PRITISAK

Na Heathrowu zahtijevaju ukidanje testiranja na koronavirus potpuno cijepljenih putnika

Samo 19,4 milijuna putnika je prošlo kroz aerodrom 2021. godine, manje od četvrtine broja koji je ostvaren 2019.
 Adrian Dennis/AFP

Iz Zračne luke Heathrow u Engleskoj su kazali da je barem 600,000 putnika otkazalo svoje planove za putovanja s ovog aerodroma u prosincu zbog omikrona, uz upozorenje da će biti potrebne godine za oporavak od pandemije, piše The Guardian.

Samo 19,4 milijuna putnika je prošlo kroz aerodrom 2021. godine, manje od četvrtine broja koji je ostvaren 2019. a ispod čak i 2020., godine kad je pandemija covida-19 u ožujku započela.

Iz Zračne luke Heathrow kažu da su putnici otkazali svoje planove za putovanja prošli mjesec zbog omikron varijante i nesigurnosti uzrokovane naglo uspostavljenim restrikcijama za putovanja. Najfrekventniji britanski aerodrom je opet napravio pritisak na vladu da ukloni sve zahtjeve za testiranja za potpuno cijepljene putnike i da se usvoji plan za buduće varijante.

Direktor Heathrowa John Holland-Kaye je rekao: - Trenutno postoje restrikcije putovanja, poput testiranja. Avioindustrija će se u potpunosti oporaviti kad ih više ne bude i ne bude rizika da će u kratkom roku opet biti uvedene, a čini se da će do toga proći još godine.

Rekao je da postoji izražena sumnja oko brzine kojom će se potražnja oporaviti. Međunarodna udruga zračnog prijevoza predviđa da broj putnika neće doseći razinu prije pandemije do 2025. uz pretpostavku da ograničenja putovanja budu uklonjena i na polaznoj i na dolaznoj lokaciji leta i da putnici budu imali povjerenje da se restrikcije neće brzo vratiti.

Putničke agencije su prijavile porast broja rezervacija prošli tjedan nakon što je vlada ublažila restrikcije putovanja, ukinuvši pritom zahtjev za test prije polijetanja za lokalne letove, a putnici se neće morati samoizolirati dok ne dobiju test drugog dana, koji više nije PCR test nego jeftiniji test s bočnim tokom. EasyJet i Tui su objavili da je najveći skok bio u rezervacijama za Kanarske otoke.

S Heathrowa su također pozvali u pomoć regulatora, Civil Aviation Authority, koji je odobrio privremeni porast taksi za slijetanje s 22 funte na 30,19 funti za putnike. Zračna luka je pozvala na povišenje taksi do 43 funte da bi se pomoglo nadoknaditi gubitke koje je uzrokovala pandemija. Namet će se vjerojatno prebaciti direktno na putnike, piše The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:25