‘KONVOJ SLOBODE‘

Musk napao GoFundMe jer je uskratio novac vozačima kamiona u Ottawi. Policija sprema intervenciju?

Milijarder je usporedio platformu za prikupljanje sredstava s profesionalnim lopovima nakon što je zamrznula donacije za Konvoj slobode

Elon Musk, Konvoj slobode/Ilustracija

 AFP

Izvršni direktor tvrki Tesla i SpaceX, multimilijarder Elon Musk, objavio je u subotu meme, nazvavši američku platformu za prikupljanje sredstava GoFundMe "profesionalnim lopovima".

Musk je također objavio ‘screenshot‘ tweeta spomenute platforme iz 2020. godine, kojim se promovira kampanja prikupljanja novca za poljoprivredu unutar zone ‘CHOP‘ (Capitol Hill Occupied Protest) u centru Seattlea u Washingtonu, koju su aktivisti doslovno okupirali na vrhuncu prosvjeda protiv rasizma i policijske brutalnosti u SAD-u te godine, prenosi RT.

U tweetu platforme GoFundMe od prije dvije godine stoji: "U zajednici bez policije, taj farmer hrani ljude i zbližava ih".

"Dvostruki standard?" napisao je Musk u subotu, referirajući se na nedavnu odluku platforme da zaustavi kampanju prikupljanja sredstava za kanadske vozače kamiona koji prosvjeduju protiv obveze cijepljenja protiv covida-19 u zemlji. Musk je također zanijekao izvješća prema kojima je on donirao prosvjednike.

Tisuće kamiondžija preplavile su Ottawu krajem prošlog tjedna. Svoj su prosvjed nazvali "Konvoj slobode 2022" i tvrde da im obveza cijepljenja i druga ograničenja ugrožavaju njihov život.

Iako policija nije izvijestila o većim incidentima, a neki su građani iskazali i podršku kamiondžijama, drugi stanovnici kažu da se osjećaju ugroženo, optužujući prosvjednike da su kanadsku prijestolnicu pretvorili u "okupacijsku zonu".

U priopćenju u subotu, GoFundMe navodi da su zamrznuli kampanju nakon što je prikupljeno 10 milijuna kanadskih dolara, što je otprilike 7,9 milijuna američkih dolara, tvrdeći da su organizatori prekršili uvjete usluge koji zabranjuju "promicanje nasilja i uznemiravanja".

Policija zahvalna: ‘Sve je nestabilnije i opasnije‘

GoFundMe je već otpustio milijun kanadskih dolara, odnosno 780.000 američkih dolara. Rečeno je kako preostali novac neće ići izravno organizatorima tzv. Konvoja slobode, već dobrotvornim organizacijama po izboru organizatora.

Policija glavnog grada Kanade platformi GoFundMe na Twitteru je zahvalila. "Odluka o uskraćivanju financiranja ovih nezakonitih prosvjeda važan je korak i pozivamo sve web-lokacije za prikupljanje sredstava da slijede njihov primjer", objavila je policija.

Policija je ranije priopćila kako je svjesna "neprimjerenog i prijetećeg jezika na društvenim mrežama" vezanog uz prosvjede. Šef tamošnje policije, Peter Sloly, ocijenio je u petak prosvjede kao "sve nestabilnije i sve opasnije".

Prosvjednici u središtu Ottawe "i dalje su visoko organizirani, dobro financirani i iznimno predani pružanju otpora svim pokušajima sigurnog okončanja prosvjeda", rekao je Sloly.

Liberalna vlada premijera Justina Trudeaua uvela je 15. siječnja mjeru koja zahtijeva da necijepljeni kanadski vozači kamiona koji prelaze granicu između Kanade i SAD-a idu u karantenu na 14 dana nakon što se vrate kući, nakon čega je dio vozača krenuo u prosvjede.

Policija najavljuje oštrije postupanje: ‘Bezakonje mora završiti‘

Policija u Ottawi najavila je oštrije mjere protiv, kako kažu, "nezakonitih i neprihvatljivo opasnih" prosvjeda koji paraliziraju glavni grad Kanade te priznaju da im situacija sve više izmiče kontroli.

Očekuju da će ovoga vikenda u grad stići još 400 kamiona i 2000 novih prosvjednika pa su najavili da će biti raspoređeno 150 dodatnih policajaca te će postaviti betonske barikade kako bi se spriječilo da više vozila stigne do središta grada. Nepropisno parkirana vozila će se uklanjati, a autoceste i mostovi bi mogli biti zatvoreni, prenosi The Guardian.

"Bezakonju se mora stati na kraj", poručio je šef policije Peter Sloly. Policija je također zamolila protuprosvjednike da ne dolaze u grad zbog straha od nasilja.

Sloly ističe da su on i drugi dužnosnici primili prijetnje smrću te je usporedio prosvjed s napadom na američki Kapitol, kada su tisuće pristaša bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa pokušale poništiti izbornu pobjedu Joea Bidena.

Trump je, pak, u izjavi komentirao da vozači kamiona "mirno prosvjeduju protiv grube politike krajnje lijevog luđaka" Justina Trudeaua, koji je "uništio Kanadu suludim covid-obvezama".

Organizatori tzv. Konvoja slobode najavili su da će blokadu grada nastaviti sve dok sve razine vlasti ne uklone covid-ograničenja i obvezu cijepljenja, što je zahtjev koji se, barem to tvrdi restrikcijama sklon Guardian, smatra nerealnim.

Gradska policija suočila se sa sve većim kritikama zbog svog "odmjerenog" pristupa. Catherine McKenney, gradska vijećnica u četvrti Centretown, proziva policiju da je napustila stanovnike te je ukazala na dnevna izvješća o tome da prosvjednici na mještane viču, prate ih, zastrašuju i napadaju.

Grad Ottawa potvrdio je u četvrtak da je zatražio pomoć od kraljevske kanadske konjičke policije, a ministar javne sigurnosti potvrdio je kako će pripadnici federalnih policijskih snaga biti poslani u glavni grad. S obzirom da su prosvjedi privukli značajnu pozornost i financiranje iz SAD-a, policija kaže da surađuje s FBI-jem i američkim Ministarstvom domovinske sigurnosti na istrazi internetskih prijetnji koje potječu južno od granice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:02