Korejom sklopila još vrjedniji ugovor o nabavi skoro pa nevjerojatnih 980 tenkova K2 Black Panther, 648 samohodnih haubica K-9 Krab i 48 naprednih školskih/lakih borbenih zrakoplova FA-50.

Američki i južnokorejski tenkovi zamijenit će poljsku flotu tenkova T-72 koji su razvijeni još u sovjetsko doba. Zaključno, kada sva vojna oprema stigne u Poljsku kopnena vojska te zemlje imat će 1280 novih umjesto sadašnjih 972 starijih tenkova. Uz to, Poljska je nabavlja topnički raketni sustav HIMARS, kao i američke višenamjenske borbene avione F-35.

Autor magazina Popular Mechanics podsjeća kako je Poljska više puta kroz povijest bila komadana od svojih susjeda Rusa i Nijemaca, a da su zadnji put te dvije sile Poljsku podijelile 1939. godine. Moderna Poljska zauzela je snažno prozapadno i antirusko stajalište, a poljsko gospodarstvo u procvatu omogućilo joj je da troši do tri posto svog BDP-a na obranu - dvostruko više nego Njemačka. Ruska invazija na poljskog susjeda, Ukrajinu, oglasila je uzbudu u Varšavi koja je odlučila izgraditi oružane snage spremne da odvrate Rusiju od eventualnog napada.

S tih 1230 novih tenkova poljska će tenkovska flota postati najveća i najmodernija u Europi. U idućem desetljeću Poljska će imati više tenkova nego Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Francuska, Nizozemska, Belgija i Italija zajedno. Prije početka invazije na Ukrajinu ruska armija imala je 2.800 tenkova u aktivnoj službi, te još deset tisuća starijih tenkova u rezervi. Rusija je do sada izgubila najmanje 989 svojih najboljih tenkova. Američka vojska druga je najveća tenkovska sila s 6333 komada, od kojih je oko pola u aktivnoj službi. Kina je treća s procijenjenih 5800 tenkova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2023 05:29