PROMJENA TONA

Murdochovi mediji poručju Donaldu Trumpu da poraz prihvati dostojanstveno

Američki konzervativni mediji navijestili su čitateljima i gledateljima da je po svemu sudeći Trump ipak gubitnik izbora
Rupert Murdoch i Donald Trump 
 Michal Wachucik/AFP

Mediji u vlasništvu Ruperta Murdocha, dosad žestoki PR-ovci predsjednika Donalda Trumpa, koordinirano su poslali poruku da bi trebao prihvatiti poraz na dostojanstven način. Mediji poput Fox Newsa, Trumpova omiljenog TV kanala, inače najgledanije američke televizije, te Wall Street Journal i tabloid New York Post objavili su da bi "kad i ako" Trump izgubi trebao sačuvati obraz i nasljeđe pokazujući dostojanstvo i u porazu.

Promjenom tona i komentarima američki konzervativni mediji navijestili su čitateljima i gledateljima da je po svemu sudeći Trump ipak gubitnik izbora. Vidljivo je da je odluka koordinirana odozgor.

"Ako predsjednik bude morao prihvatiti nepovoljan ishod izbora, mora to učiniti s istom staloženošću i stilom koje je pokazao u nekim drugim prilikama. To je točno ono što mu sad treba", izjavila je Laura Ingraham, voditeljica na Foxu, koja je tolika poklonica Donalda Trumpa da je bila govornica još na republikanskoj konvenciji 2016. godine.

Slično su poručili i iz Wall Street Journala.

"Trump ima pravo ići na sud, ali trebaju mu dokazi da je došlo do prijevare. Njegova ostavština bit će umanjena ako u zadnjem činu odbije prihvatiti legitiman poraz", stoji u komentaru ovog gospodarskog glasila.

New York Post, tabloid koji je korišten kao top za paljbu na Bidenova sina Huntera u vrijeme kampanje, navodno je svojim novinarima rekao da postanu tvrđi u izvještavanju o predsjedniku. Objavio je to New York Times, prenoseći anonimne izjave dvoje zaposlenika. Ovaj tabloid pisao je u četvrtak o predsjednikovim neutemeljenim tvrdnjama o političkim neprijateljima koji pokušavaju ukrasti izbore i Trumpovu sinu koji "u panici" piše "glupe objave na Twitteru", piše New York Times.

I Fox News je pokazao nestrpljenje prema lažima o krađi izbora i predsjednikovu pokušaju da preokrene situaciju u svoju korist. Iako su često prenosili laži i neprovjerene informacije, na taj način stvarajući ozračje koje mu je pomagalo da ponovno osvoji mandat, jedno je izvještavati kad to ima smisla, a drugo je živjeti u svijetu iluzija da neutemeljene laži u ovakvoj situaciji mogu promijeniti rezultate izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 10:37