PREVARILI UKRAJINCE?

Moskva bi mogla izigrati dogovor i odustati od razmjene boraca iz Azovstala: ‘To su zvijeri u ljudskom obliku‘

Ruski parlament najavio je da će danas glasati o rezoluciji o ‘sprečavanju razmjene nacističkih ratnih zločinaca‘

Evakuirani branitelji iz Azovstala

 Alexey Kudenko/Sputnik Via Afp

Ukrajina je optužila Rusiju za prevaru nakon što je ruski parlament najavio da će povući sporazum o razmjeni ruskih ratnih zarobljenika za pripadnike ukrajinskog bataljuna Azov, čijih je oko 250 pripadnika jučer napustilo čeličanu Azovstal u Mariupolju.

Moskva je početkom tjedna pristala razmijeniti stotine pripadnika pukovnije Azov koji su bili u čeličani. Međutim, ruski parlament sada je najavio da će danas glasati o rezoluciji o 'sprečavanju razmjene nacističkih ratnih zločinaca', a neki članovi parlamenta pozivaju na likvidaciju pripadnika bojne Azov, piše Daily Mail.

Ukrajina s druge strane kaže da će razmijeniti svoje snage za ruske ratne zarobljenike.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maliar odbacila je prijetnje rekavši da je riječ o 'unutarnjoj propagandi' inzistirajući da će doći do razmjene zarobljenika.

Stručnjaci su takav potez Rusije nazvali 'nepoštenim' ustvrdivši da bi mogao biti osujećen pokušaj Ukrajine da oslobodi 600 vojnika, od kojih su neki još uvijek u čeličani. Ukrajinska vojska u utorak je zatražila od njih da se predaju.

Vladislav Davidzon, stručnjak za Rusiju u think-tanku Atlantsko vijeće, smatra da bi izmjena zakona mogla poremetiti svaku razmjenu zarobljenika.

U ponedjeljak je evakuirano najmanje 250 boraca, od kojih su neki teško ranjeni. Hana Maliar rekla je da Kijev zna koliko je vojnika još uvijek u tvornici, ali ne žele otkriti taj broj. Iz tvornice je sinoć otišlo i sedam autobusa s nepoznatim brojem ukrajinskih vojnika. Međutim, svi su oni prevezeni na ukrajinski teritorij koji je pod ruskom kontrolom.

S druge strane, predsjednik ruskog parlamenta izjasnio se u utorak protiv razmjene svih zatvorenika, misleći prije svega na one iz Mariupolja.

"Nacistički zločinci nisu predmet razmjene. Oni su ratni zločinci i moramo učiniti sve da ih dovedemo pred pravdu", rekao je Vjačeslav Volodin tijekom plenarne sjednice.

Volodin je rekao da Rusija čini sve da omogući zdravstvenu njegu ranjenim ukrajinskim zatvorenicima i da se odnosi prema njima na humani način.

"No što se tiče nacista, naša pozicija ostaje čvrsta, jer je to jedan od ciljeva specijalne vojne operacije", rekao je.

Zastupnik Leonid Sluckij, koji je sudjelovao u mirovnim pregovorima s Ukrajinom, nazvao je evakuirane vojnike 'životinjama u ljudskom obliku' i rekao kako smatra da ih treba osuditi na smrtnu kaznu.

image

Evakuirani branitelji iz Azovstala

Alexey Kudenko/Sputnik Via Afp

- Ne zaslužuju živjeti jer su počinili monstruozne zločine protiv čovječnosti, rekao je.

U sinoćnjem priopćenju, ruski tužitelji su obećali da će ispitati ukrajinske borce kako bi ih identificirali i provjerili jesu li počinili zločine protiv civila.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov jučer je ustvrdio kako je ruski čelnik Vladimir Putin zajamčio da će se borcima koji se predaju odnositi 'u skladu s međunarodnim zakonima'.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Mariupolj je bio meta žestokog granatiranja ruskih snaga zbog strateški važnog položaja na Crnom moru. Grad je sravnjen sa zemljom, a brojni civili i branitelji, koji nisu uspjeli ranije napustiti grad spas su pronašli u čeličani Azovstal, koja je prije rata bila jedna od najvećih tvornica u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:51