NAPAD

Na američki konzulat u Erbilu ispaljeno 12 balističkih projektila, odgovornost preuzeli iranski ‘Čuvari revolucije‘

Napad se dogodio gotovo tjedan dana pošto su dvojica visokih časnika Čuvara revolucije ubijena u Siriji u napadu koji se pripisuje Izraelu

Erbil

 Yunus Keles/AFP

S dvanaest "balističkih projektila" ispaljenih s područja "izvan iračkih granica, točnije s istoka", pogođen je u nedjelju američki konzulat u Erbilu, glavnom gradu iračkog Kurdistana, pri čemu nema žrtava, priopćile su vlasti te autonomne pokrajine, a odgovornost su preuzeli iranski Čuvari revolucije.

Nedugo nakon objave ove informacije, Čuvari revolucije, ideološka vojska Iranske Islamske Republike, rekli su da su gađali "izraelsko strateško središte na sjeveru Iraka".

"'Strateško središte cionističke urote i zla' pogodile su snažne napredne rakete postrojbe Čuvara islamske revolucije", objavili su potonji na svojoj mrežnoj stranici Sepah News.

Irak ima na istoku dugačku granicu s Iranom koji u susjednoj zemlji ima važnu ulogu na političkom i na gospodarskom planu.

Mete raketnih i napada bespilotnih letjelica napunjenih eksplozivom - za koje nitko ne preuzima odgovornost i manjih su razmjera - u Iraku su većinom američki interesi i pripadnici međunarodne protudžihadističke koalicije.

Washington za te napade optužuje proiranske milicije u Iraku koje traže odlazak njegovih vojnika.

U nedjelju prije zore novinar AFP-a u Erbilu čuo je tri eksplozije.

U napadu je "dvanaest balističkih projektila ispaljeno na četvrt u Erbilu, a na meti je bio američki konzulat", navodi se u priopćenju protuterorističke postrojbe Kurdistana.

Glasnogovornik američkog State Departmenta rekao je da "ni u jednom objektu američke vlade nije bilo štete ni žrtava."

Ipak, dvije su osobe "lakše ozlijeđene" u raketiranju, rekao je guverner Erbila Oumid Khouchanw koji dodaje da su sve rakete pale na "golu zemlju".

Napad se dogodio gotovo tjedan dana pošto su dvojica visokih časnika Čuvara revolucije ubijena u Siriji u napadu koji se pripisuje Izraelu.

"Cionistički režim (Izrael) platit će za ovaj zločin", zakunuli su se Čuvari.

"Već neko vrijeme se govori o postojanju izraelskih baza (u iračkom Kurdistanu), ali to su neutemeljene tvrdnje", rekao je na tiskovnoj konferenciji guverner Erbila.

"Na tom području nema izraelskih baza, samo nova zgrada američkog konzulata", istaknuo je.

Iran je u siječnju 2020. ispalio 22 rakete zemlja-zemlja na dvije baze u Iraku u kojima su stacionirani američki vojnici, kao odmazdu za ubojstvo iranskog generala Kasema Sulejmanija koje je nekoliko dana ranije počinio Washington bespilotnom letjelicom s iračkog teritorija.

Napad se usto događa u trenutku kada su grubo prekinuti pregovori o obnovi ugovora o iranskom nuklearnom programu potpisanom u Beču 2015., nakon novih zahtjeva Moskve.

Ugovor koji su potpisali Iran s jedne te Sjedinjene Države, Kina, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka s druge strane, trebao je spriječiti Teheran da proizvede atomsku bombu, u zamjenu za ukidanje sankcija koje su pritiskale njegovo gospodarstvo.

No ugovor se prestao primjenjivati pošto se iz njega povukao Washington koji je ponovo uveo sankcije Iranu. Teheran je zbog toga postupno odustao od ograničenja nametnutih njegovu nuklearnom programu.

Razgovori su stavljeni na čekanje pošto je Moskva zatražila sveobuhvatna jamstva da na rusku trgovinu s Iranom neće utjecati sankcije nametnute Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Zapadne sile ističu da je taj zahtjev neprihvatljiv, a Washington inzistira da na njega neće pristati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:20