UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Mučno otkriće ukrajinske policije; Mobilizirani Rusi prosvjeduju, ali ne zato što ih šalju u rat

Ključne događaje 252. dana rata u Ukrajini pratimo uživo

Prosvjed mobiliziranih Rusa

 Twitter/

252. je dan rata u Ukrajini

- Erdogan: Nastavlja se izvoz žitarica preko ukrajinskog koridora

- Rusi lansirali u svemir vojni satelit

- Na Krimu uhićen Ukrajinac: ‘Spriječili smo sabotažu na dalekovodu‘

- Šojgu: Svjesni smo da Ukrajina planira skladištiti nuklearno oružje NATO-a

- Rusi su premjestili sjedište okupacijskih vlasti u oblasti Herson u grad Skadovsk, tvrdi Ukrajina

- Istraga: Uništeno je 250 metara plinovoda Sjeverni tok 1

- Šef ukrajinske državne energetske tvrtke podnio ostavku


Španjolska šalje Ukrajini novi paket vojne pomoći

Španjolska će Ukrajini poslati novi paket vojne pomoći, uključujući sustave protuzračne obrane, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

U izjavi na Twitteru, Kuleba je rekao da je kazao španjolskom ministru vanjskih poslova Jose Manuelu Albaresu da će Ukrajina ‘zauvijek zapamtiti da je Španjolska bila uz nas u najtežim vremenima‘.

Vijest stiže nakon što je SAD rekao da će dati 275 milijuna dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini, uključujući oružje, streljivo i opremu.

Prošlog tjedna, američki državni tajnik Antony Blinken rekao je: ‘Također radimo na tome da Ukrajini osiguramo protuzračnu obranu koja joj je potrebna s dva početna NASAMS-a koje su osigurale SAD i spremni su za isporuku Ukrajini sljedećeg mjeseca.‘


Zelenska: ‘Ako potpora Ukrajini izblijedi, u nevolji smo‘

Prva dama Ukrajine, Olena Zelenska, izjavila je da će njena zemlja biti u velikim problemima ako svjetska solidarnost počne blijedjeti te pozvala zapadne sile da pojačaju sankcije protiv Kremlja.

Od početka invazije, supruga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog iskoristila je svoju ulogu da pomogne u održavanju diplomatskih odnosa sa svjetskim čelnicima i podigne svijest o cijeni rata u ljudskim životima.

U intervjuu za Reuters Zelenska je rekla: ‘Ne želim vjerovati da potpora Ukrajini blijedi. Vjerujem da se neće smanjiti. Vjerujem da će zdrav razum, empatija, ljudske emocije i odnosi pobijediti. Ako je to pogrešno, u nevolji smo.‘

Na pitanje što je potrebno da se Rusija zaustavi, Zelenska je rekla da se sankcije ‘ne smiju zaustaviti i da se moraju pojačati‘.

Dodala je: ‘Željeli bismo da zapadne zemlje nastave tim putem. Što se veći financijski pritisak i sankcije nameću agresoru, to će imati manje mogućnosti za vođenje rata protiv Ukrajine. Nadamo se da će to uspjeti.‘


Uništeno 250 metara plinovoda Sjeverni tok 1

Istraga je pokazala da je u eksploziji krajem rujna uništeno oko 250 metara jednog kraka plinovoda Sjeverni tok 1, objavio je u srijedu operater plinovoda.

Prema preliminarnim rezultatima istrage, na morskom dnu postoje dva kratera, svaki dubok 3-5 metara, objavio je u srijedu Nord Stream AG. Udaljeni su oko 248 metara jedan od drugog.

"Dio cijevi između kratera je uništen, radijus raspršenosti fragmenata cijevi je najmanje 250 metara", rekli su iz tvrtke.

Krajem rujna otkrivena su četiri curenja - po dva u danskom i švedskom isključivom gospodarskom pojasu - na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 nakon eksplozije u blizini otoka Bornholma u Baltičkom moru.

