TAKTIKA IZ SIVE ZONE

Na Dalekom istoku sve veća napetost: Tajvan oborio kinesku bespilotnu letjelicu!

Otočić Lion, iznad kojeg je oboren kineski dron, nalazi se samo četiri kilometra od obale kopnenog dijela Kine

Tajvanska ratna mornarica

 Sam Yeh/Afp

Tajvanska je vojska prvi put oborila kineski dron koji je ušao u zračni prostor koji Taipei smatra svojim, nakon višednevnih incidenata u kojima su neidentificirani kineski dronovi prilazili teritorijima pod kontrolom Tajvana.

Prema službenim izvorima iz Taipeija, vojni stožer otočja Kinmen objavio je da je neidentificirani dron ušao u zatvoreni zračni prostor iznad otočića Lion u četvrtak oko podneva po lokalnom vremenu. Tajvanski vojnici ispalili su signalne rakete kao znak upozorenja, no kako dron ni nakon toga nije napustio zračni prostor, otvorili su paljbu i dron je srušen u more.

Do najnovijeg incidenta došlo je dva dana nakon što su tajvanske snage prvi put otvorile paljbu pokraj kineskog drona kao znak upozorenja, nakon što je u utorak tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen naredila svojoj vojsci da poduzme "snažne protumjere" protiv "kineskih provokacija". Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je pritužbe Tajvana na dronove kao nešto oko čega "ne treba raditi strku".

Napetosti između Kine i Tajvana, de facto neovisne otočne države koju Peking smatra dijelom svojeg teritorija, znatno su porasle prošli mjesec kada je predsjednica Donjeg doma američkog Kongresa Nancy Pelosi najavila posjet Taipeiju, što je Kina doživjela kao provokaciju.

Peking je kao odgovor na posjet američke političarke najavio i počeo provoditi seriju vojnih vježbi u sklopu kojih su brojni kineski zrakoplovi ulazili u takozvanu zonu identifikacije tajvanske protuzračne obrane.

Otočić Lion, iznad kojeg je oboren kineski dron, nalazi se samo četiri kilometra od obale kopnenog dijela Kine, a danas je administrativni dio otočja Kinmen - niza otoka i otočića pod kontrolom Taipeija, koji se nalaze blizu kineske obale.

Taktika iz sive zone

Tajvanski dužnosnik Chiu Chui-cheng, zamjenik predsjednika Vijeća za odnose s kopnenim dijelom Kine, rekao je u četvrtak da Peking koristi dronove i druge taktike iz "sive zone" kako bi zastrašio Tajvan.

Zapadni vojni stručnjaci već dulje vrijeme vjeruju da Kina redovito koristi deklarativno civilna vozila za postizanje vojnih i političkih ciljeva, kao što je slučaj s kineskom "pomorskom milicijom", stotinama navodno ribarskih brodova koji su de facto pod zapovjedništvom kineske ratne mornarice i koriste se za zauzimanje otočića i grebena čije je vlasništvo osporeno.

Prema izvorima iz Pentagona, ti su "ribarski" brodovi u izravnom zapovjednom lancu Narodnooslobodilačke vojske Kine, imaju ojačane oplate u svojim spremištima i nose automatsko oružje koje se može iskoristiti prema potrebi.

Testiranje tajvanskog zračnog prostora deklarativno civilnim dronovima omogućava Pekingu ostvarivanje niza ciljeva - od testiranja vremena reakcije i obrambenih sposobnosti tajvanskih snaga na osporenim teritorijima do stvaranja psihičkog pritiska i zastrašivanja stanovnika. Istodobno može zanijekati odgovornost za njihovo slanje i krivnju usmjeriti na "neznane" privatne osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:33