LAŽNE COVID POTVRDE

Muškarac kojem su Slovenci plaćali da se cijepi umjesto njih osuđen na 10 mjeseci zatvora, kažnjeni i klijenti

Muškarac je otkriven krajem prosinca pri pokušaju da primi i sedmu dozu te mu je odmah određen pritvor
 Jure Makovec/AFP

Muškarac koji se u Sloveniji u razdoblju od dva mjeseca, na ime drugih osoba, višestruko cijepio protiv covida-19 kako bi oni dobili lažne covid potvrde, kažnjen je zbog prijevare na 10 mjeseci zatvora, dok su četvorica muškaraca koji su mu tu "uslugu" platili kažnjena novčano.

Tako je presudio osnovni sud u Kranju, koji je za sve upletene u prijevaru donio osuđujuće presude, koje još nisu pravomoćne, a mnogi se pitaju je li sud postupio pravedno, prenose slovenski mediji.

Na kaznu zatvora je osuđen muškarac koji se lani za druge cijepio šest puta, a otkriven je krajem prosinca pri pokušaju da primi i sedmu dozu te mu je odmah određen pritvor.

Naručitelji usluge, premda osuđeni za prijevaru, prošli su bez zatvora, pa su dvojica kažnjena s po 2550 eura, a dvojica po 1360 eura.

Predstavnici doma zdravlja Kranj, u kojemu je pokušaj sedme prijevare otkriven, kazali su za ljubljansko "Delo" da im se u takvom sudskom epilogu čini tragičnim da je čovjek s margine i u financijskim neprilikama osuđen na zatvorsku kaznu, dok su oni koji su ga zapravo iskoristili prošli bolje i bez zatvora.

Svi su se oni nakon otkrivanja slučaja našli pod istom optužbom za manipulacije i prijevare te im se pripisuje da su zdravstvene vlasti namjerno doveli u zabludu kako bi ove necijepljenima izdale covid-potvrde.

Policija je tada navodila da su spomenuta četvorica muškaraca, koja se nisu željela cijepiti, za novac angažirala "osobu sa socijalnim problemima" da to učini za njih, predstavljajući se lažno njihovim osobnim dokumentima na više različitih punktova za cijepljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2022 12:47