EU i NATO, među ostalima, smatraju da je eksplozija rezultat sabotaže.

Oba plinovoda vode iz Rusije u sjeveroistočnu Njemačku. Rad plinovoda postao je vrlo osjetljiva politička tema nakon ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače.


Mobilizirani Rusi prosvjeduju jer nisu primili plaće

Grupa mobiliziranih Rusa stacioniranih u vojnoj jedinici u Uljanovsku organizirali su prosvjed jer nisu dobili plaće koje su im obećane.

Više od stotinu muškaraca, mahom iz ruske republike Čuvaške, rekli su da još uvijek nisu primili obećani iznos od 195.000 rubalja (3.170 dolara) i odbijaju se boriti u Ukrajini dok im se ne plati.

‘Šalju nas u rat za sitniš. Prevareni smo‘, rekao je jedan od mobiliziranih muškaraca za internetsku stranicu 7x7.

U utorak navečer, regruti u centru za obuku u gradu Uljanovsku na rijeci Volgi organizirali su prosvjed tražeći isplatu, sve dok snage sigurnosti nisu rastjerale prosvjednike, izvijestio je 7x7.

Muškarci su najavili okupljanje i za sljedeće jutro.

‘Riskiramo vlastite živote, idemo u sigurnu smrt za vašu sigurnost i mirne živote‘, napisali su regruti u apelu koji je objavio portal za prava zatvorenika Gulag.net.

‘Zašto bismo se išli boriti za ovu vlast i ostaviti svoje obitelji bez podrške? Odbijamo sudjelovati u specijalnoj vojnoj operaciji i tražit ćemo pravdu sve dok nam ne bude isplaćen novac koji je obećala naša vlada na čelu s predsjednikom Ruske Federacije!‘

‘Totalni štrajk‘ nastavlja se u vojnom centru u Uljanovsku, a muškarci odbijaju prisustvovati treninzima.

Obuka gađanja u centru za obuku u Uljanovsku je otkazana, a prostorije za skladištenje oružja u centru su zaključane, izvijestila je u srijedu novinska kuća Sota pozivajući se na neimenovane izvore.


Zelenski zahvalio Erdoganu na pomoći oko izvoza žita

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom koji je pomogao u postizanju dogovora da Rusija ponovno preuzme svoju ulogu u crnomorskom ugovoru o žitu. Zelenski je Erdoganu zahvalio objavom na Twitteru.


Na teritoriju koji su okupirali Rusi otkrivene 34 komore za mučenje

Ukrajinska novinska agencija Hromadske International izvijestila je da je policija otkrila 34 komore za mučenje i držanje zarobljenika u oblastima Sumi, Kijev, Černihiv, Harkiv, Donjeck i Herson.

Sva područja gdje su komore pronađene, u jednom su trenutku bila okupirana od strane ruskih snaga.


U Kijevu počelo gašenje dijelova električne mreže

Vlasti u Kijevu počele su gasiti električnu mrežu u tome gradu nakon što je došlo do povećanja potrošnje, javlja Reuters.

U službenom priopćenju stoji da je taj potez bio neophodan kako bi se ‘izbjegle velike nesreće s opremom za napajanje‘.

Napadi ruskih bespilotnih letjelica i raketa teško su oštetili električnu mrežu u i oko glavnog grada.


Musk će nastaviti financirati ključne satelitske veze u Ukrajini

Viši ukrajinski dužnosnik rekao je da je Elon Musk dao jamstva Ukrajini da će nastaviti financirati njezin pristup Starlinku - ključnoj satelitskoj mreži koja Kijevu osigurava prednost na bojnom polju i humanitarnu komunikaciju.

