FREDDY GUEVARA

Na autocesti u Venezueli uhićen Guaidov bliski saveznik, optužen je za terorizam i izdaju

Za njim je zatražena tjeralica zbog navodnih veza s ekstremističkim skupinama i paravojnim jedinicama povezanih s kolumbijskom vladom
Freddy Guevara
 Cristian Hernandez/AFP

Venezuelski tužitelji objavili su u ponedjeljak da su optužili oporbenog političara Freddyja Guevaru za terorizam i izdaju, između ostaloga, nakon što ga je obavještajna služba uhitila na autocesti u Caracasu.

Guevara je bliski saveznik oporbenog lidera Juana Guaida, kojega Sjedinjene Države i druge zemlje priznaju legitimnim predsjednikom južnoameričke države. Guaido je rekao da su mu neidentificirani naoružani muškarci u ponedjeljak prijetili uhićenjem dok je izlazio iz svog stana u pokušaju da pomogne Guevari.

Ured glavnog tužitelja priopćio je da je zatražio tjeralicu za Guevarom zbog njegovih navodnih "veza s ekstremističkim skupinama i paravojnim jedinicama povezanih s kolumbijskom vladom".

Incident se dogodio uoči planiranih pregovora vlade i oporbe idući mjesec u Meksiku uz posredništvo Norveške.

Predsjednik Nicolas Maduro potvrdio je u ponedjeljak na državnoj televiziji pregovaračke planove, ali je rekao da bi se oporba trebala odreći nasilnih taktika uoči početka razgovora.

Nije imenovao Guevaru ni Guaida, ali je rekao da ima dokaze da neki akteri planiraju puč i da su tužitelji djelovali prema tim dokazima.

Maduro je također pozvao Sjedinjene Države i Europsku uniju da ukinu sankcije Venezueli prije početka pregovora.

Oporba, koju podržava SAD, smatra Madura diktatorom i optužuje ga za namještanje predsjedničkih izbora 2018. godine i korištenje pravosudnog sustava za gušenje neistomišljenika.

Maduro, koji je zadržao podršku vojske, poriče da su izbori bili namješteni. Naziva Guaida američkom marionetom i optužuje ga za urotu.

"Oštro osuđujemo uhićenje kongresnika Freddyja Guevare i prijetnje privremenom predsjedniku Juanu Guaidu u Venezueli", napisala je na Twitteru Julie Chung iz američkog Ureda za poslove zapadne hemisfere.

Pozvala je međunarodnu zajednicu da se pridruži u osudi tih djela i zatražila oslobađanje svih političkih zatvorenika u Venezueli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:28