VLADIMIR PUTIN

‘Na djelu je velika prevara drskog Zapada, svijetu prijeti neviđena katastrofa!‘

‘U međunarodnim odnosima došlo je do tektonskih promjena. Moć Zapada slabi, budućnost je u Aziji‘

Vladimir Putin

 Vladimir Smirnov/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da moć Zapada slabi pošto agresivan pokušaj izoliranja Rusije sankcijama uništava globalnu ekonomiju u vrijeme kad se Azija uzdiže.

Putin je također ocijenio kako Rusija nije ništa izgubila zbog svojih akcija u Ukrajini. U govoru na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku, Putin je rekao da su sve akcije Rusije osmišljene u cilju jačanja suvereniteta Rusije i da imaju za cilj "pomoći ljudima" koji žive u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini.

"Mi nismo ništa započeli, u vojnom smislu, nego samo pokušavamo to završiti".

Ruski predsjednik smatra da su sankcije zamijenile pandemiju covida-19 kao glavnu prijetnju globalnoj ekonomiji te da Zapad pokušava nametnuti svoju volju svijetu, prenosi Sky News.

"Govorim o sankcijskoj groznici Zapada, s njegovim drskim, agresivnim pokušajima da nametne modele ponašanja drugim zemljama, da ih liši njihovog suvereniteta i podredi ih svojoj volji", dodao je Putin.

Putin je rekao da bi bilo "nemoguće" izolirati Rusiju i da bi se Moskva suprotstavila pokušajima Zapada da izgura Rusiju s globalne pozornice, prenosi Reuters.

Ruski predsjednik je upozorio da će Rusija prestati Europu opskrbljivati ​​plinom i naftom ako se nametnu ograničenja cijena za ruske energetske resurse, o čemu se raspravljalo posljednjih dana u pokušaju da se ograniče rastući troškovi za potrošače.

Nazvao je europske pozive na ograničavanje cijene ruskog plina "glupim" te rekao da će njegova zemlja odstupiti od svojih ugovora o opskrbi ako Zapad uvede ograničenja na ruski izvoz.

Kaže da su sankcije Zapada toj zemlji kratkovidne i da predstavljaju opasnost za cijeli svijet koji se, kako je rekao, sve više okreće Aziji, gdje je sada, kako kaže, žarište globalnog rasta.

Putin je rekao da je zapad potkopao globalnu ekonomiju "agresivnim" pokušajem nametanja svoje dominacije u cijelom svijetu, prenosi The Guardian.

"U pokušaju da pruže otpor tijeku povijesti, zapadne zemlje potkopavaju ključne stupove svjetskog gospodarskog sustava građene stoljećima", rekao je Putin i dodao da pada povjerenje u dolar, euro i funtu.

Dodao je da je Rusija učinila sve što je mogla kako bi Ukrajina mogla izvoziti žito, ali da će se problemi na globalnom tržištu hrane vjerojatno intenzivirati i da prijeti humanitarna katastrofa.

Putin je tijekom govora također ustvrdio da su zemlje u razvoju "prevarene" značajnim dogovorom o žitaricama koji je osmišljen kako bi ublažio prehrambenu krizu.

Putin je pritom ciljao na dogovor koji su sklopili Turska i Ujedinjeni narodi, rekavši da ukrajinski izvoz žitarica ne ide u najsiromašnije zemlje svijeta.

"Još jednom su jednostavno prevarili zemlje u razvoju i nastavljaju ih varati. Ovakvim pristupom razmjer problema (opskrbe) hranom u svijetu će se, nažalost, samo povećati. Na našu veliku žalost, to može dovesti do neviđene humanitarne katastrofe", rekao je Putin.

"U međunarodnim odnosima došlo je do nepovratnih pa čak i tektonskih promjena", rekao je Putin. "Uloga dinamičnih, perspektivnih zemalja i regija u svijetu, prvenstveno azijsko-pacifičke regije, značajno je porasla", napomenuo je ruski predsjednik.

Na forumu je bio i kineski šef parlamenta Li Zhanshu, treće rangirani dužnosnik kineske Komunističke partije. Putin je rekao da će Kina plaćati plin Gazpromu u nacionalnim valutama, na temelju podjele ruske rublje i kineskog juana u omjeru 50-50.

Putin je rekao da se rusko gospodarstvo nosi s "financijskom i tehnološkom agresijom Zapada", ali je priznao da ima poteškoća u nekim industrijama i regijama.

Ruski je čelnik također ustvrdio da Ukrajina prijeti europskoj nuklearnoj sigurnosti granatiranjem nuklearne elektrane Zaporižje i rekao da Rusija nema vojne opreme u postrojenju. Kaže da vjeruje izvješću Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) čije je izaslanstvo prošli tjedan posjetilo elektranu, ali je kritizirao IAEA jer nije ustvrdila da je Ukrajina kriva za granatiranja na toj lokaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:13