Mihajlo Fedorov, potpredsjednik ukrajinske vlade, rekao je za Associated Press: ‘Elon Musk mi je osobno rekao da će nastaviti podržavati Ukrajinu i nastaviti osiguravati Starlink Ukrajini. Za sada nema problema sa Starlinkom.‘

Prošli mjesec pojavile su se sumnje hoće li Musk Ukrajini nastaviti nuditi sustav SpaceX Starlink.

Najbogatiji čovjek na svijetu tvitao je da ta usluga za Ukrajinu košta SpaceX 20 milijuna dolara mjesečno.

Slijedeći Muskovu zabrinutost, američki dužnosnici potvrdili su u to vrijeme da je on zatražio od Ministarstva obrane da preuzme financiranje usluge koju Starlink pruža u Ukrajini.

Satelitska internetska tvrtka Starlink ponosi se svojom sposobnošću pružanja superbrze širokopojasne veze u najizazovnijim okruženjima na svijetu - od ruralnih područja s notorno slabom pokrivenošću mrežom, do - u slučaju Ukrajine - aktivne ratne zone, piše Sky News.


SAD pokreće projekt obuke pirotehničara u Ukrajini vrijedan 47,6 milijuna dolara

Američki State Department objavio je da je pokrenuo projekt obuke pirotehničara koji će raditi na razminiranju, vrijedan 47,6 milijuna dolara.

Američka tvrtka za konzultantske i inženjerske usluge dobila je sredstva za pomoć ukrajinskoj vladi u lociranju i uklanjanju mina iz civilnih područja.

U priopćenju se kaže: ‘Prema uvjetima projekta, Tetra Tech će ojačati kapacitet Vlade Ukrajine za lociranje i uklanjanje nagaznih mina, neeksplodiranih i napuštenih ubojnih sredstava, improviziranih eksplozivnih naprava i drugih eksplozivnih opasnosti iz civilnih područja.‘

Dodaje se da ukrajinska vlada procjenjuje da bi 160.000 četvornih kilometara njezine zemlje moglo biti zagađeno minama i drugim eksplozivima, piše Sky News.


Šef ukrajinske državne energetske tvrtke podnio ostavku

Ukrajinska vlada prihvatila je ostavku izvršnog direktora državne energetske tvrtke Naftogaz Jurija Vitrenka.

Vlada je prihvatila Vitrenkovu ostavku 1. studenoga, objavio je Naftogaz na Telegramu, najavivši više detalja u priopćenju koje će biti objavljeno u četvrtak, zadnjeg dana njegova mandata na čelu tvrtke.

Vlada nije odmah objavila detalje ostavke, a Vitrenko nije želio komentirati razloge, napominje Reuters.

Dužnost izvršnog direktora obavljao je od travnja 2021. i njegov odlazak bio je očekivan, dodaje agencija.

Naftogaz nije želio komentirati izvješća ukrajinskih medija i parlamentarnih zastupnika da bi ga trebao zamijeniti aktualni ministar za zajednicu i teritorijalni razvoj Oleksij Černišov.

Ukrajinska energetska kompanija Naftogaz vodi pravni spor s ruskom plinskim divom Gazpromom oko tranzita ruskog plina, napominje Reuters.


Putin: Dobili smo jamstva od Ukrajine

Ruski predsjednik Vladimir Putin oglasio se o povratku njegove zemlje u sporazum o izvozu ukrajinskog žita, rekavši da Rusija zadržava pravo ponovnog povlačenja ako se ne ispoštuju sva jamstva koja je dobila.

- Tražili smo uvjeravanja i jamstva od ukrajinskih snaga da se ništa slično (napadu na Sevastopolj) neće dogoditi u budućnosti, da se humanitarni koridori neće koristiti u vojne svrhe. Preko ministarstva obrane od turske strane stigla je informacija da je Ukrajina dala takva jamstva. Zbog toga sam dao naputke da nastavimo punopravno sudjelovanje u sporazumu. Istodobno, zadržavamo pravo povlačenja iz sporazuma, ako ih Ukrajina ne bude poštivala, prenosi Interfax Putinove riječi.

