NUŽNA DEMILITARIZACIJA

Moskva tvrdi: ‘Cilj predložene sigurnosne zone oko nuklearke Zaporižja je zaustaviti ukrajinsko granatiranje‘

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za granatiranje elektrane i djelovanje koje bi moglo proizvesti nuklearnu nesreću

Nuklearna elektrana Zaporižja

 STRINGER/AFP

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u četvrtak da je glavni cilj predložene sigurnosne zone oko nuklearne elektrane Zaporižja u južnoj Ukrajini "zaustaviti ukrajinsko granatiranje" tog objekta, dok Kijev poručuje da Moskva na tom mjestu skladišti sofisticirano oružje.

Moskva i Kijev međusobno se optužuju za granatiranje elektrane i djelovanje koje bi moglo proizvesti nuklearnu nesreću u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani.

Elektrana je izložena opetovanom granatiranju otkako ju je Rusija zauzela nedugo nakon što je pokrenula svoju invaziju u veljači. Zbog toga je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), koja je tijelo UN-a, pozvala na demilitarizaciju prostora oko elektrane. Rusija je mjesecima odbijala takav prijedlog, no čini se da se od tad zagrijala za inicijativu.

Međutim, zaraćene strane nisu uspjele dogovoriti detalje o tome kako bi potencijalna sigurna zona mogla izgledati. IAEA se nada da će sporazum biti uspostavljen do kraja godine.

Ukrajina tvrdi da ruske snage koriste elektranu kao skladište oružja, što je optužba koju je ponovila u četvrtak ukrajinska državna tvrtka za nuklearnu energiju Energoatom.

Ta je tvrtka u priopćenju navela da je Rusija postavila više bacača raketa blizu elektrane te da ih planira koristiti protiv ukrajinskih položaja i mostova na zapadnoj strani rijeke Dnipro.

Reuters nije uspio neovisno verificirati te navode.

Rusija je zauzela elektranu u prvim danima rata, ali njome upravlja ukrajinsko osoblje.

Vladimir Putin u listopadu je izdao dekret kojim se postrojenje i svi ukrajinski zaposlenici premještaju iz Energoatoma u podružnicu ruske državne nuklearne energetske korporacije Rosatom.

Kijev ističe da je riječ o krađi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:17