PITANJE IZDAJE

Mračna strana ukrajinskih optužbi: ‘Zbog jednog razgovora prijeti mi 15 godina zatvora‘

Kako vjerovati da tužitelji i suci, koji su se godinama borili protiv optužbi za korupciju i nepotizam, neće zloupotrijebiti proces

Harkiv

 AFP

Trećeg dana ruske invazije na Ukrajinu, gradonačelnik grada Kupjanska primio je poziv od zapovjednika ruske vojske koji je predložio da razgovaraju. Ruske snage već su bile na periferiji grada, u sjeveroistočnoj oblasti Harkova. Gradonačelnik Genadij Matsegora preko videa je objavio da je prihvatio rusku ponudu.

"Odlučio sam sudjelovati u pregovorima kako bih izbjegao gubitak života", rekao je Matsegora i objasnio kako je bez borbe predao grad pod rusku kontrolu. Kasnije je navodno ruskim vojnicima osigurao prijevoz, stanovanje, gorivo i hranu.

Sad je Genadij Matsegora jedan od nekoliko stotina ukrajinskih državljana optuženih za suradnju s invazijskom vojskom i mogao bi se suočiti s do 15 godina zatvora. Kupjansk je još uvijek pod ruskom okupacijom, tako da gradonačelnik nije uhićen, ali na mjestima gdje su Rusi potisnuti, ukrajinske vlasti već su uhitile one osumnjičene za kolaboraciju.

Ukrajinska državna tužiteljica Irina Venediktova je početkom svibnja izjavila da je protiv ukrajinskih državljana otvoreno više od 700 slučajeva zbog izdaje te još 700 u slučajevima suradnje. Samo u opkoljenoj regiji Harkiv tužitelji su otvorili 50 slučajeva, među kojima i protiv sedam policajaca, pet gradonačelnika i jednog suca, a svi su optuženi da su pomagali Rusima da okupiraju okolna sela i ubiju desetke stanovnika.

"Od tih 50 ljudi, polovica je uhićena. Ostali, nažalost, ostaju na okupiranim područjima i još nisu uhapšeni", u razgovoru za The Guardian ispričao je Oleksandr Filčakov, glavni ukrajinski tužitelj za regiju Harkiv, a guverner regije Oleh Sinehubov dodatno je pojasnio da postoje različiti oblici suradnje, poput predaje informacija.

Filčakov je tvrdio da je bilo slučajeva da su suradnici Rusima predali popise bogatih lokalnih stanovnika: "Okupatorima su objasnili gdje žive i kakva bogatstva posjeduju. Tako su kasnije u te kuće došli ruski vojnici zajedno s kolaboracionistima i krali njihovu imovinu". U selu Pivdenne, predsjednik vijeća je uhićen zbog pokušaja suradnje. Tužitelji su rekli da su pronašli dokaze da je bio u kontaktu s ruskim agentima. "Pripremao se za okupaciju. Ali Rusi tamo nikad nisu stigli i mi smo ga uhitili nekoliko dana nakon invazije", rekao je Maksim Klimovets, okružni tužitelj u regiji Harkiv.

Za ukrajinske vlasti važno je pokazati da će kazna za one koji su pomogli ruskoj invaziji biti brza i stroga, međutim, istovremeno se otvaraju brojna pitanja - može li se vjerovati ukrajinskim tužiteljima i sucima, koji su se godinama borili protiv optužbi za korupciju i nepotizam, da neće zloupotrijebiti proces. Naime, brojnim visokim dužnosnicima mogu se postaviti i pitanja o nemaru na početku invazije, pa čak i izdaji.

Kad je prošle nedjelje, za vrijeme posjeta Harkivu, predsjednik Volodimir Zelenski smijenio tamošnjeg šefa sigurnosne službe SBU, znakovito je upozorio da bi se optužbe za nemar pa čak i izdaju mogle proširiti i na važne dužnosnike. Zelenski je dotadašnjeg šefa harkivskog SBU-a javno optužio da je "mislio samo na sebe" umjesto da je pomagao u obrani grada tijekom prvih dana rata i najavio kako će "organi za provođenje zakona ispitati koji su bili njegovi motivi".

Drugi problem je kako procijeniti različite oblike suradnje i osigurati primjerene kazne, a ukrajinski tužitelji suočavaju se s posebno teškim zadatkom u okupiranim područjima južne Ukrajine, koja su Rusi zauzeli na početku rata. Tamo su ruski dužnosnici zauzeti pokušajima da nametnu rusku vlast nad svakodnevnim životom, poput premještanja ukrajinskih škola na ruski nastavni plan i program.

Ali to znači da su, ako Ukrajina ponovno preuzme kontrolu nad tim teritorijima, na tisuće tamošnjih stanovnika počinili djela koja potpadaju pod tehničku definiciju suradnje, poput učitelja koji su nastavili raditi prema novom nastavnom planu i programu. Zato mnogi Ukrajinci smatraju da bi tužitelji trebali biti popustljivi kad je riječ o takvim slučajevima.

"Ovo je vrlo teško i bolno pitanje", priznao je Sergij Gorbačov, ombudsman za obrazovanje Ukrajine.

"Vrlo je teško odlučiti gdje je linija. Mislim da ne možete zahtijevati herojstvo od nenaoružanih civila. Najvažnije je ne dobrovoljno surađivati. Kad okupatore maknemo sa svih naših površina, očekujem velike probleme oko toga kako ćemo se odlučiti na to pitanje", objasnio je Gorbačov. Slično je predložio i Volodimir Arijev, zastupnik stranke Europska solidarnost, čiji je lider bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, koji se nedavno založio da parlament Ukrajine izradi novi zakon o suradnji koji će omogućiti brzo i učinkovito kažnjavanje, ali i spriječiti zlouporabe i rangirati slučajeve prema ozbiljnosti.

"Moramo biti u mogućnosti utvrditi razinu suradnje, kao i razinu prouzročene štete te moći razlikovati u različitim slučajevima. Neki će ljudi ići u zatvor, ali neke bi jednostavno trebalo kazniti ili im zabraniti obavljanje javne službe", najavljuje zastupnik Verhovne Rade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:21