Putin je govorio na sastanku sa stalnim članovima ruskog Vijeća sigurnosti.


SAD: Sjeverna Koreja šalje topničke granate Rusiji

Bijela kuća ustvrdila je da Sjeverna Koreja šalje ‘značajan broj‘ topničkih granata Rusiji te tako podržava invaziju Moskve na Ukrajinu.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnosti John Kirby rekao je da Sjeverna Koreja ‘potajno opskrbljuje‘ Rusiju streljivom, ali je dodao da se još uvijek "prati trag kako bi se utvrdilo jesu li pošiljke doista primljene".

Poručio je da SAD vjeruje kako Sjeverna Koreja pokušava prikazati kao da se paketi šalju u zemlje Bliskog istoka ili Sjeverne Afrike. Nije iznio konkretnu procjenu o količini poslanog streljiva.

Kirby smatra kako sjevernokorejske isporuke neće "promijenti tijek rata".


Rusija: Sprečavanje nuklearnog rata naš je najveći prioritet

Rusija je, putem ministarstva vanjskih poslova, poručila da je u potpunosti predana "sprečavanju nuklearnog rata", te da je izbjegavanje nuklearnog sukoba njezin "najveći prioritet".

Ministarstvo je u priopćenju, koje prenosi Reuters, potvrdilo predanost zajedničkoj izjavi čelnika pet država s nuklearnim oružjem o sprečavanju nuklearnog rata i izbjegavanju utrke u naoružanju od 3. siječnja.

Priopćenje je objavljeno nakon što je New York Times izvijestio da su visoki ruski vojni čelnici razgovarali o tome kada i kako bi Moskva mogla upotrijebiti taktičko nuklearno oružje, prenoseći izjave nekoliko visokih američkih dužnosnika.


Savjetnik Zelenskog: Ruski plan ucjenjivanja je propao

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak rekao je da je Rusija nastavila suradnju u sporazumu o izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka jer je "njezin plan ucjenjivanja propao".

Podoljak je u pisanoj izjavi za Reuters rekao da je današnja odluka Moskve pokazala da "eskalacija i prijetnje" ne prolaze kada naiđu na odlučan odgovor.

- Na ovaj ili onaj način, Rusija se, posramljena, vratila ‘žitnoj inicijativi‘ jer se iznenada pokazalo da bi koridor funkcionirao i bez sudjelovanja Kremlja. To nam govori samo jednu stvar: Rusija je uvijek inferiorna prema onima koji su jači, onih koji znaju primiti udarac, onih snažno argmuentiraju svoje stavove, rekao je.

Također je sugerirao da se Rusija preračunala kada je rekla da će se povući iz sporazuma nakon napada dronom na ruske brodove u Sevastopolju.

- Rusija je nametnula igru eskalacije i prijetnji. Ali ako druga strana, posrednik ili jamac, zauzme čvrst stav onda brzo postaje jasno da su prijetnje samo zastrašujući međunarodni PR, zaključio je.


Zapadni dužnosnik: Putin je oslabljen, ali neće skoro doći do smjene

Ruski predsjednik Vladimir Putin je oslabljen zbog, kako Zapad vjeruje, pogrešne odluke da napadne Ukrajinu, ali malo je vjerojatno da će uskoro doći do bilo kakve promjene na vrhu vlasti u Rusiji, rekao je zapadni dužnosnik Reutersu.

- Oslabljen je katastrofalnom greškom, rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

- Može se vidjeti da je ruska vojska ponižena na bojišnici od strane Ukrajine. Ljudi mogu vidjeti da je napravio veliku pogrešku, rekao je isti dužnosnik.

- To bi moglo značiti da ljudi sve više govore o nasljedniku, o onome što slijedi. Ali ne želim sugerirati da će se to dogoditi uskoro, rekao je.

Više pročitajte OVDJE.


