OZBILJNA ŠTETA

Mreže bruje o štakoru s ogromnim testisima i golemim penisom: ‘Ovo je zastrašujuće, i znači samo jedno...‘

Autori otkrivaju da je brojke generirao Midjourney, a slike su anatomski i znanstveno netočne
 Frontiers/

Od jutra se na Twitteru raspravlja o članku s očito lažnim i neznanstvenim ilustracijama kojeg je stvorila umjetna inteligencija, prenosi Science Integrity Digest.

Brojke u radu je generirao alat umjetne inteligencije Midjourney, koji je generirao i neke lijepe, ali besmislene ilustracije s nečitljivim tekstom.

Čini se da ni urednik članka niti dva recenzenta nisu pogledali brojke. Rad je recenziran u roku od samo nekoliko tjedana, a objavljen prije dva dana.

- Danas vam predstavljamo štakora s golemim obiteljskim draguljima i embrionalnim matičnim stanicama, piše u radu Xinu Guoa i suradnika.

image

Slika 1

Frontiers In Cell/

Autori otkrivaju da je brojke generirao Midjourney, a slike su anatomski i znanstveno netočne.

Slika 1 prikazuje ilustraciju štakora koji sjedi poput vjeverice, s četiri velika testisa i ogromnim penisom. Na slici se vide i neodgonetljive oznake kao što su "testtomcels", "senctolic", "dissilced", "iollotte sserotgomar" i "diƨlocttal stem ells". Riječ štakor je, čini se, jedina točno napisana.

Jedna od ilustracija prikazuje Petrijevu zdjelicu sa žličicom. Čini se da slika broj 2 prikazuje znanstveni dijagram signalnog puta, a možda i objašnjava kako napraviti krafnu sa šarenim mrvicama. Riječi i brojke opet su izmišljene i pravopisno pogrešno napisane.

image

Slika 2

Frontiers In Cell/

Na slici 3 se, čini se, nalazi hrpa pizza s ružičastom salamom i plavim rajčicama.

image

Slika 3

Frontiers In Cell/

Iako se možemo dobro nasmijati ovome i pitati se kako je moguće da dva recenzenta i urednik nisu vidjeli ovakvo što, no ovaj je rad zapravo tužan primjer kako znanstveni časopisi, urednici i recenzenti mogu biti naivni u smislu objavljivanja nečega što je generirala umjetna inteligencija. Ovi objavljeni podaci očito nisu znanstveno točni, ali ako takve neuspješne ilustracije mogu proći recenziju, to znači da su se neke realističnije brojke koje je generirala umjetna inteligencija vjerojatno već infiltrirale u znanstvenu literaturu. Umjetna inteligencija će tako ozbiljno naštetiti kvaliteti, pouzdanosti i vrijednosti znanstvenih radova.

Radovi Tadpole Paper Mill, skup od 600 radova studija za dizajn, bili su možda jedan od najranijih primjera recenziranih radova koji sadrže računalno generirane slike. Identificirane su kao lažne. No nedavni napredak u tehnologiji umjetne inteligencije znači da smo već prošli fazu u kojoj čovjek može razlikovati lažnu od prave fotografije, piše Science Integrity Digest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 15:01