UKRAJINCI OČAJNI

Moskva u totalnoj ofenzivi, gori od Harkiva do Zaporižja: ‘Nemamo streljiva, ali znamo što hoće!‘

Najintenzivnije borbe vode se uzduž dijela teritorija gdje se dodiruju istočne oblasti, Harkivska i Luhanska

Prizori rata u Ukrajini

 /Profimedia

Unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, Rusija nastavlja napredovati prema položajima ukrajinskih trupa. U takvim će okolnostima na bojnom polju biti odlučujuće koja država ima više resursa za vođenje rata.

Prema posljednjim izvještajima ukrajinske i ruske vojske, najintenzivnije borbe vode se uzduž dijela teritorija gdje se dodiruju istočne oblasti, Harkivska i Luhanska. Ranije ovog tjedna Ukrajina je povukla svoje snage iz sela Krohmalne u Harkivskoj oblasti kako bi zauzela povoljnije obrambene pozicije na uzvišenoj lokaciji, dok ruske snage nastavljaju vršiti pritisak na to područje.

Glavni stožer ukrajinske vojske tijekom vikenda je izvijestio da su ukrajinski vojnici suočeni s najmanje 13 napada na mjesta oko Krohmalnea. "Neprijatelj se fokusira na velik broj topničkih napada, pokušavajući napredovati", priopćili su iz glavnog stožera. Mala naselja, koja se rasprostiru oko 100 kilometara istočno od grada Harkiva, leže blizu strateškog plovnog puta rijeke Oskil, koji povezuje sjever i jug zemlje. Ukrajinske snage oslobodile su ta sela u ljeto 2022. godine, nakon gotovo šest mjeseci ruske okupacije.

Ukrajinske snage pokušavaju se obraniti i južnije, oko Bahmuta, gdje ruske snage svakodnevno napadaju bespilotnim letjelicama i dronovima opremljenim noćnim vidom. To su područje ukrajinske snage oslobodile tijekom protuofenzive krajem prošle godine. Moskovske trupe također žele ponovno osvojiti male džepove teritorija na jugu zemlje, u regiji Zaporižja, a sličnu strategiju vode i u Doneckoj regiji, gdje pokušavaju "blok po blok" opkoliti i ponovno zauzeti Avdiivku.

Čini se kako ruske snage pokušavaju ostvariti taktičke uspjehe grubom silom, kao što su učinile u krvavoj bitci kod Bahmuta. Nadolazeće bitke vjerojatno će sličiti na već viđeno urbano ratovanje u Ukrajini, gdje su ruske snage izvodile iscrpljujuće napade za marginalne dobitke. Ruski napadi u više smjerova natjerali su Kijev da prijeđe u defenzivu i napusti ofenzivne operacije. Pokušaji ukrajinskih snaga tijekom ljeta da se probije južno od Orihiva prema Tokmaku, što se smatra ključnim prvim korakom u konačnom potezu da se probije ruski kopneni koridor do Krima, nisu se pokazali uspješnima. Naime, ukrajinske snage su se uspjele probiti samo 20 kilometara, do sela Robotine.

Dok Rusija pokušava ponovno zauzeti izgubljene teritorije, Ukrajini će biti potrebni značajni resursi da odvrati napade i zaštiti teritorije koje drži pod kontrolom. To su prije svega topnički sustavi, oklopna vozila, streljivo i visokoprecizne rakete dugog dometa za uništavanje neprijateljskih infrastrukturnih objekata. Američki predsjednik Joe Biden ugostit će njemačkog kancelara Olafa Scholza u Bijeloj kući 9. veljače, a tema razgovora bit će pomoć Ukrajini. Sastanak dolazi u trenutku kad američki predsjednik vrši pritisak na Kongres da prihvati novi paket pomoći Ukrajini vrijedan 61 milijardu dolara.

Navodi lokalnih dužnosnika

"Neprijatelj vrši veliki broj topničkih napada, pokušavajući napredovati", rekao je glasnogovornik zapovjedništva kopnenih snaga za ukrajinsku televiziju o situaciji u blizini Krohmalne.

Nalet ruske ofenzive dolazi u trenutku kada Ukrajina na sav glas upozorava da se suočava s kritičnim nedostatkom streljiva dok se rat bliži svojoj dvogodišnjici.

Nadalje, ukrajinske snage također izvješćuju da se suočavaju s povećanim pritiskom dalje na jugoistoku u području oko Bahmuta, koji je bio glavni fokus ruske zimske ofenzive prije godinu dana. Ruski napori koncentrirani su na jugozapadu grada, oko uglavnom uništenih sela Kliščivka i Andrivka.

"Rusi gomilaju snage, napadaju svaki dan!", tvrdi narednik Oles Maliarevič iz 92. zasebne brigade.

Maliarevič ističe ogromnu prijetnju koju čine bespilotne letjelice. Rekao je da Rusi imaju znatno više dronova od Ukrajine, uključujući dronove opremljene noćnim vidom.
Oleksandr Štupun, ukrajinski vojni glasnogovornik odgovoran za operacije na jugu u regiji Zaporižje, rekao je da su ruski napori sada usmjereni na ponovno osvajanje teritorija koje je Ukrajina povratila.

“Sve u svemu, osvajači su vrlo aktivni, povećali su broj napadačkih i jurišnih operacija. Već drugi dan za redom izvode 50 borbenih angažmana dnevno. Neprijatelj je aktivan u svim smjerovima.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:22