Preko noći granatirana bolnica u regiji Doneck

Ukrajinska dužnosnica podijelila je na Twitteru fotografije razrušene bolnice u regiji Doneck.

Emine Dzheppar, prva zamjenica šefa diplomacije objavila je fotografije bolnice u Torecku koja je stradala u noćnom granatiranju.


Dopisnik FT-a: ‘Nema sumnje, mirovni sporazum bit će potpisan za stolom Erdogana‘

Europski dopisnik Financial Timesa Henry Foy komentirao je kako se pokazalo još jednom da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan glavni pregovarač u ukrajinskom ratu nakon što je objavio da je Rusija pristala na nastavak suradnje po pitanju ugovora o izvozu ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka.

Podsjetio je da je Erdogan jučer razgovarao s Putinom.

- Možete ga voljeti ili mrziti, ali u ovom trenutku ne postoji nitko drugi s vezama koje on ima. Sve je vjerojatnije da će bilo kakvo rješenje kojim bi se okončao rat u Ukrajini biti postignuto za njegovim stolom, komentirao je na Twitteru.


Erdogan: Nastavlja se izvoz žitarica preko ukrajinskog koridora

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da će se izvoz žitarica preko ukrajinskog koridora nastaviti u srijedu oko podneva.

Obraćajući se zastupnicima vladajuće stranke u glavnom gradu Ankari, Erdogan je rekao je ministar obrane Sergej Šojgu obavijestio turskog ministra da će se sporazum nastaviti.

- Bili smo u mogućnosti dobiti pisana jamstva od Ukrajine da neće koristiti humanitarne koridore i ukrajinske luke, namijenjene izvozu poljoprivrednih proizvoda, za vođenje vojnih operacija protiv Ruske Federacije. Jamstva se čine dostatnima i nastavljamo s provedbom sporazuma, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane, prenosi Tass.

Rusija i Ukrajina dogovorile su u srpnju sporazum o izvozu žitarica uz posredništvo Turske i Ujedinjenih naroda kako bi se ublažila svjetska kriza gladi djelomično uzrokovana invazijom Moskve na Ukrajinu, velikog proizvođača žitarica, kao i ranijom blokadom njezinih luka. Sporazum istječe 19. studenoga.

Podsjetimo, Rusija je prije nekoliko dana jednostrano suspendirala ugovor izrazivši zabrinutost zbog sigurnosti nakon napada na brodove ruske Crnomorske flote na Krimu.


Šojgu: Svjesni smo da Ukrajina planira skladištiti nuklearno oružje NATO-a

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da je Rusija svjesna spremnosti Ukrajine da na svom teritoriju ponudi skladište za nuklearno oružje NATO-a. Podsjetio je i na ‘prljavu bombu‘ koju je, kako su ranije tvrdili ruski dužnosnici, Ukrajina navodno namjeravala aktivirati na svom teritoriju.

- Svjesni smo pokušaja Kijeva da stvori ‘prljavu‘ nuklearnu bombu, kao i njegove spremnosti da na svom teritoriju rasporedi nuklearno oružje NATO-a. Nedavno je čelnik Ukrajine pozvao zapadne zemlje da pokrenu preventivne nuklearne napade na Rusiju, rekao je Sergej Šojgu na sastanku zajedničkog rusko-bjeloruskog odbora.

Šojgu je ustvrdio da SAD i Europa prkosno ignoriraju elemente nuklearne ocjene Ukrajine.


Počinje gradnja ograde na granici Poljske s ruskom enklavom Kalinjingradom

Poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak rekao je u srijedu da počinje gradnja ograde duž granice s ruskom enklavom Kalinjingradom kako bi se spriječili ilegalni prelasci migranata koje, smatra Varšava, Rusija želi olakšati.

Poljska već ima fizičku ogradu sa senzorima pokreta i kamerama na granici s Bjelorusijom, ruskim saveznikom, jer smatra da bjeloruski režim propušta migrante koji žele ući u Europsku uniju, što Minsk niječe.

