EPIDEMIJA

MOŽETE BEZBRIŽNO LISTATI OMILJENE NOVINE U KAFIĆIMA BEZ STRAHA OD KORONAVIRUSA Stručnjaci: Rizik zaraze preko novina je zanemariv

 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Može li koronavirus živjeti na novinskom papiru i još važnije, možete li oboljeti od Covida-19 čitajući vaše omiljene novine? Odgovor na pitanje nije složen, stručnjaci se slažu kako je rizik prijenosa koronavirusa preko novina zanemariv i postoji samo u teoriji.

Kako je nedavno izvijestio New York Times, nema zabilježenih slučajeva zaraze koronavirusom prilikom čitanja novina ili otvaranja poštanskih pošiljki. No, opreza nikad dosta, pa se tako svakako preporuča pranje ruku nakon čitanja omiljenog papirnatog izdanja.

Potvrdio je to i Earl J. Wilkinson, izvršni direktor Međunarodnog udruženja za novinske medije (INMA), u svom blogu koncem ožujka kada je izvijestio o istraživanjima koje je provela INMA nakon brojnih upita građana. Istraživanje je provedeno uz pomoć četiri izvora: Svjetske zdravstvene organizacije, časopisa Journal of Hospital Infection, Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti te Centra John Innes.

U njemu se, među ostalim, ističe kako virus najkraće opstaje na poroznom materijalu kao što je karton. Ondje može opstati uz gubitak snage, do 24 sata. Izloženost zraku mu ubrzano oduzima moć inficiranja. Novinski je papir porozniji od kartona što znači da bi virus na njemu opstao još kraće. Nakon izlaska iz tiskarskog stroja novine su stalno na zraku, što dodatno slabi mogućnost djelovanja virusa.

Tomu treba dodati da je proces proizvodnje novina, od tiska do završne distribucije korisniku, potpuno automatiziran.

Virolog George Lomonossoff nedavno je rekao za BBC Radio Scotland kako su novine poprilično sterilne zbog tinte te zbog procesa proizvodnje i distribucije.

- Izuzetno je važno da ljudi imaju pravo na pristup informacijama o javnom zdravstvu putem novina, poručio je dr. Hilary Jones, liječnik obiteljske medicine i komentator za 'Dobro jutro Britanija', prenose britanski mediji.

- Ako netko pokupi novine u tiskari i fizički ih dostavi na kućni prag ili u poštanski sandučić, neće vas zaraziti koronavirusom, rekao je.

Dr. Chike Emeagi sa Klinike za estetiku Hampstead ističe kako čestice virusa mogu u POS uređaju preživjeti dovoljno dugo da završe na vašoj kartici tekućeg računa.

Dok je rizik takve vrste prijenosa izuzetno nizak, dr. Emeagi ipak upozorava na važnost čišćenja stvari koje koristimo svakodnevno.

- Svakako mogu zamisliti takav scenarij gdje vaša bankovna kartica može biti inficirana mikrobima koji su nju dospjeli preko čitača, od prethodnog korisnika. Klice se skrivaju u pukotinama i šupljinama, treba paziti na satove, prstenje, kreditne kartice, kovanice i novčanice. Stvari oko kojih se inače ne brinemo, rekao je.

U vrijeme pandemije koronavirusa neke su konzervativne države išle toliko daleko prilikom uvođenja mjera restrikcija da su čak zabranile tiskanje novina. Među njima su Jordan, Oman, Jemen i Ujedinjeni Arapski Emirati. Istu stvar napravile su i iranske vlasti koncem ožujka, zbog čega je promptno reagirala nevladina organizacija Odbor za zaštitu novinara sa sjedištem u New Yorku upozoravajući da su u vrijeme pandemije sloboda protoka vijesti i dostupnost javnog infromiranja informiranje građana od krucijalne važnosti u borbi protiv Covida-19.

Neke europske zemlje već su su sklopu relaksacija mjera otvorile kafiće, uglavnom na otvorenom. U njima se, kao i prije, gostima nude novine na čitanje, jedino je Portugal donio odluku da se u brijačnicama i frizerskim salonima, koji su otvoreni u ponedjeljak, ne smiju dijeliti novine klijentima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:57