Nakon uvođenja letova s Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike za Kalinjingrad, "odlučio sam djelovati u smislu pojačanja sigurnosti na granici s kalinjingradskom enklavom. Počinjemo s izgradnjom privremene ograde", rekao je novinarima Mariusz Blaszczak.

Ogradu će činiti tri reda bodljikave žice visoke 2,5 m, prosječne širine 3 m te elektronička oprema.

Radovi počinju "već danas" na toj kopnenoj granici dugoj 210 km, istaknuo je.


Ukrajinci: Oborili smo preko noći 12 iranskih dronova

Ukrajina tvrdi da je oborila 12 od 13 bespilotnih letjelica Šahed-136 iranske proizvodnje koje je Rusija lansirala tijekom noći.

Ukrajinske zračne snage jučer su izvijestile da je oboreno više od 300 dronova tijekom invazije Rusije na Ukrajinu.


Američki dužnosnici: ‘Ruski vojni lideri raspravljali su o korištenju nuklearnog oružja‘

Ruski vojni lideri nedavno su raspravljali o korištenju taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini, tvrdi više američkih dužnosnika na koje se poziva New York Times.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije sudjelovao u razgovorima koji su održani u vrijeme povišenih tenzija u Moskvi, a koje su potaknuli recentni gubici ruskih snaga na bojištima diljem Ukrajine. Opširnije pročitajte OVDJE.


Na Krimu uhićen Ukrajinac: ‘Spriječili smo sabotažu na dalekovodu‘

Agenti ruskog FSB-a uhitili su na Krimu agenta SBU-a koji je planirao signuti u zrak dalekovod prema uputama ukrajinskih specijalnih službi, prenosi ruska agencija Tass priopćenje FSB-a.

- Federalna služba sigurnosti spriječila je sabotažu koju su planirale ukrajinske specijalne službe na objektu energetske infrastrukture u Republici Krim. Priveden je državljanin Ukrajine rođen 1978. godine, kojemu su oduzete tri eksplozivne naprave, upute za uporabu i dijagram položaja stupova za prijenos električne energije u jednoj od krimskih regija, priopćio je FSB.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin 9. listopada je optužio ukrajinsku tajnu službu da je odgovorna za snažnu eksploziju u kojoj je dan ranije oštećen Kerčki most koji Krim povezuje s Rusijom, nazivajući ju "terorističkim činom" protiv važne infrastrukture.

"Izvršitelji i naredbodavci su ukrajinske tajne službe", rekao je Putin na sastanku s predsjednikom ruskom istražnog povjerenstva, pokazuje video snimka koju je objavio Kremlj.

"Nema dvojbe da je ovo teroristički čin kojim se htjelo uništiti izvanredno važnu rusku civilnu infrastrukturu", dodao je Putin.

U snažnoj eksploziji koju su ruske vlasti pripisale kamionu-bombi, oštećen je Kerčki most, cestovni i željeznički most između Rusije i tog poluotoka anektiranog 2014.


Rusi lansirali u svemir vojni satelit

Rusija je lansirala u svemir raketu Sojuz s vojnim satelitom, izvijestile su ruske novinske agencije pozivajući se na ministarstvo obrane Rusije.

Raketa srednje klase Sojuz-2.1b, lansirana je u 9.48 sati po moskovskom vremenu s kozmodroma Pljeseck.

Zasad nema informacija o tome kakvu će namjenu imati satelit.


Britanski obavještajci: Wagnerovci napreduju 200 metara dnevno na bojištu

Ruska paravojna skupina Wagner napreduje do 200 metara dnevno na bojištu u Ukrajini, ali ruski cilj je 30 kilometara, navodi se u najnovijem obavještajnom izvješću britanskog Ministarstva obrane o ratu u Ukrajini, prenosi Sky News.

Vlasnik skupine Wagner, Jevgenij Prigožin, osobno je izjavio 23. listopada da wagnerovci napreduju između 100 i 200 metara dnevno te je ustvrdio da je to "normalno u modernom ratovanju".

image

Pripadnici Wagner grupe

Viktor Antonyuk/Sputnik/Profimedia/Viktor Antonyuk/sputnik/profimedia

Ministarstvo obrane Velike Britanije pak tvrdi da je cilj ruskih snaga napredovati 30 kilometara ili više po danu, osim ako su u pitanju najteži uvjeti na terenu.

U veljači su ruske snage planirale napredovati do 1000 kilometara kroz Ukrajinu u roku od mjesec dana, a u rujnu su ukrajinske snage postigle napredak od 20 kilometara po danu.

- Prigožin je u zadnja dva mjeseca odustao od pretvaranja da nije povezan s Wagnerom i bio je eksplicitniji u svojim izjavama. Vjerojatno pokušava ojačati svoj ugled unutar ruskog sigurnosnog sustava, navodi se u izvješću.


UN: ‘Brodovi iz Ukrajine danas neće isplovljavati‘

Iako su u utorak iz ukrajinskih luka isplovili brodovi natovareni žitom namijenjenim za izvoz zemljama kojima je ono nužno potrebno, u srijedu ni jedan takav teretni brod neće isploviti, poručio je UN.

Amir Abdulla, UN-ov koordinator za Sporazum o prijevozu žita, a čiju je primjenu Rusija jednostrano suspendirala prije nekoliko dana, poručio je kako očekuje da će novi brodovi opet isploviti u četvrtak.


Rusi premjestili sjedište u ovlasti Herson

Ruske okupacijske vlasti u ukrajinskoj oblasti Herson povukle su svoje administrativno sjedište južnije u mjesto Skadovsk, na obali Crnog mora, poručile su Oružane snage Ukrajine. Ova vijest dolazi nakon takozvane "evakuacije" civilnog stanovništva iz grada Hersona, a za što Ukrajina tvrdi da je zapravo deportacija ljudi iz grada koji je sve bliže tome da se nađe pod udarom ukrajinskih snaga.

-----------------------------------

Kuleba: Pripremamo nuklearna skloništa

Vojni dužnosnici nadaju se da će kroz iduća dva tjedna uspjeti pripremiti 425 posebnih skloništa u slučaju ruskog nuklearnog napada Rusije, rekao je regionalni guverner Kijeva, Oleksij Kuleba.

- Posljednjih osam mjeseci naučilo nas je da je sve moguće i naša je dužnost pripremiti se za najgori scenarij. Međutim, nadamo se kako se tako nešto neće dogoditi.

-----------------------------------

Zelenski: Umjesto da se bave siromaštvom u Rusiji, gađaju ciljeve u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je u večerašnjem obraćanju da je granatiranje 31. listopada Rusiju koštalo više od 2 milijuna prosječnih mirovina njezinih građana.

- Oni se ne brinu o troškovima energetskog terora. Pogledajte samo cijenu jučerašnjeg ruskog udara. Koristili su projektile i bespilotne letjelice. Rusiju su koštali više od 2 milijuna 300 tisuća ruskih mirovina. A to je samo jedan udar na Ukrajinu! Umjesto da iskorijene siromaštvo u svojoj zemlji, rusko vodstvo troši sve kako bi izbjegli priznati kakvu su povijesnu grešku napravili započevši rat protiv Ukrajine, rekao je šef ukrajinske države.

- Oni su beznadni na bojnom polju. Ukrajinski vojnici to su već dokazali, poručio je.

Ukrajinski predsjednik osvrnuo se i na sporazum o izvozu žita koji je Rusija odlučila "suspendirati". Usprkos odluci Moskve, krcati brodovi iz Ukrajine i dalje plove prema Istanbulu, zahvaljujući Turskoj i UN-u, rekao je Zelenski. Više pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:52